Ero sivun ”Kaltevan pinnan argumentti” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
peruskorjaus
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
p (Kumottu muokkaus 11664115, jonka teki RicHard-59 (keskustelu)hups)
(peruskorjaus)
'''Kaltevan pinnan argumentti''' ({{k-en|slippery slope}}, myös ”liukas rinne” tai ”viettävä pinta”) on [[argumentaatiovirhe]]argumentoinnin muoto, jokajossa tarkoittaajotain argumentointiaasiaa jonkunvastustetaan asianväittämällä, potentiaalisellaettä seurausjatkumolla,sen ”olemmehyväksyminen kaltevallakäynnistäisi pinnalla,huonoon josasiaintilaan hyväksymmejohtavan asianseurausten X”ketjun. AssosiaatioEnglanninkielinen onnimitys ikäänjuontaa kuinvertauksesta, tapahtumienjossa mieltäminenyhdenkin kaltevallaaskelen pinnoillaottaminen oleviksiliukkaalle, palloiksi:viettävälle nepinnalle lähtevätvie vierimäänauttamatta itsestäänkoko jamatkan jatkumorinnettä ennenalas pitkää yltyyhieman hallitsemattomaksi.samaan Tämäntapaan argumentoinninkuin yleinensuomenkielisessä kaavasananparressa on”Jos seuraava:antaa Pirulle pikkusormen, se vie koko käden.”
 
Kaltevan pinnan argumenttia voidaan pitää epämuodollisena [[argumentaatiovirhe]]enä, sillä tavallisesti käytetyssä muodossaan siihen sisältyy lausumaton oletus: että huonot, äärimmäiset seuraukset todella väistämättä toteutuvat.
# Argumenttiin A assosioidaan yhteismitaton argumentti B.
# Argumentti B koetaan negatiiviseksi vaikutuksiltaan.
# Pelätään, että jos argumentti A hyväksytään, joudutaan hyväksymään myös argumentti B.
# Argumentin B hyväksyminen voi johtaa argumenttiin C.
# Argumentin C hyväksyminen johtaa tapahtumien hillittömään eskaloitumiseen.
# Siispä argumentti A on epätosi.
 
Kaavamaisesti kaltevan pinnan argumenttia voidaan tarkastella seuraavasti:
'''Kaltevan pinnan argumentti''' voi myös tarkoittaa argumentaatiota, joka ei välttämättä olekaan virheellistä.{{lähde}} Esimerkiksi:
 
:''Sensurointi aloitetaan yleensä paheksutuimmasta materiaalista, mutta jos edes sellaisen sensurointi sallitaan, vallanpitäjien on helppo laajentaa sensuurin alaa vähä vähältä muuhunkin. Näin on käynyt ennenkin.''
# A sinänsä voidaan hyväksyä.
# A:sta seuraa B.
# B:tä ei voida hyväksyä.
# A:ta ei voida hyväksyä.
 
Lausumaton oletus on, että seuraussuhde A:stä B:hen (tai pitempi seurausketju) on välttämätön tai todennäköinen.
 
Tarkastellaan esimerkkiä:
 
:''Sensurointi aloitetaan yleensä paheksutuimmasta materiaalista, mutta jos edes sellaisen sensurointi sallitaan, vallanpitäjien on helppo laajentaa sensuurin alaa vähä vähältä muuhunkin., Näinja onennen käynytpitkää ennenkinolemme sensorien armoilla.''
 
Lausumaton oletus on, että jos sananvapauden rajoittaminen hyväksytään jossain tietyssä tapauksessa, ajaudutaan edelleen sananvapauden rajoittamiseen yhä uusissa tapauksissa, kunnes lopulta ollaan asiaintilassa, jota alkuperäistä päätöstä tehtäessä ei olisi hyväksytty. Sitä vastaan voidaan väittää esimerkiksi, että kokemusperäisesti näin ei ole: aivan yleisesti demokraattisissa maissa sananvapautta rajoitetaan tarkkaan rajatuissa erityistapauksissa, eikä sensuuri ole levinnyt hallitsemattomasti niiden ulkopuolelle.
 
Jos sen sijaan on todella perusteltua uskoa, että väitetyt huonot seuraukset toteutuvat, kyseessä ei ole argumentaatiovirhe. Tämä on kuitenkin erikseen osoitettava.
 
===Katso myös===
 
*[[Porttiteoria]]
 
[[Luokka:Argumentaatiovirheet]]
423

muokkausta

Navigointivalikko