Ero sivun ”Bosnia-Hertsegovinan federaatio” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
WikitanvirBot (keskustelu | muokkaukset)
MerlIwBot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 52: Rivi 52:
[[he:הפדרציה של בוסניה והרצגובינה]]
[[he:הפדרציה של בוסניה והרצגובינה]]
[[kk:Босния және Герцеговина федерациясы]]
[[kk:Босния және Герцеговина федерациясы]]
[[la:Foederatio Bosniae et Herzegovinae]]
[[lt:Bosnijos ir Hercegovinos Federacija]]
[[lt:Bosnijos ir Hercegovinos Federacija]]
[[hu:Bosznia-hercegovinai Föderáció]]
[[hu:Bosznia-hercegovinai Föderáció]]

Versio 26. toukokuuta 2012 kello 06.41

Tämä artikkeli käsittelee entiteettiä, Bosnia ja Hertsegovinan federaatiota. Sen ja toisen entiteetin muodostama liittovaltio on Bosnia ja Hertsegovina.
Bosnia-Hertsegovinan federaatio (vihreällä).
Brčkon piiri (punaisella) kuuluu sekä Federaatioon että Serbitasavaltaan.
Bosnia ja Hertsegovinan federaation vaakuna

Bosnia ja Hertsegovinan federaatio (bosniaksi ja kroatiaksi Federacija Bosne i Hercegovine, serb. Федерација Босне и Херцеговине) on valtaosin bosniakkien ja kroaattien asuttama entiteetti, joka muodostaa yhdessä toisen entiteetin, Serbitasavallan kanssa Bosnia ja Hertsegovinan valtion. Federaation pinta-ala on 26 110 km² ja asukasluku 3 045 000. Sen pääkaupunki on Sarajevo.

Federaatiolla on oma hallituksensa, lippunsa ja vaakunansa[1], presidentti, parlamentti, tullilaitos, poliisivoimat, kaksi postilaitosta ja lentoyhtiö (BH Airlines). Sillä on myös oma armeijansa, Vojska Federacije Bosne i Hercegovine, joka on tosin valtiollisen puolustusministeriön hallinnassa.

Federaatio jaetaan kymmeneen kantoniin, jotka ovat Una-Sana, Posavina, Tuzla, Zenica-Doboj, Bosnia-Podrinje, Keski-Bosnia, Hersegovina-Neretva, Länsi-Hertsegovina, Sarajevo ja Kantoni 10 (paikallishallitus käyttää nimitystä Hertseg-Bosnia). Kantonien asema on hyvin itsenäinen, niillä on omat lainsäädäntö- ja hallintoelimet. Kantonit on jaettu edelleen 79 kuntaan.

Kantoneista Una-Sana, Tuzla, Zenica-Doboj, Bosnia-Podrinje ja Sarajevo ovat bosniakkienemmistöisiä; Posavina, Länsi-Hertsegovina ja Kantoni 10 kroaattienemmistöisiä sekä Keski-Bosnia ja Hertsegovina-Neretva 'monietnisiä'.

Politiikka

Bosnia ja Hertsegovinan federaatiossa on kaksikamarinen parlamentti, parlamenttikokous. Ylähuoneessa eli Kansainhuoneessa on 58 jäsentä, joiden valitsijoina ovat kymmenen kantonin parlamentit. Jäsenistä 17 edustaa bosniakkeja, 17 kroaatteja, 17 serbejä ja 7 muita kansallisuuksia. Edustajainhuoneessa on 98 jäsentä, jotka valitaan suoraan avoimilta listoilta vaalipiireistä. Federaation presidentti on Živko Budimir (vuodesta 2011) ja pääministeri Nermin Nikšić (kesäkuusta 2011).

Lähteet

  1. 38th plenary session Constitutional Court of Bosnia and Herzegovina (englanniksi)

Aiheesta muualla