Ero sivun ”Saladin” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
SilvonenBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti: ast:Saladín on suositeltu artikkeli
RedBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.2) (Botti lisäsi: yi:סאלאדין
Rivi 121: Rivi 121:
[[wa:Saladin l' Aayoubî]]
[[wa:Saladin l' Aayoubî]]
[[war:Saladin]]
[[war:Saladin]]
[[yi:סאלאדין]]
[[bat-smg:Saladėns]]
[[bat-smg:Saladėns]]
[[zh:萨拉丁]]
[[zh:萨拉丁]]

Versio 11. kesäkuuta 2012 kello 17.46

Tämä artikkeli käsittelee sulttaani Saladinia. Britannian Kuninkaallisen laivaston aluksesta katso HMS Saladin.
Tiedosto:Standbeeld Saladin Damascus.JPG
Saladinin patsas Damaskossa

Saladin (arabiaksi: صلاح الدين يوسف بن أيوب‎, Ṣalāḥ al-Dīn Yūsuf ibn Ayyūb, kurdiksi: سه‌لاحه‌دین ئه‌یوبی, Selah'edînê Eyubî , persiaksi: صلاح‌الدین ایوبی, Salāh-ed-Dīn-e Ayyūbī) (noin 1138 Tikrit4. maaliskuuta 1193 Damaskos) oli kurdilainen muslimihallitsija joka perusti aijubidien dynastian Egyptissä ja Syyriassa. Hän taisteli myös ristiretkeilijöitä vastaan ja tuli tunnetuksi sotataidoistaan ja armeliaisuudestaan.[1]

Saladin oli syntyjään kurdi. Vuonna 1152 hän astui Syyrian hallitsijan Nuruldinin palvelukseen ja osoitti pian pätevyytensä taisteluissa ristiretkivaltioita vastaan. Hänen sedästään Shirkuhista tuli 1169 Egyptin visiiri, mutta setä kuoli kahden kuukauden kuluttua, ja Saladin otti hänen paikkansa. Saladin teki Egyptistä aijubidien vasallivaltion Egyptin fatimidihallitsijoiden valituksista huolimatta. Hän syrjäytti Egyptin kalifaatin 1171 ja otti sulttaanin arvonimen.[2]

Saladin ei Nuruldinin käskyistä huolimatta halunnut aloittaa sotaa Jerusalemin kuningaskuntaa vastaan, ja siksi Nuruldin oli jo aloittamassa sodan Saladinia vastaan mutta kuoli 1174. Saladin käytti tilannetta hyväkseen ja valtasi Damaskoksen mutta hän ei kyennyt valtaamaan kahta tärkeää kaupunkia Aleppoa ja Mosulia, joita Nuruldin oli hallinnut.

Vuonna 1187 Saladin hyökkäsi Jerusalemin kuningaskuntaa vastaan ja murskasi kuningaskunnan joukot Hattinin taistelussa.[2] Hän myös vangitsi Jerusalemin kuninkaan Guy de Lusignanin. Jerusalemin kaupungin Saladin valtasi 3. lokakuuta 1187.[2] Pian kaikki kaupungit Tyrosta lukuun ottamatta olivat hänen hallussaan.

Jerusalemin kukistuminen sai aikaan kolmannen ristiretken, jossa läntinen kristikunta valtasi takaisin Akkon kaupungin. Englannin Rikhard I Leijonamieli löi Saladinin Arsufin taistelussa 1191. Saladin ja Rikhard sopivat 1192, että Jerusalem pysyisi muslimien käsissä mutta olisi avoin krisitityille pyhiinvaeltajille.

Saladin kuoli seuraavana vuonna 1193 Damaskoksessa.[1]

Lähteet

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Saladin.
  1. a b Ismail Abaza: Saladin (Salah al-Din Yusuf Ibn Ayyub) and his Cairo Tour Egypt.
  2. a b c Berndl, Hattsten, Knebel, Udelhoven: Maailmanhistoria. Parragon, 2007. ISBN 978-1-4054-8283-7.

Malline:Link GA Malline:Link FA Malline:Link FA Malline:Link FA