Ero sivun ”Vaate” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: te:దుస్తులు
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: ku:Cil
Rivi 87: Rivi 87:
[[sw:Mavazi]]
[[sw:Mavazi]]
[[ht:Rad]]
[[ht:Rad]]
[[ku:Cil]]
[[la:Vestimenta]]
[[la:Vestimenta]]
[[lv:Apģērbs]]
[[lv:Apģērbs]]

Versio 18. toukokuuta 2012 kello 07.21

Tämä artikkeli käsittelee vaatteita. Vaatetuksesta ilmiönä katso pukeutuminen.
Erilaisia vaatteita vaatetangossa.

Vaate on mikä tahansa ihmisen pukeutumisessa käyttämä esine. Vaatteiden valmistajan perinteinen nimitys on ollut räätäli. Erityisesti kenkien valmistamiseen keskittynyt henkilö on suutari. Vaatteiden ja kenkien valmistamisen muuttuminen pääosin teolliseksi on siirtänyt näiden ammattien toimenkuvan enemmän korjaajiksi.

Vaatteiden tavallisimmat valmistusmateriaalit ovat nahka, kasvi- ja eläinkuidut sekä erilaiset tekokuidut.

Tavallisimmat ylävartaloon puettavat vaatteet ovat paitoja, liivejä tai takkeja. Vastaavasti alavartalossa eli jaloissa käytetään housuja tai hameita. Jalkaterien peittona pidetään sukkia ja jalkineita. Koko vartaloa peittäviä asusteita ovat mm. mekko ja kaapu. Käsissä pidettävien vatekappaleiden yleisnimitys on käsine ja pääsä pidettävien päähine.

Koot

Lyhythihainen miesten kauluspaita.

Vaatekokoja ilmaisemaan on kehitetty useita eri koodistoja, joista käytetyimpiä ovat erilaiset numerokoodit. Yleisessä käytössä ovat myös kirjainlyhenteet XS–S–M–L–XL, jotka vastaavat englannin kielen sanoja extra small, small, medium, large ja extra large (suom. erittäin pieni, pieni, normaali, suuri, erittäin suuri). Monissa mallistoissa XL:ää suuremmat koot ilmoitetaan useiden X-kirjainten avulla, esimerkiksi XXXL (tai 3XL), ja XS:ää pienemmät koot vastaavasti esimerkiksi XXS (tai 2XS). Kokokoodin vastaavuus vaatteen todelliseen kokoon vaihtelee paitsi valmistajittain myös maittain, ja siksi kokovertailu eri maista tuotujen vaatteiden välillä voi olla vaikeaa.

Kokomerkinnät Suomessa

Suomessa yleisimmin käytössä olevat naisten kokonumerot ovat väliltä 32–44. Isokokoisimmille naisille suunnatuissa mallistoissa kokonumerot voivat jatkua kokoon 56 asti tai pidemmälle.

Erityisiä kokomerkintöjä

Rintaliivien koot ilmoitetaan numeron (rinnanympärys) ja kirjaimen (kuppikoko) yhdistelmänä.

Vaatteita: housut, paita, svetari

Kauluspaidoissa koko ilmoitetaan kaulan ympärysmitan ja hihan pituuden avulla.

Miesten puvuissa numerokoodiin liitetään ruumiinrakennetta osoittava kirjain. Lasten vaatteissa koot ilmoitetaan useimmiten pituuden mukaan. Jotkin mallistot ilmoittavat lasten vaatteiden koon iän mukaan.

Katso myös

Aiheesta muualla

Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.