Ero sivun ”Black Sabbath (albumi)” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
329 merkkiä poistettu ,  8 vuotta sitten
→‎Albumin julkaisu: kh mediareaktioihin asti
(Hyvä-äänestys päättynyt: ei hyväksytty)
(→‎Albumin julkaisu: kh mediareaktioihin asti)
== Albumin julkaisu ==
 
=== Levytyssopimus Vertigolta ja kansitaidekansikuva ===
[[Philips]]-yhtiö kiinnostui yhtyeestä, ja sen levymerkki Fontana julkaisi singlen, jossa oli a-puolena "[[Evil Woman]] (Don't Play Your Games with Me)"-kappaleen (ja b-puolena "Wicked World"), tammikuussa 1970<ref name="deluxe"/>. [[Single]] ei ollutmenestynyt menestyskaupallisesti eikä se saanut huomiota mediassa. Tämän jälkeen Philips siirsi yhtyeenBlack toiselleSabbathin uudelle levymerkilleen [[Vertigo Records]]ille, vastaperustetullejoka keskittyi progressiiviseen ja uuden aallon underground-musiikkiin satsaavaan [[Vertigo Records]]iin.<ref name="deluxe"/>. Vertigo julkaisiRecordsin singlenperustaja uudelleenOlav mutta pääpainoWyper oli kuitenkinnähnyt varsinaisenyhtyeen albuminkeikalla julkaisemisessa[[Birmingham]]issa ja promotoimisessahalusi yhtyeen levymerkilleen.<ref name="deluxefaq"/>. OlavVertigo Wyper,julkaisi Philipsinsinglen henkilökuntaanuudelleen, kuulunutmutta ja Vertigo Recordsin perustaja,pääpaino oli nähnytkuitenkin yhtyeenvarsinaisen keikallaalbumin [[Birmingham]]issajulkaisemisessa ja innostunut näkemästään, ja halusi yhtyeen levymerkilleenmarkkinoinnissa.<ref name="faqdeluxe"/>.
 
Vertigon markkinointiosasto ottikinkäytti kaikenhyväkseen irtiBlack yhtyeenSabbathin, osin tahattomastatahattomasti mustasyntynyttä, magia-imagoa, jajoka okkultismi-imagostaliitti yhtyeen mustaan magiaan ja levynokkultismiin. Levyn etukanteen tuli kuva noitamaisesta, mustaan viittaan puetusta naisesta, seisomassajoka seisoo karun syksyisessä maisemassa ja joka tiettävästi pitää sylissään mustaa kissaa. Kuva otettiin Mapledurhamin vanhalla myllyllä Oxfordshiressä<ref name="deluxe"/>. LevyLevyssä julkaistiinon avattavillaavattavat kansillakannet, ja mustapohjaisessa sisäkannessa olion yhtyeen logo ja lisäksi väärinpäinylösalaisin oleva risti, jonka sisäänjohon on kirjoitettu synkkäaiheinen "Still Falls the Rain" -niminen runo. Kannen suunnitteli taiteilija Marcus Keef. Lisäksi, kuin viimeiseksi silaukseksi, albumi julkaistiin perjantaina 13. helmikuuta 1970, joka oli [[perjantai 13.]], jota perinteisesti taikauskoisesti on pidettytaikauskoisena huonon onnen päivänä. {{lähde}}
[[Philips]]-yhtiö kiinnostui yhtyeestä ja sen levymerkki Fontana julkaisi "[[Evil Woman]] (Don't Play Your Games with Me)"-kappaleen (b-puolena "Wicked World") tammikuussa 1970<ref name="deluxe"/>. [[Single]] ei ollut menestys eikä se saanut huomiota mediassa. Tämän jälkeen Philips siirsi yhtyeen toiselle levymerkilleen, vastaperustetulle progressiiviseen ja uuden aallon underground-musiikkiin satsaavaan [[Vertigo Records]]iin<ref name="deluxe"/>. Vertigo julkaisi singlen uudelleen mutta pääpaino oli kuitenkin varsinaisen albumin julkaisemisessa ja promotoimisessa<ref name="deluxe"/>. Olav Wyper, Philipsin henkilökuntaan kuulunut ja Vertigo Recordsin perustaja, oli nähnyt yhtyeen keikalla [[Birmingham]]issa ja innostunut näkemästään, ja halusi yhtyeen levymerkilleen<ref name="faq"/>.
 
Yhtyeellä itsellään ei ollut mitään tekemistä kannen tai markkinoinnin, kanssa saatikasaatikka [[saatananpalvonta|saatananpalvonnan]] kanssa<ref name="deluxe"/>. Geezer Butler on sanonut: "Lyriikat, jotka minä tai Ozzy olemme kirjoittaneet, ovat itseasiassa varoituksia satanismista, sillä ihmisten tulisi olla varovaisia kyseisen aiheen kanssa. Emme ikinä promotoineetole edistäneet mustaa magiaa tai saatananpalvontaa. Se oli vain pieni viite tuotannossamme eikä todellakaan ainut aihepiirimme. Kirjoitimme science fictionista, sodanvastaisuudesta, saasteista, politiikasta... okkultismi oli aiheena vain kolmessa tai neljässä laulussa. Mutta jotkut ihmiset käsittivät neasian väärin."<ref name="deluxe"/>.
Vertigon markkinointiosasto ottikin kaiken irti yhtyeen osin tahattomasta musta magia- ja okkultismi-imagosta ja levyn etukanteen tuli kuva noitamaisesta, mustaan viittaan puetusta naisesta seisomassa karun syksyisessä maisemassa ja joka tiettävästi pitää sylissään mustaa kissaa. Kuva otettiin Mapledurhamin vanhalla myllyllä Oxfordshiressä<ref name="deluxe"/>. Levy julkaistiin avattavilla kansilla ja mustapohjaisessa sisäkannessa oli yhtyeen logo ja lisäksi väärinpäin oleva risti, jonka sisään on kirjoitettu synkkäaiheinen "Still Falls the Rain" -niminen runo. Kannen suunnitteli taiteilija Marcus Keef. Lisäksi, kuin viimeiseksi silaukseksi, albumi julkaistiin 13. helmikuuta 1970, joka oli [[perjantai 13.]], jota perinteisesti taikauskoisesti on pidetty huonon onnen päivänä.
 
Yhtyeellä itsellään ei ollut mitään tekemistä kannen tai markkinoinnin kanssa saatika [[saatananpalvonta|saatananpalvonnan]] kanssa<ref name="deluxe"/>. Geezer Butler: "Lyriikat, jotka minä tai Ozzy olemme kirjoittaneet, ovat itseasiassa varoituksia satanismista, ihmisten tulisi olla varovaisia kyseisen aiheen kanssa. Emme ikinä promotoineet mustaa magiaa tai saatananpalvontaa. Se oli vain pieni viite tuotannossamme eikä todellakaan ainut aihepiirimme. Kirjoitimme science fictionista, sodanvastaisuudesta, saasteista, politiikasta... okkultismi oli aiheena vain kolmessa tai neljässä laulussa. Mutta jotkut ihmiset käsittivät ne väärin"<ref name="deluxe"/>.
 
=== Albumin menestys ===
Albumi oli välitön menestys. Se nousi Britannian listalla sijalle 8.:nneksi, vaikkakinvaikka saisaikin pääasiassaenimmäkseen huonoja arvosteluja, ja pysyi listalla peräti 42 viikkoa<ref name="deluxe"/>. KyseessäSe oli kovamerkittävä saavutus yhtyeeltä, sillä yhtyeelläjolla ei ollut hittisingleä eikä minkäänlaistamuutakaan aiempaa menestystä<ref name="deluxe"/>. Menestyksestä olikin kiittäminen yhtyeen kovaaahkeraa keikkailua maan joka kolkassa, jonka avulla se oli kerännyt kannattajia<ref name="deluxe"/>. Albumia voi sanoapitää tavallaan myös ns. "[[underground]]"-menestykseksimenestyksenä. YhtyettäBlack Sabbathia ei tunnettu laajasti ennen albumin julkaisua, eikäse yhtyeei ollut saanut mediajulkisuutta tai radiosoittoa. (lukuunottamattaKriitikotkin väheksyivät yleensä albumia ja yhtyettä, [[dj]] [[John Peel]]ia, jokalukun suitsutti yhtyettä) ja myös kriitikot väheksyivät albumia ja yhtyettäottamatta.<ref name="deluxe"/>.
 
Pohjois-Amerikassa albumin julkaisi [[Warner Bros.]] 1. kesäkuuta 1970. ja siellä seSe nousi [[Billboard]]in listan sijalle 23.:nneksi ja möisitä myytiin vuodessa [[kultalevy]]nyn arvoisestioikeuttava (myöhemminmäärä. Myöhemmin se sai myös [[platinalevy|platinaa]]).<ref name="deluxe"/><ref>http://www.riaa.com/goldandplatinumdata.php?content_selector=gold-platinum-searchable-database RIAA.com</ref>. Black Sabbath ei ollut vielä albumin julkaisun aikaan tehnyt keikkojaesiintynyt Pohjois-Amerikassa, joten uuden mantereen menestys tuli "puskaradion"siellä kuulopuheiden voimalla.<ref name="deluxe"/>. Sabbathin manageritoimisto teki sopimuksen Warner Brosin kanssa, koska Vertigon Pohjois-Amerikan kumppani [[Mercury Records]] ei ollut kiinnostunut yhtyeestä.<ref name="faq"/>.
Albumi oli välitön menestys. Se nousi Britannian listalla sijalle 8. vaikkakin sai pääasiassa huonoja arvosteluja ja pysyi listalla peräti 42 viikkoa<ref name="deluxe"/>. Kyseessä oli kova saavutus, sillä yhtyeellä ei ollut hittisingleä eikä minkäänlaista aiempaa menestystä<ref name="deluxe"/>. Menestyksestä olikin kiittäminen yhtyeen kovaa keikkailua maan joka kolkassa, jonka avulla se oli kerännyt kannattajia<ref name="deluxe"/>. Albumia voi sanoa myös ns. "[[underground]]"-menestykseksi. Yhtyettä ei tunnettu laajasti ennen albumin julkaisua eikä yhtye saanut mediajulkisuutta tai radiosoittoa (lukuunottamatta [[dj]] [[John Peel]]ia, joka suitsutti yhtyettä) ja myös kriitikot väheksyivät albumia ja yhtyettä<ref name="deluxe"/>.
 
Pohjois-Amerikassa albumin julkaisi [[Warner Bros.]] 1. kesäkuuta 1970 ja siellä se nousi [[Billboard]]in listan sijalle 23. ja möi vuodessa [[kultalevy]]n arvoisesti (myöhemmin myös [[platinalevy|platinaa]])<ref name="deluxe"/><ref>http://www.riaa.com/goldandplatinumdata.php?content_selector=gold-platinum-searchable-database RIAA.com</ref>. Sabbath ei ollut vielä albumin julkaisun aikaan tehnyt keikkoja Pohjois-Amerikassa, joten uuden mantereen menestys tuli "puskaradion" voimalla<ref name="deluxe"/>. Sabbathin manageritoimisto teki sopimuksen Warner Brosin kanssa, koska Vertigon Pohjois-Amerikan kumppani [[Mercury Records]] ei ollut kiinnostunut yhtyeestä<ref name="faq"/>.
 
Albumin menestys yllätti yhtyeen itsensäkin. Butlerin mukaan "albumi tehtiin kesken keikkamatkaa, emmeemmekä uskoneet sensitä myyvänmyytävän yhtään mitään."<ref name="deluxe"/>.
 
=== Median reaktiot julkaisun aikaan ja albumin nykyinen arvostus ===
25 952

muokkausta

Navigointivalikko