Ero sivun ”Arvo-osuusjärjestelmä” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
pEi muokkausyhteenvetoa
p täsmennys
Rivi 1: Rivi 1:
'''Arvo-osuusjärjestelmä''' muodostuu arvo-osuustileistä ja omistajaluetteloista. '''Arvo-osuudella''' tarkoitetaan puolestaan elektroniseen arvo-osuusjärjestelmään tehtyä kirjausta, joka sisältää tiedon mm. osakkeiden määrästä ja omistajasta. Arvo-osuuksilla on keväällä [[1992]] korvattu pörssikaupassa käytettävät [[arvopaperi]]t eli [[osakekirja]]t. Tämän seurauksena pörssiosakkeiden kaupassa ei siirretä enää fyysisesti osakekirjoja (''traditio longa manu''), vaan kaikki kaupankäynti tapahtuu sähköisesti eri arvo-osuustilien välillä. Esimerkiksi asunto-osakeyhtiöiden osakekirjat vaihtavat omistajaa edelleen fyysisinä paperille painettuina arvopapereina.
'''Arvo-osuusjärjestelmä''' muodostuu arvo-osuustileistä ja omistajaluetteloista. '''Arvo-osuudella''' tarkoitetaan puolestaan elektroniseen arvo-osuusjärjestelmään tehtyä kirjausta, joka sisältää tiedon mm. osakkeiden määrästä ja omistajasta. Arvo-osuuksilla on keväällä [[1992]] korvattu pörssikaupassa käytettävät [[osakekirja]]t ja eräitä muita [[arvopaperi | arvopapereita]], kuten [[vaihtovelkakirja]]t ja [[joukkovelkakirja]]t. Tämän seurauksena pörssiosakkeiden kaupassa ei siirretä enää fyysisesti osakekirjoja (''traditio longa manu''), vaan kaikki kaupankäynti tapahtuu sähköisesti eri arvo-osuustilien välillä. Myös muut kuin julkisen kaupankäynnin kohteena olevat osakkeet voidaan siirtää arvo-osuusjärjestelmään, mutta se on harvinaista. Esimerkiksi asunto-osakeyhtiöiden osakekirjat ovat tyypillisiä sellaisia arvopapereita, jotka edelleen vaihtavat omistajaa fyysisinä paperille painettuina arvopapereina.


== Katso myös ==
== Katso myös ==

Versio 25. toukokuuta 2006 kello 16.01

Arvo-osuusjärjestelmä muodostuu arvo-osuustileistä ja omistajaluetteloista. Arvo-osuudella tarkoitetaan puolestaan elektroniseen arvo-osuusjärjestelmään tehtyä kirjausta, joka sisältää tiedon mm. osakkeiden määrästä ja omistajasta. Arvo-osuuksilla on keväällä 1992 korvattu pörssikaupassa käytettävät osakekirjat ja eräitä muita arvopapereita, kuten vaihtovelkakirjat ja joukkovelkakirjat. Tämän seurauksena pörssiosakkeiden kaupassa ei siirretä enää fyysisesti osakekirjoja (traditio longa manu), vaan kaikki kaupankäynti tapahtuu sähköisesti eri arvo-osuustilien välillä. Myös muut kuin julkisen kaupankäynnin kohteena olevat osakkeet voidaan siirtää arvo-osuusjärjestelmään, mutta se on harvinaista. Esimerkiksi asunto-osakeyhtiöiden osakekirjat ovat tyypillisiä sellaisia arvopapereita, jotka edelleen vaihtavat omistajaa fyysisinä paperille painettuina arvopapereina.

Katso myös

Arvopaperikeskus