Ero sivun ”Nivalan konikapina” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
4 merkkiä lisätty ,  7 vuotta sitten
(→‎Katso myös: +elokuva aiheesta)
Yli 200 miestä, naista ja lasta pidätettiin kapinahenkisinä ja kahdeksan heistä sai kahden vuoden [[kuritushuone]]tuomion. Presidentti [[Pehr Evind Svinhufvud|Svinhufvud]] armahti heidät kuitenkin vuoden 1933 jouluksi. Tamma Hilppa eli vuosia tapauksen jälkeen.
 
Tilanne vaikutti ylireagoinnilta, mutta vain 14 vuotta sisällissodan, talonpoikaismarssin[[talonpoikaismarssi]]n ja samana vuonna helmikuun [[Mäntsälän kapina]]n jälkeen reaktio oli esimerkin antamisen vuoksi radikalismin kitkemiseksi ymmärrettävissä.
 
Kirjailija [[Pentti Haanpää]] julkaisi myöhemmin konikapinasta ''[[Tulenkantajat]]''-lehdessä tarinat ''Pulamiehet puhelevat'' ja ''Pulamiehet lähtevät liikkeelle'', joista sekä Haanpää että päätoimittaja [[Erkki Vala]] tuomittiin sakkoihin julkisen viranomaisen ja laillisen yhteiskuntajärjestyksen halventamisesta.<ref>{{Verkkoviite|Osoite=http://kirjasto.jyu.fi/jyk/kokoelmat/julkaisut/kielletyt_kirjat/kotimaa.htm |Nimeke=KIELLETTY KOTIMAINEN KIRJALLISUUS JA KÄÄNNÖSKIRJALLISUUS|Julkaisija=Kirjasto.jyu.fi|Luettu=04.01.2008}}</ref>
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko

Henkilökohtaiset työkalut

Nimiavaruudet

Kirjoitusjärjestelmät