Ero sivun ”Kahdeksas ristiretki” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
17 merkkiä lisätty ,  10 vuotta sitten
l
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Ei muokkausyhteenvetoa
(l)
{{ristiretki}}
[[Image:DeathSaintLouis.jpg|thumb|200px|left|Ludvig IX:n kuolema]]
'''Kahdeksas ristiretki''' vuonna [[1270]] oli [[Ludvig IX (Ranska) |Ludvig IX]]:n järjestämä [[ristiretki]] jonka alkuperäinen tavoite oli avustaa ristiretkeläisvaltioiden jäänteitä Syyriassa. Retki kuitenkin päätyi Tunisiaan, jossa Ludvig vietti kaksi kuukautta ennen kuin kuoli vatsatautiin.<ref>Rickard, J. (2001), [http://www.historyofwar.org/articles/wars_crusade8th.html Eighth Crusade, 1270] ''History of War''</ref>
 
Tuohon aikaan [[mamelukit]] laajensivat valtaansa itäisellä Välimerellä. Jerusalemin kuningas oli vetäytynyt [[Akko]]on, ja Ludvig halusi lähteä hänen avukseen. Ludvigin veli [[Kaarle I (Anjou ja Sisilia)|Anjoun Kaarle I]] taivutteli veljensä aloittamaan retken Tunisian valloituksella sillä verukkeella että Tunisiasta käsin olisi helpompi hyökätä Syyriaan ja Egyptiin. Tunisian sulttaanilla oli yhteyksiä Espanjaan, joten saattoi kuvitella että hän olisi käännytettävissä kristinuskoon. Tämä palveli ennen kaikkea Kaarlen omia valtapyrkimyksiä, sillä mamelukit havittelivat myös Sisiliaa.
 
Retkeläiset saapuivat Afrikkaan heinäkuussa ja sairastuivat saastuneesta juomavedestä. Ludvig kuoli samana päivänä kuin Kaarle saapui paikalle. Kaarle julisti Ludvigin pojan [[Filip III (Ranska)|Filip III Rohkean]] uudeksi kuninkaaksi, mutta tämän alaikäisyyden takia otti itse ristiretken johdon käsiinsä.
 
Piiritysjoukkojen jatkuvan sairastelun takia Tunisin piiritys lopetettiin lokakuun 30. Sopimus sulttaanin kanssa takasi kaupungin munkeille vapauden harjoittaa uskontoaan, ja jonkinlaiset vapaakauppaoikeudet, joten ristiretkeä voidaan hyvällä tahdolla sanoa menestykseksi.
{{Viitteet}}
 
[[Luokka:1200-luku]]
[[Luokka:Ristiretket]]
 
35 148

muokkausta

Navigointivalikko