Ero sivun ”Velho (Arda)” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
3 merkkiä poistettu ,  10 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
He olivat kaikki ''maiar'', [[Valar|''valarin'']] kaltaisia, mutta heikompia voimiltaan. Sauron oli voimakkain ''maia''. Viisi heistä lähetettiin auttamaan Keski-Maan kansoja taistelussa Sauronia vastaan. He olivat [[quenya]]n kielisiltä nimiltään [[Saruman|Curumo]] tarkoittaen ”taitava”; [[Gandalf|Olórin]] tarkoittaen ”muistaja”, ”uneksija” tai ”ajattelija”; Aiwendil tarkoittaen ”lintujen ystävä”; sekä Alatar ja Pallando.
 
He saapuivat Keski-Maahan suunnilleen vuonna 1000 [[Ardan aikajana|Kolmatta aikaa]]. Kaksi heistä, siniset velhot, menivät itään eivätkä kuulu Keski-Maan tarinoihin. Heidän nimensä olivat quenyaksi Morinehtar, ”Pimeydenlyöjä” ja Romestamo, ”Idänauttaja”. [[Keskeneräisten tarujen kirja]]ssa heidän nimensä ovat Alatar ja Pallando. Muut kolme olivat Saruman (Curumo tai Curunír), Gandalf (MithrandirOlórin) ja Radagast (Aiwendil). Jokaisella oli oma värinsä vaatetuksessa, jossa valkoinen tarkoitti johtajaa; Saruman oli valkoinen, Gandalf harmaa, Radagast ruskea ja kaksi heistä, Alatar ja Pallando, olivat sinisiä. Ei ole varmaa, kuvastiko väri myös luonnetta tai kykyjä.
 
Velhot ilmaantuivat Keski-Maahan jo vanhoina. He olivat ottaneet muodoikseen vanhojen miesten kehot kuten ''valar'' olivat pyytäneet. He auttoivat Keski-Maassa eläviä rohkaisemalla ja suostuttelemalla, eivät pakolla ja pelolla. Kuitenkin he ikääntyivät, joskin hyvin hitaasti ja olivat itse asiassa kuolemattomia. He olivat silti fyysisesti ”todellisia” ihmisiä ja tunsivat tunteita, nautintoa ja pelkoa. Kehossaan he olivat iältään kuolemattomia, mutta heidän fyysisen muotonsa kykeni tuhoamaan kuten tapahtui Gandalfille, joka kuoli taistelussa [[balrog]]ia vastaan, mutta syntyi uudelleen, sillä hänen työnsä ei ollut lopussa.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko