Ero sivun ”Aiskhylos” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
EmausBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.2+) (Botti muokkasi: nl:Aeschylus
Xqbot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.3) (Botti lisäsi: stq:Aiskylos
Rivi 89: Rivi 89:
[[ro:Eschil]]
[[ro:Eschil]]
[[ru:Эсхил]]
[[ru:Эсхил]]
[[stq:Aiskylos]]
[[sq:Eskili]]
[[sq:Eskili]]
[[scn:Eschilu]]
[[scn:Eschilu]]

Versio 16. kesäkuuta 2012 kello 09.24

Aiskhylos

Aiskhylos (n. 525456 eaa.) oli muinaiskreikkalainen näytelmäkirjailija. Hän oli attikalaisen murhenäytelmän eli kreikkalaisen tragedian varsinainen luoja.

Elämä

Aiskhylos osallistui Marathonin ja Salamiin taisteluihin persialaissotien aikaan. Hän voitti ensimmäisen kerran Ateenan näytelmäkilpailut vuonna 484 eaa. Paitsi että hän kirjoitti elinaikanaan noin 90 näytelmää, hän myös sävelsi useimpien näytelmiensä musiikin, ohjasi, toimi koreografina ja nuorena jopa näytteli. Aiskhylos asui ja eli Ateenassa ja useissa hänen teksteissään ylistetäänkin kyseistä kaupunkia ja sen demokraattista oikeusjärjestystä. Historiallisuus, tarunomaisuus ja kunnioitus jumalia kohtaan välittyvät vahvasti hänen kirjoituksissaan.

Perimätiedon mukaan Aiskhylos kuoli varsin merkillisellä tavalla, nimittäin kotka pudotti hänen päähänsä kilpikonnan. Kotka nähtävästi luuli kirjailijan kaljua päätä kiveksi ja halusi saada kilpikonnan rikki. Tarinan mukaan muuan oraakkeli olisi vuotta aiemmin ennustanut, että Aiskhylos saisi surmansa ilmasta tulevasta iskusta.

Teokset

Aiskhyloksen tragedioille on tyypillistä toiminnan ja henkilöiden suoraviivaisuus sekä voimakas uskonnollinen tunne. Hän lisäsi tragediaan toisen näyttelijän aikaisemman yhden näyttelijän ja kuoron lisäksi. Tämä mahdollisti dialogin käyttämisen näytelmissä. Aiskhyloksen 90 näytelmästä on säilynyt kokonaisena seitsemän:

Aiskhyloksen Oresteia on ainoa antiikin näytelmätrilogia, joka on säilynyt kokonaisena. Se on suomennettu kahdesti, Elina Vaaran suomennoksena 1961 ja Kirsti Simonsuuren suomennoksena vuonna 2003.

Kirjallisuutta

  • Aiskhylos: Oresteia. Agamemnon; Hautauhrintuojat; Eumenidit. Suomentanut Elina Vaara, johdannon kirjoittanut Edwin Linkomies. Porvoo : Helsinki: WSOY, 1961.
  • Aiskhylos: Neljä tragediaa: Persialaiset: Seitsemän Teebaa vastaan: Turvananojat: Kahlehdittu Prometheus. (Persai; Hepta epi Thebas; Hiketides; Prometheus Desmotes.) Kreikan kielestä suomentanut Maarit Kaimio. Helsinki: Gaudeamus, 1975. ISBN 951-662-161-9.
  • Aiskhylos: Oresteia. Agamemnon; Haudalla uhraajat; Raivottaret. Suomennos, selitykset ja jälkisanat: Kirsti Simonsuuri. Olympos-sarja. Helsinki: Tammi, 2003. ISBN 951-31-2682-X.
Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.