Ero sivun ”Amiraali” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
kh ym.
Tarpeeton toisto pois. Jää vähän epäselväksi, miten nykyinen pääesikunnan päällikkö liittyy tähän.
Rivi 17: Rivi 17:
==Muuta==
==Muuta==


[[Unkari]]n valtionhoitajana oli maailmansotien välisenä aikana amiraali [[Miklós Horthy]], vaikkei [[Unkari]]lla sisämaavaltiona ollut laivastoa tai merivoimia. Horthyn sotilasarvo johtui siitä, että hän oli palvellut aikaisemmin [[Itävalta-Unkarin laivasto]]ssa.
[[Suomen puolustusvoimat|Suomen puolustusvoimien]] komentajana on ollut kaksi amiraalia: [[Jan Klenberg]] ja [[Juhani Kaskeala]]. Nykyinen Pääesikunnan päällikkö [[Juha Rannikko]] on vastaavasti vara-amiraali.

[[Unkari]]n valtionhoitajana on ollut amiraali [[Miklós Horthy]], vaikkei [[Unkari]]lla sisämaavaltiona ollut laivastoa tai merivoimia. Miklós Horthyn sotilasarvo johtui siitä, että hän oli palvellut aikaisemmin [[Itävalta-Unkarin laivasto]]ssa.


==Katso myös==
==Katso myös==

Versio 3. kesäkuuta 2012 kello 13.13


Tämä artikkeli käsittelee sotilasarvoa. Muita merkityksiä on erillisellä täsmennyssivulla.

Amiraali on korkea sotilasarvo, jota käytetään korkeimpana arvona eri maiden merivoimissa. Se vastaa yleensä maavoimien täyttä kenraalia. Kenraalin tavoin sana amiraali voi viitata paitsi täyden amiraalin arvoon, myös alempiin amiraalin arvoihin. Sana amiraali tulee arabian kielen termistä amir-al-bahr (merten komentaja). Ristiretkeilijät oppivat termin, ja sitä alettiin käyttää Euroopassa jo 1000-luvulla.

Suomen merivoimissa on neljä amiraalin arvoa, ylimmästä alimpaan amiraali, vara-amiraali, kontra-amiraali ja lippueamiraali.

Suomen puolustusvoimissa aktiivipalveluksessa voi olla kerrallaan vain yksi täyden amiraalin tai kenraalin arvoinen upseeri, joka toimii puolustusvoimien komentajana. Koska puolustusvoimien komentaja on useimmiten tullut maavoimista, on itsenäisessä Suomessa ollut toistaiseksi vain kaksi täyttä amiraalia: Jan Klenberg ja Juhani Kaskeala. Merivoimien komentaja Suomessa on ollut aina joko kontra-amiraali tai vara-amiraali.

Monien maiden laivastossa on vielä amiraalia ylempi, maavoimien marsalkkaa vastaava sotilasarvo, joka Saksassa on ollut nimeltään suuramiraali ja useissa muissa maissa laivastoamiraali. Lisäksi jotkin historialliset laivastot ovat käyttäneet amiraalia korkeampaa kenraaliamiraalin arvoa; Saksan laivastossa se oli suuramiraalia alempi ja maavoimien kenraalieverstiä vastaava arvo. Itsenäisessä Suomessa amiraalia korkeampaa merivoimien sotilasarvoa ei ole kuitenkaan koskaan ollut.

Arvomerkit

Suomen merivoimissa käytettävät amiraalien arvomerkit

Muuta

Unkarin valtionhoitajana oli maailmansotien välisenä aikana amiraali Miklós Horthy, vaikkei Unkarilla sisämaavaltiona ollut laivastoa tai merivoimia. Horthyn sotilasarvo johtui siitä, että hän oli palvellut aikaisemmin Itävalta-Unkarin laivastossa.

Katso myös