Ero sivun ”Budan linna” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
5 merkkiä lisätty ,  8 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
p (luokka)
Vuonna 1715 [[Kaarle VI (keisari)|Kaarle III]] määräsi rauniot purettaviksi. Niiden päälle kasattiin maata, ja osia keskiaikaisesta linnoituksesta on kaivettu jälleen esiin toisen maailmansodan tuhojen jälkeen. Tilalle hän rakennutti pienen barokkipalatsin. 1700-luvun puolivälissä sitä laajennettiin Wienin loistokkaiden palatsien vertaiseksi.<ref>[http://www.budapesthotelshungary.com/wirecard/buda_castle.html Buda Castle] Budapest Hotels</ref>
 
Vuonna 1849 unkarilaiset vallankumouksetvallankumoukselliset piirittivät linnaa ja se paloi poroksi. Se uusittiin 1850–1856, ja sitä kunnostettiin 1875–1912. Vuoden 1918 vallankumous syrjäytti Habsburgit, ja linnasta tuli itsenäisen Unkarin valtionhoitajan [[Miklós Horthy]]n palatsi.
 
Budapestin piirityksen aikana linna oli akselivaltojen viimeinen turvapaikka, ja Puna-armeija pommitti sen maan tasalle. Kommunistihallinnon aikana uusbarokkipalatsia pidettiin taantumuksellisen hallinnon jäänteenä, ja se tuhottiin. Keskiaikainen linnoitus nousi arvossaan, ja se kunnostettiin.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko