Ero sivun ”Johan Axel Palmén” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
144 merkkiä lisätty ,  10 vuotta sitten
p
w, ref fix
(→‎Aiheesta muualla: Lisätty linkki)
p (w, ref fix)
Hänen vanhempansa olivat vapaaherra, lainopin professori, sijaiskansleri, senaatin oikeusosaston varapuheenjohtaja [[Johan Philip Palmén]] ja Johanna Charlotta Bonsdorff. Hän pääsi ylioppilaaksi Helsingfors Lyceumista 1864. Tohtoriksi Palmén väitteli 1875 aiheenaan lintujen [[muuttolintu|muutto]] ja muuttoreitit. Väitöskirjan nimi oli ''Om foglarnes flyttningsvägar''. Väitöskirja oli [[biologia]]n alalla Suomen ensimmäinen [[kehitysoppi]]in perustuva tutkimus. Opiskellessaan [[Heidelberg]]issä Palmén julkaisi väitöskirjastaan laajennetun saksankielisen painoksen vuonna 1876: ''Über die Zugstrassen der Vögel'' on tutkimusalansa perusteos ja klassikko.
 
Palmén toimi Helsingin yliopiston eläintieteen professorina 1884–1908 ja tutki mm. hyönteisanatomiaa. Hän oli [[luonnonsuojelu]]toiminnan uranuurtaja ja aloittaja Suomessa. Hän pysyi poikamiehenä koko elämänsä.
 
HänPalmén tutki [[linnut|lintujen]] muuttoa, aloitti lintujen [[rengastus]]toiminnan [[Suomi|Suomessa]] 1913. ja Vuonna 1902 Hän perusti omilla varoillaan [[Hankoniemi|Hankoniemen]] [[Tvärminnen eläintieteellinen asema|Tvärminneen biologisen tutkimusaseman [[1902]], jonka hän testamentissaan lahjoitti Helsingin yliopistolle samoin kuin suuren osan omaisuudestaan. Palmén pysyi poikamiehenä koko elämänsä.
 
==Lähteet==
*[http://www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/3579/ Palmén, Johan Axel (1845-1919) eläintieteen professori, maantieteen uranuurtaja] www.kansallisbiografia.fi
*[http://haku.kansallisbiografia.fi/FMPro?-db=kbnet.fp5&-format=kb%2fkbartikkeli.htm&-lay=www&-sortfield=lajittelukentt%e4&net%5finit=%3dP&-max=100&-recid=37551&-find= Kansallisbiografia]
 
==Teoksia==
==Aiheesta muualla==
*''[http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201002041326 Om foglarnes flyttningsvägar]'' / J. A. Palmén. Helsingfors 1874. Kansalliskirjaston kappaleen digitaalinen kopio.
*''[http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201105131527 Luonnonopillinen kuvasto koulun ja kodon tarpeeksi]'' / J.A. Palmén ja A.J. Mela. Helsinki 1880. Kansalliskirjaston kappaleen digitaalinen kopio.
 
[[Luokka:Suomalaiset ornitologit]]
[[Luokka:Suomalaiset entomologit]]
[[Luokka:Suomalaiset maantieteilijät]]
[[Luokka:Keisarillisen Aleksanterin-Yliopiston professorit]]
[[Luokka:Suomalaiset aateliset]]
888

muokkausta

Navigointivalikko