Ero sivun ”Sokerialkoholit” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
GEbot (keskustelu | muokkaukset)
p disambig link using AWB
Rivi 1: Rivi 1:
[[File:Xylitol.png|thumb|[[ksylitoli]].]]
[[File:Xylitol.png|thumb|[[ksylitoli]].]]
'''Sokerialkoholit''' eli '''polyolit''' ovat [[hiilihydraatti]]en hydrattuja muotoja, joiden karbonyyliryhmä ([[aldehydi]] tai [[ketoni]]) on pelkistetty primääriseksi tai sekundaariseksi [[alkoholi|hydroksyyliryhmäksi]]. Sokerialkoholeja käytetään yleensä [[makeutusaine]]ina.
'''Sokerialkoholit''' eli '''polyolit''' ovat [[hiilihydraatti]]en hydrattuja muotoja, joiden karbonyyliryhmä ([[aldehydi]] tai [[ketoni]]) on pelkistetty primääriseksi tai sekundaariseksi [[Alkoholit|hydroksyyliryhmäksi]]. Sokerialkoholeja käytetään yleensä [[makeutusaine]]ina.


Sokerialkoholeja ovat mm. [[erytritoli]], [[inositoli]], [[isomalti]], [[ksylitoli]], [[laktitoli]], [[maltitoli]], [[mannitoli]] ja [[sorbitoli]].
Sokerialkoholeja ovat mm. [[erytritoli]], [[inositoli]], [[isomalti]], [[ksylitoli]], [[laktitoli]], [[maltitoli]], [[mannitoli]] ja [[sorbitoli]].
Rivi 75: Rivi 75:
[[en:Sugar alcohol]]
[[en:Sugar alcohol]]
[[fr:Polyol]]
[[fr:Polyol]]
[[ja:糖アルコール]]
[[nl:Polyol]]
[[nl:Polyol]]
[[ja:糖アルコール]]
[[pl:Alkohol polihydroksylowy]]
[[pl:Alkohol polihydroksylowy]]

Versio 28. toukokuuta 2012 kello 21.31

Tiedosto:Xylitol.png
ksylitoli.

Sokerialkoholit eli polyolit ovat hiilihydraattien hydrattuja muotoja, joiden karbonyyliryhmä (aldehydi tai ketoni) on pelkistetty primääriseksi tai sekundaariseksi hydroksyyliryhmäksi. Sokerialkoholeja käytetään yleensä makeutusaineina.

Sokerialkoholeja ovat mm. erytritoli, inositoli, isomalti, ksylitoli, laktitoli, maltitoli, mannitoli ja sorbitoli.

Disakkarideista ja monosakkarideista voidaan valmistaa sokerialkoholeja. Disakkarideista muodostetut sokerialkoholit, kuten maltitoli ja laktitoli, eivät kuitenkaan hydraudu kokonaan, sillä niissä on vain yksi pelkistettävä aldehydiryhmä.selvennä

Sokerialkoholit ravinnossa

Nimi Suhteellinen makeus
(pöytäsokeri = 1,0)
Kalorimäärä
(kcal / g)
Makeus per
kalorimäärä
Erytritoli 0,7 0,2 3,5
Glyseroli 0,6 4,3 0,14
Isomalti 0,5 2,0 0,25
Laktitoli 0,4 2,0 0,2
Maltitoli 0,9 2,1 0,43
Mannitoli 0,5 1,6 0,31
Sorbitoli 0,6 2,6 0,23
Ksylitoli 1,0 2,4 0,42
Vertailukohde:
Pöytäsokeri
1,0 4,0 0,25

Sokerialkoholit eivät ole yhtä makeita kuin sakkaroosi (pöytäsokeri), ja niissä on vähemmän energiaa. Niiden maku muistuttaa pöytäsokeria, ja niitä voi käyttää peittämään vahvojen makeutusaineiden jättämän epämiellyttävän jälkimaun. Jotkut sokerialkoholit aiheuttavat suussa "kylmän" tunteen, kuten ksylitoli purukumissa. Kariesta aiheuttavat bakteerit eivät käytä niitä ravintonaan, joten ne eivät ole vahingollisia hampaille.

Sokerialkoholit eivät imeydy ohutsuolessa täysin vereen, joten ne vaikuttavat verensokeriin vähemmän kuin pöytäsokeri. Tämän takia myös diabeetikot ja vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavat voivat käyttää niitä.

Aiheesta muualla