Ero sivun ”Juhana II (Portugali)” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
405 merkkiä lisätty ,  10 vuotta sitten
EB sanoo vega, wikipedia machiavelli.
p (r2.6.4) (Botti muokkasi: en:John II of Portugal)
(EB sanoo vega, wikipedia machiavelli.)
Portugalin '''Juhana II''' ([[3. maaliskuuta]] [[1455]]–[[25. lokakuuta]] [[1495]]), lisänimeltään ''Täydellinen ruhtinas'' (portugaliksi ''João II o Príncipe Perfeito'') oli [[Portugali]]n ja [[Algarve]]n kolmastoista kuningas.
 
Juhana II:n isä oli [[Alfonso V (Portugali)|Alfonso V]] ja äiti Coimbran Isabella. Juhana avioitui serkkunsa Viseun Leonorin kanssa vuonna [[1473]]. Hän nousi hallitsijaksisijaishallitsijaksi vuonna [[1477]]1475 isänsäisäsnsä keskittyesässä taistelemaan vetäydyttyäKastilian luostariinkruununperimyksestä, mutta varsinaisesti hänestäJuhanasta tuli kuningas vasta isänsä kuoltua vuonna [[1481]].<ref name="EB">[http://www.britannica.com/EBchecked/topic/304721/John-II John II] Encyclopedia Britannica</ref>
 
Juhana seurasi isäänsä [[Afrikka|Afrikan]] sotaretkille jo nuorena prinssinä. Muut ylhäiset pelkäsivät ja vihasivat Juhanaa, koska hän oli oman tiensä kulkija. Valtaan päästyään Juhana pyrki vähentämään [[aatelisto]]n valtaa ja keskittämään sitä itselleen. Aateliset alkoivat juonia ja punoa salaliittoja. Ensimmäiset salaliitoista Juhana tyrehdytti verisesti ja sai sitten hallita rauhassa. Ne aateliset, jotka vannoivat julkisesti uskollisuutta Juhanalle, saivat tiettyjä etuja, mutta heidänkin oli maksettava veroa kuninkaalle.
Juhanan aikakaudella Portugalin valtio maksoi velkansa ja sen valuutasta tuli Euroopan vakain. Syynä olivat Afrikasta löytynyt kulta ja kuninkaan veropolitiikka, joka kerrytti siirtomaatuloja valtion kassaan.
 
Juhana edisti [[löytöretket|löytöretkiä]], ja hänen aikanaan portugalilaiset etsivät meritietä Intiaan, kiersivät [[Hyväntoivonniemi|Hyväntoivonniemen]] ja löysivät [[Kongo (joki)|Kongo-joen]].<ref>[http://countrystudies.us/portugal/23.htm Sea Route to India] ''Portugal: A Country Study.'' Library of Congress, 1993.</ref> Löytöretkien yksityiskohdista ei ole säilynyt paljoa tietoa, sillä lokikirjat pidettiin salaisina suojassa kilpailevilta espanjalaisilta, ja talleteuistatalletetuista kirjoista iso osa tuhoutui vuoden 1755 Lissabonin maanjäristyksessä.
 
Juhana kuoli ilman perillisiä, joten hänen seuraajansa oli Juhanan serkku Emanuel I.
 
Jälkipolvien antama lisänimi "Täydellinen ruhtinas" viittaa Lope de Vegan kirjoittamaan näytelmään.<ref name="EB"/> Siinä on nähty myös yhtymäkohtia [[Niccolò Machiavelli]]n pääteokseen ''[[Ruhtinas (kirja)|Ruhtinas]]''. Aikalaiset tunsivat Juhanan lisänimellä Tyranni.
 
== Lähteet ==
{{Viitteet}}
{{edeltäjä-seuraaja|Titteli=[[Portugalin kuningas]]|Kommentti= |

Navigointivalikko