Ero sivun ”Amiraali” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
163 merkkiä lisätty ,  9 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
p (r2.7.2) (Botti lisäsi: hy:Ծովակալ)
 
'''Amiraali''' on korkea [[sotilasarvo]], jota käytetään korkeimpana arvona eri maiden [[merivoimat|merivoimissa]]. Se vastaa yleensä maavoimien täyttä [[kenraali]]a. Kenraalin tavoin sana amiraali voi viitata paitsi täyden amiraalin arvoon, myös alempiin amiraalin arvoihin. Sana amiraali tulee [[arabian kieli|arabian kielen]] termistä ''amir-al-bahr'' (merten komentaja). [[Ristiretket|Ristiretkeilijät]] oppivat termin, ja sitä alettiin käyttää [[Eurooppa|Euroopassa]] jo 1000-luvulla.
 
Suomen puolustusvoimissa aktiivipalveluksessa voi olla kerrallaan vain yksi täyden amiraalin tai kenraalin arvoinen upseeri, joka toimii [[puolustusvoimien komentaja]]na. Koska puolustusvoimien komentaja on useinmiten tullut maavoimista, on itsenäisessä Suomessa ollut vain pari täyttä amiraalia.
 
[[Suomen merivoimat|Suomen merivoimissa]] on neljä amiraalin arvoa, ylimmästä alimpaan ''amiraali'', [[vara-amiraali]], [[kontra-amiraali]] ja [[lippueamiraali]].
 
Suomen puolustusvoimissa aktiivipalveluksessa voi olla kerrallaan vain yksi täyden amiraalin tai kenraalin arvoinen upseeri, joka toimii [[puolustusvoimien komentaja]]na. Koska puolustusvoimien komentaja on useinmiten tullut maavoimista, on itsenäisessä Suomessa ollut toistaiseksi vain pari2 täyttä amiraalia: [[Jan Klenberg]] ja [[Juhani Kaskeala]].
 
Merivoimien komentaja on kahta ensimäistä lukuunottamatta ollut aina joko kontra-amiraali tai vara-amiraali.
 
Monien maiden laivastossa on vielä amiraalia ylempi, maavoimien [[marsalkka]]a vastaava sotilasarvo, joka Saksassa on ollut nimeltään [[suuramiraali]] ja useissa muissa maissa [[laivastoamiraali]]. Lisäksi jotkin historialliset laivastot ovat käyttäneet amiraalia korkeampaa [[kenraaliamiraali]]n arvoa; Saksan laivastossa se oli suuramiraalia alempi ja maavoimien [[kenraalieversti]]ä vastaava arvo. Itsenäisessä Suomessa amiraalia korkeampaa merivoimien sotilasarvoa ei ole kuitenkaan koskaan ollut.
172

muokkausta

Navigointivalikko