Ero sivun ”Virkavirhe” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 408 merkkiä lisätty ,  10 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
'''Virkavirhe''' on [[julkisyhteisö]]n tai sen palveluksessa olevan julkista valtaa käyttävän henkilön tekemä päätös tai toimi, jossa tahallaan tai huolimattomuutta rikotaan annetttuja säännöksiä, määräyksiä, asetuksia tai lakia.
'''Virkavirhe''' on valtion tai muun [[julkisyhteisö]]n palveluksessa virkasuhteessa olevan henkilön [[virka|virassaan]] tekemä [[rikos]], virhe tai tehtävien laiminlyönti. Suomessa virkavirheen tehneelle voidaan määrätä [[tuomioistuin|tuomioistuimessa]] tai kurinpitomenettelyssä [[Rikos#Rangaistukset|rangaistus]] ja mahdollinen vahingonkorvaus. [[Virkavastuu]]n toteuttamisen muoto valitaan virkavirheen vakavuuden mukaan. Tuomioistuimessa käsitellään vakavia tapauksia, joissa on loukattu myös yksityishenkilöiden oikeuksia. Vahingonkorvausvastuuseen joutuminen ei puolestaan edellytä, että [[virkamies]] saisi myös rangaistuksen tekemästään virkavirheestä. Jos virkavirheestä on jossakin laissa säädetty rangaistus, kutsutaan virkavirhettä tavallisesti [[virkarikos|virkarikokseksi]].
 
Julkista valtaa käyttävällä henkilöllä tarkoitetaan henkilöä, jonka tehtäviin lain tai asetuksen nojalla kuuluu antaa toista velvoittava määräys, päättää toisen edusta, oikeudesta tai velvollisuudesta tai puuttua toisen etuun tai oikeuteen. Tällainen on myös henkilö, jonka lain tai asetuksen nojalla tai viranomaiselta saadun toimeksiannon perusteella kuuluu osallistua päätöksen valmisteluun tekemällä päätösesitys tai päätösehdotus, laatimalla selvitys tai suunnitelma, ottamalla näyte tai suorittamalla tarkastus tai muulla vastaavalla tavalla.
Virkarikoksista säädetään [[Suomen rikoslaki|rikoslain]] 40. luvussa.
 
Yleensä julkista valtaa käyttävä henkilö on [[virkamies]].
 
Virkavirheen tehneelle henkilölle tai viranomaiselle voidaan kantelun johdosta antaa ylemmältä viranomaiselta tai [[laillisuusvalvoja|laillisuusvalvojalta]] ohje oikeasta menettelystä tai vakavampana menettelynä huomautus. [[Eduskunnan oikeusasiamies]] sekä [[oikeuskansleri]] voivat vakavimmissa tapauksissa määrätä myös syytteen nostettavaksi.[[tuomioistuin|Tuomioistuimessa]] [[Rikos#Rangaistukset|rangaistuksena]] on varoitus, sakko tai vankeutta enintään yksi vuosi sekä mahdollinen vahingonkorvaus.
 
Tuomioistuimessa käsitellään vakavia tapauksia, joissa on loukattu myös yksityishenkilöiden oikeuksia. Vahingonkorvausvastuuseen joutuminen ei edellytä, että virkavirheestä epäilty saisi rangaistuksen tekemästään virkavirheestä. Jos virkavirheestä on laissa säädetty rangaistus, kutsutaan virkavirhettä yleensä virkarikokseksi.
 
Virkarikoksista säädetään perustuslain 118 §:ssä sekä [[Suomen rikoslaki|rikoslain]] 40. luvussa. Säännökset virkarikoksista koskevat virkamiehiä, julkista valtaa käyttävää henkilöä sekä julkista luottamustehtävää hoitavaa henkilöä, joka on valittu yleisillä vaaleilla, kuten kunnanvaltuutettua, lukuun ottamatta istuvia kansanedustajia. Valtion virkamiehen velvollisuuksista säädetään myös valtion virkamieslaissa sekä kunnallisen viranhaltijan velvollisuuksista laissa kunnallisesta viranhaltijasta.
 
==Lähteet==
* Factum, Weilin+Göös 2005.
* Encyclopædia iuridica fennica, Suomalainen lakimiesyhdistys, osa V, s. 1214–1215.
 
 
{{Tynkä/Oikeus}}
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko