Ero sivun ”Ylinumeroituva joukko” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
pEi muokkausyhteenvetoa
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 64: Rivi 64:
==Katso myös==
==Katso myös==
*[[Numeroituva joukko]]
*[[Numeroituva joukko]]

[[Luokka:Joukko-oppi]]


==Lähteet==
==Lähteet==
Rivi 80: Rivi 78:
}}
}}


<!-- [[Luokka:Joukko-oppi]] -->
[[Luokka:Joukko-oppi]]


[[cs:Nespočetná množina]]
[[cs:Nespočetná množina]]

Versio 30. toukokuuta 2012 kello 12.00

Ylinumeroituva joukko on matematiikassa joukko-opin termi ja se tarkoittaa joukkoa, joka ei ole numeroituva. Siinä on silloin merkittävästi enemmän alkioita kuin numeroituvassa joukossa eli se on mahtavampi joukko.

Koska numeroituva joukko voi olla alkiomäärältään joko äärellinen tai ääretön, on näitä joukkoja mahtavampi joukko aina alkiomäärältään ääretön. Kansantajuisesti ilmaistuna numeroituvasti ääretön joukko sisältää aina "yhtä monta alkiota" kuin luonnollisten lukujen joukko , on ylinumeroituvassa joukossa huomattavasti enemmän lukuja. Numeroituvuus voidaan todeta asettamalla tutkittavan joukkon alkiot yksi kerrallaan pariksi luonnollisten lukujen alkioiden kanssa siten, että kaikki joukon alkiot tulevat käsiteltyä yhden kerran. Ylinumeroituvan joukon alkioita on niin paljon, ettei sen alkioita pystytä edes luettelemaan missään järjestyksessä, jotta parinmuodostusta voisi suorittaa.

Numeroituvuuden termin otti käyttöön joukko-opin luoja Georg Cantor vuonna 1874 julkaistussa kirjoituksessaan ja hän todisti sillä monien joukkojen mahtavuuden ollevan saman kuin luonnollisten lukujen joukolla. Vuonna 1891 hän keksi menetelmän osoittaa reaaliluvut ylinumeroiluvasti äärettömäksi joukoksi.

Määritelmä

Joukko on ylinumeroituva, jos se ei ole äärellinen tai numeroituvasti ääretön joukko. Ylinumeroituvuuden osoittaminen on yleisessä tapauksessa vaikeaa, vaikka joitakin helppoja tapauksia tunnetaankin.

Merkintä

Joukon mahtavuutta merkitään matematiikan kirjallisuudessa joko tai . Joukkojen mahtavuuden suuruus ilmaistaan hebreankielen aakkosilla tai , joka lausutaan "alef" ja '"beth". Numeroituvan joukon , kuten myös luonnollisten lukujen joukon , mahtavuutta merkitään kardinaaliluvulla . Tämän arvo on ja se on pienin ääretön kardinaaliluku. [1][2]

Jos joukko on ylinumeroituva, ilmaistaan joukon mahtavuus kardinaaliluvuilla tai tai ..., missä kaikki kardinaaliluvut ovat , niiden suuremmalla mahtavuudella, riippuen ylinumeroituvuuden laadusta. Kardinaaliluvuilla on suuruusjärjestys [3]

Cantorin ajatus oli, että mahtavuudeltaan pienin ylinumeroituvalla joukolla olisi kardinaaliluku [3]. Kun hän osoitti reaaliluvut ylinumeroituvaksi joukoksi, oletti hän aluksi, että reaalilukujen kardinaaliluku olisi . Tätä ei voitu osoittaa todeksi, joten varmuuden vuoksi kardinaaliluvuksi on otettu , joka on [4].

Ylinumeroituvuuden toteaminen funktion kuvauksesta

Joukko on ylinumeroituva jos ja vain jos kuvaus

on ainoastaan injektio. Jos kuvaus on bijektio, on joukko numeroituva.

Yleisiä tuloksia

Jos joukon osajoukko on ylinumeroituva, niin myös joukko on ylinumeroituva.

Jos joukko on ylinumeroituva ja

on bijektio, niin silloin myös on ylinumeroituva. [5][6]

Esimerkkejä ylinumeroituvasti äärettömistä joukoista

Reaaliluvut

Ensimmäinen todistelu reaalilukujen ylinumeroituvuudesta esitti Cantor vuonna 1891 julkaisussa Über eine elementare Frage der Mannigfaltigkeitslehre. Tämä kuuluisa todistus tunnetaan nimellä Cantorin diagonaaliargumentti. Hän tarkasteli lukuvälin lukuja ja huomasi, ettei niitä pystytä esittämään luettelomuodossa. Jos sitä yritetään, voidaan helposti luoda desimaaliluku, joka puuttuu esitetystä luettelosta. Näin ollen numeroituvuutta ei ole ja väli on ylinumeroituvasti ääretön. Koko reaalilukujen joukko on nyt ylinumeroituva, koska sen osajoukko on ylinumeroituva. Reaaliluvut ovat ylinumeroituva joukko myös siksi, että voidaan myös määrittää bijektio

missä bijektiona on esimerkiksi [5]

Reaalilukujen mahtavuuden määrittäminen on ollut ongelmallista niin sanotun kontinuumihypoteesin epämääräisyyden vuoksi. Siksi reaalilukujen kardinaaliluvuksi on merkitty , joka on suurempi tai yhtäsuuri kuin pienimmän ylinumeroituvan joukon kardinaaliluku Eräs tulos kardinaaliluvulle saadaan, kun ajatellaan reaalilukujen joukon olevan yhtä mahtava kuin äärettömästi numeroituvan joukon osajoukkojen joukko. Tällöin reaalilukujen mahtavuus voidaan ilmaista :n avulla [4]

Transkendenttiluvut

Transkendenttiluvut ovat sellaisia reaalilukuja, jotka eivät ole algebrallisia lukuja. Jos kerran algebralliset luvut on osoitettu olevan numeroituvasti ääretön joukko, ovatko tarnskendenttiluvut sitten ylinumeroituva joukko? Tällöin reaalilukujen ylinumeroituvuus johtuisi sen osajoukkona olevan transkendenttilukujen joukon ylinumeroituvuudesta.

Tämän voi todistaa epäsuorasti. Olkoon algebralliset luvut ja transkendenttiluvut, jolloin . Koska on numeroituva joukko, niin tulisi olla numeroituva joukko, jos on numeroituva. Koska on kuitenkin ylinumeroituva, täytyy olla myös ylinumeroituva. [6]

Reaalijoukkojen karteesinen tulo

Karteesinen tulo voidaan tulkita koordinaatiston xy-tasoksi, jossa jokainen tason piste on kahden reaaliluvun koordinaattipari. Onko tässä joukossa enemmän pisteitä kuin suoralla, jota edustaa koordinaattiakseli? Ei ole, vaan molemmilla joukoilla on sama kardinaaliluku.

Tämä voidaan osoittaa keksimällä bijektio

jolloin kuvauksen lähtö- ja maalijoukolla on sama kardinaaliluku. Aiemmin todettiin, että joukolla on sama kardinaaliluku kuin reaalijoukolla. Samasta syystä myös joukolla on sama kardinaaliluku kuin , koska se on jälkimmäisen osajoukko.

Kaikilla karteesiset tuloilla , johon osallistuu numeroituvasti ääretön määrä reaalilukujoukkoja, on sama kardinaaliluku kuin reaaliluvuilla. [5]

Joukon osajoukkojen joukko

Cantorin lauseessa, jonka hän julkaisi vuonna 1891, hän väittää, että joukon osajoukkojen joukko on mahtavampi kuin joukko itse. Tämä siksi, ettei ole olemassa bijektiota joukosta potenssijoukkoon . Tämä tarkoittaa, että potenssijoukon mahtavauus ylittää selvästi oman joukon mahtavuuden.

Äärettömästi numeroituvan joukon osajoukkojen joukko on yhtä mahtava kuin . Ylinumeroituva joukko on kaikkien luonnollisten lukujen joukon osajoukkojen joukko eli luonnollisten lukujen joukon potenssijoukko . Sen kardinaaliluku on .

Mikäli reaaliluvuista muodostaa potenssijoukon , tulee sen mahtavuudesta vielä suurempi. Sen kardinaaliluku merkitään .

Potenssijoukkoja voidaan muodostaa edellisestä potenssijoukosta loputtomasti. Näiden kardinaaliluvut kasvavat . [6][5]

Ylinumeroituvan joukon funktiot

Funktioiden joukko on ylinumeroituva. Tämän joukon kardinaaliluku on vielä reaalilukujenkin kardinaliteettia suurempi. Funktioita voidaan muodostaa kaikille reaalilukujen osajoukoille, mikä johtaa potenssijoukkojen mahtavuuteen. Funktioiden joukon mahtavuutta merkitään siksi .

Katso myös

Lähteet

  • Fuchs, Walter R.: Matematiikka. Suomentanut Mattila, Pekka. Länsi-Saksa: Kirjayhtymä, 1968.
  • Barrow John D.: Lukujen taivas. Suomentanut Vilikko, Risto. Smedjebacken, Ruotsi: Art House, 1999. ISBN 951-884-231-0.
  1. Weisstein, Eric W.: Aleph-0 (Math World - A Wolfram Web Resource) Wolfram Research. (englanniksi)
  2. Weisstein, Eric W.: Countably Infinite (Math World - A Wolfram Web Resource) Wolfram Research. (englanniksi)
  3. a b Weisstein, Eric W.: Aleph-1 (Math World - A Wolfram Web Resource) Wolfram Research. (englanniksi)
  4. a b Weisstein, Eric W.: Continuum (Math World - A Wolfram Web Resource) Wolfram Research. (englanniksi)
  5. a b c d Williams, Michael B.: Cardinality (pdf) (luentomoniste) Texas, USA: University of Texas at Austin. (englanniksi)
  6. a b c Schwartz, Rich: Countable and Uncountable Sets (pdf) (luentomoniste) 2007. Providence: Brown University. (englanniksi)