Ero sivun ”Popeda” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rivi 236: Rivi 236:
* ''[[Hei mies / Mönkiäislaulu]]'' PIS 006, [[1978]]
* ''[[Hei mies / Mönkiäislaulu]]'' PIS 006, [[1978]]
* ''[[Erkki ja Leena / Sammakkalaulu]]'' PIS 008, 1978
* ''[[Erkki ja Leena / Sammakkalaulu]]'' PIS 008, 1978
* ''[[Suuret setelit / Lauri Lutavuori]]'' PIS 022, [[1979]]
* ''[[Suuret setelit (kappale)|Suuret setelit / Lauri Lutavuori]]'' PIS 022, [[1979]]
* ''Huummetta / Kouluun'' PIS 033, 1979
* ''Huummetta / Kouluun'' PIS 033, 1979
* ''Mörrimöykky / Bebobbahobbin'' PIS 057, [[1980]]
* ''Mörrimöykky / Bebobbahobbin'' PIS 057, [[1980]]

Versio 16. toukokuuta 2012 kello 13.42

Tämä artikkeli käsittelee yhtyettä. Muita merkityksiä luetellaan täsmennyssivulla.
Popeda
Tiedot
Toiminnassa 1977
Tyylilaji Suomirock, rock, hard rock, punk
Kotipaikka Suomi Tampere, Suomi
Laulukieli suomi
Jäsenet

Pate Mustajärvilaulu
Costello Hautamäkikitara, laulu
Jyrki Melartinbasso
Lacu Lahtinenrummut
Pate Kivinenkoskettimet

Levy-yhtiö

Poko Rekords, 1977-

Aiheesta muualla
www.popeda.com

Popeda on suomalainen rockyhtye. Yhtye perustettiin Tampereella vuonna 1977 ja se aloitti punkyhtyeenä, mutta 80-luvun taitteen jälkeen yhtyeen musiikki muuttui melodisemmaksi suomirockiksi.

Popedan alkuperäisen kokoonpanon muodostivat laulaja Pate Mustajärvi, kitaristit Ilari Ainiala ja Arwo Mikkonen, bassokitaristi Ari Puukka sekä rumpali Kai Holm. Uransa aikana Popeda on kokenut lukuisia kokoonpanovaihdoksia, ja yhtyeen nykyisessä kokoonpanossa alkuperäisistä muusikoista on jäljellä vain Mustajärvi, joka perusti yhtyeen Ainialan kanssa[1]. Mustajärven lisäksi nykyisessä kokoonpanossa vaikuttavat kitaristi Costello Hautamäki, bassokitaristi Jyrki K. Melartin, pianisti Pate Kivinen sekä rumpali Lacu Lahtinen.

Popeda on julkaissut mittavan uransa aikana 19 studioalbumia, kolme livealbumia, kuusi kokoelma-albumia sekä kaksi DVD:tä ja valtavan määrän singlejä. Yhtyeen tunnetuimpia kappaleita ovat muun muassa Kuuma kesä, Tahdotko mut tosiaan, Kersantti Karoliina, Matkalla Alabamaan, Kaasua, komisario Peppone, Punaista ja makeaa, Kaksytä centtiä ja Sukset (vaikeata tämä hiihtäminen)[2].

Historia

Laulaja Pauli “Pate” Mustajärvi sekä bassokitaristi Ilari “Ilpo” Ainiala perustivat Popedan marraskuussa 1977[3], ja yhtyeen ensimmäinen julkinen esiintyminen tapahtui helmikuussa 1978 Tampereen Gorilla-klubilla[4]. Alkuperäiseen kokoonpanon lukeutuivat Mustajärven ja Ainialan lisäksi rumpali Kai Holm sekä kitaristit Ari “Jatsi” Puukka ja Tapani “Arwo” Mikkonen, ja tällä kokoonpanolla julkaistiin myös yhtyeen debyyttisingle Hei mies / Mönkiäislaulu, joka nauhoitettiin Lahden legendaarisella Microvox-studiolla[5]. Saman vuoden elokuussa yhtye aloitti debyyttialbuminsa Popedan nauhoittamisen[6]. Albumi nauhoitettiin neljänä päivänä yhteistyössä tuottaja Timo Huovisen kanssa[7]. Albumin menestyminen jäi kuitenkin heikoksi, ja sitä myytiinkin vain hieman yli 1500 kappaletta[8]. Popedan seuraavalla studioalbumilla tuottajaksi astui Mikko “Pantse” Syrjä, Eppu Normaalin kitaristi[9], ja albumi nauhoitettiin MSL-studiolla vajaassa viikossa[10]. Syrjän tuottama Raswaa koneeseen! ja sen seuraaja, vuonna 1981 julkaistu Hullut koirat ylsivät lähes samoihin myyntilukuihin[11]. Albumien välissä bassokitaristin paikan yhtyeessä otti Risto “Eebo” Lehtinen[12], joka oli toiminut yhtyeen roudarina myös alkuvuosina[13]. Pian Hullut koirat-albumin julkaisemisen jälkeen yhtyeen bassokitaristi kuitenkin vaihtui jälleen, kun aiemmin Kontra-yhtyeessä vaikuttanut Jyrki K. Melartin korvasi yhtyeestä eronneen Lehtisen[14]. Syksyllä julkaistun Raakaa voimaa-livealbumin jälkeen kitaristi Ari “Jatsi” Puukka jätti yhtyeen[15], ja hänet korvasi yhtyeessä edelleen vaikuttava Costello Hautamäki[16].

Uudella kokoonpanolla yhtye suuntasi nauhoittamaan neljättä studioalbumiaan, ja nimen Mustat enkelit saanut levytys julkaistiin vuonna 1982[17]. Tämän jälkeen Hautamäki teki lyhyehkön visiitin Sleepy Sleepersissä, mutta palasi pian takaisin Popedaan[18]. Hautamäen lyhyen Sleepy Sleepersissä tehdyn kokeilun jälkeen myös pianisti Eero “Safka” Pekkonen liittyi Popedaan[19]. Kuusihenkisellä kokoonpanolla levytetty, viides studioalbumi Kaasua... nousi yhtyeen läpimurtolevyksi[20]. Albumi jäi kuitenkin rumpali Kai Holmin viimeiseksi levytykseksi Popedassa. Varusmiespalvelusta suorittamaan lähteneen Holmin tuuraajaksi hankittiin hänen pikkuveljensä Kari Holm[21], mutta yhtyeen muut jäsenet pitivät hänen soittotyylistään niin paljon, että hänen paikkansa yhtyeen rumpalina vakiintui[22]. Uutta studiomateriaalia saatiin odotella vielä vuosi, mutta tauon aikana laulaja Pate Mustajärvi jatkoi levyttämistä julkaisemalla ensimmäisen sooloalbuminsa Nyt![23]. Popedan seuraava studioalbumi Harasoo nousi suureksi kaupalliseksi menestykseksi[24], ja sen kappaleet Matkalla Alabamaan ja Sukset (vaikeata tämä hiihtäminen) jäivät yhtyeen vakituisiksi kappaleiksi konserteissa[25]. Harasoo-albumin jälkeen alkoikin yhtyeen historian ensimmäinen suosion huippukausi, ja Popedan keikkasuosio vakiintui järkkymättömäksi[26], ja yhtyeelle julkaistiin myös Ikurin Posti-nimistä fanilehteä[27]. Myös seuraava studioalbumi, vuonna 1985 julkaistu Pohjantähden alla menestyi loistavasti, ja se sisälsi kenties yhtyeen uran suurimman hitin Kuuma kesä[28]. Albumin jälkeen pianisti Eero “Safka” Pekkonen kuitenkin jätti yhtyeen[29].

Vuonna 1986 Popeda koki eittämättä koko uransa suurimman tragedian, kun yhtyeessä sen koko uran läpi vaikuttanut kitaristi Arwo Mikkonen menehtyi kesken soundcheckin lavalle saatuaan sydänkohtauksen[30]. Mikkosen kuoleman jälkeen yhtye harkitsi jopa lopettamista[31], mutta Mikkosen vaimo Sirpa sanoi ettei yhtyettä saisi lopettaa, sillä Arwo olisi halunnut Popedan jatkavan kaikesta huolimatta[32].

Alkuperäiskitaristi Arwo Mikkosen kuoleman jälkeen Costello Hautamäestä tuli Popedan musiikillinen johtaja. Kuvassa Hautamäki esiintymässä vuonna 2006 Seinäjoella.

Mikkosen kuoleman jälkeen yhtyeeseen liittyivät kitaristi Timo “Törrö” Tapaninen sekä pianisti Jukka “Jukkis” Järvinen[33]. Lisäksi kitaristi Costello Hautamäen musiikillinen vastuu kasvoi entisestään Mikkosen kuoleman jälkeen[34]. Uudella kokoonpanolla julkaistiin studioalbumit Ei oo valoo, Hallelujaa sekä Kans'an Popeda. Kovasta studiotehtailusta huolimatta albumeilta uupuivat oleelliset hittikappaleet, eivätkä ne saaneet kovinkaan suurta kaupallista menestystä[35]. Yhtye pysyi kuitenkin pinnalla kehnommasta levynmyynnistä huolimatta tehtyään EppuPopedaNormaali-yhteiskiertueen Eppu Normaalin kanssa vuonna 1987, ja jatkaen keikkailuaan ahkerasti[36]. Myös yhtyeiden yhteinen single, 20 vuotta sikana / Hyvä kankkunen sai osakseen pientä menestystä[37]. Yhtyeen jäsenten, etenkin Hautamäen ja Tapanisen, välit kuitenkin kiristyivät 90-luvun taitteessa[38], joten Tapaninen joutui jättämään yhtyeen vuosikymmenen vaihteessa[39]. Syksyllä 1990 myös bassokitaristi Jyrki K. Melartin poistui yhtyeestä[40].

Markku Petander liittyi yhtyeen uudeksi bassokitaristiksi vuoden 1990 syksyllä[41]. Uusi studioalbumi, vuonna 1992 julkaistu Svoboda katkaisi lamaantuneen suosion kauden yhtyeen historiassa[42], ja se sisälsi hittisinglet Punaista ja makeaa, Repe ja Lissu sekä Kersantti Karoliina, jonka b-puolella oli niin ikään menestyskappaleeksi noussut Mää ja Tapparan mies[43]. Costello Hautamäki on myöhemmin sanonut Svobodan olevan Popedan paras albumi koskaan[44]. Albumi myi lopulta platinaa[45], ja se on Popedan myydyin studioalbumi sekä yhtyeen toiseksi eniten myydyin albumi, edellään vain kokoelma-albumi Pelkkää juhlaa - 25v. Juhlakokoelma[46]. Vuonna 1993 yhtye julkaisi singlejen b-puolista kootun kokoelma-albumin Peetlehemin pesäveikot (nopein saa)

Svobodan seuraaja, vuoden 1994 H.Ö.N.Ö. paisui Popedan pitkäkestoisimmaksi studioalbumiksi[47].. Albumilla käytettiin paljon ulkopuolista kirjoitusapua, ja 17 kappaletta sisältänyt albumi sisälsi vain viisi Mustajärven sanoittamaa kappaletta[48]. Kirjoitusapujen lisäksi albumilla käytettiin ensimmäistä kertaa yhtyeen historiassa myös sessiomuusikkoja, ja esimerkiksi hittisinglellä Tahdotko mut tosiaan rumpuja soitti Kari Holmin sijasta Ari Toikka[49]. Yhtyeen muut jäsenet pitivät albumia lisäksi Costello Hautamäen ja Markku Petanderin omana kokeellisena tuotoksena[50], eivätkä pitäneet ajatuksesta sisällyttää albumille kaikki kirjoitettu materiaali[51].

Seuraava studioalbumi Live at the BBC nauhoitettiin historiallisesti Lontoossa[52]. Albumi sisälsi uudelleen akustisiksi versioiksi sovitettuja vanhoja kappaleita[53], ja bassokitaristina toimi Eppu Normaalin Sami Ruusukallio[54], sillä Petander toimi toisena kitaristina yhdessä Hautamäen kanssa[55]. Albumin julkaisemisen jälkeen Petander mursi kätensä[56], ja lopetti soittamisen yhtyeessä koska tiedosti olevan kitaristi eikä bassokitaristi[57].

Musiikki

Popedan esittämä musiikki on suomirockia. Yhtyeen linjaa on joskus luonnehdittu myös äijä-rockiksi. Epe Helenius, joka kiinnitti yhtyeen Poko Rekordsiin vuonna 1977, kutsui yhtyettä ”Suomen Rolling Stonesiksi”. Rolling Stones on antanut Popedalle musiikillisia vaikutteita ja esimerkiksi vuonna 1999 levytetty "Mustaa"-kappale on suomennos Rolling Stonesin kappaleesta "Paint it Black".

Popedan musiikki ei ole 30-vuotisen uran aikana kokenut suuria muutoksia. Yhtye oli suosionsa huipulla 1980-luvulta 1990-luvun alkuun. Vielä 1970-luvulla levytetyt albumit eivät tuoneet menestystä, mutta 1980-luvulta lähtien yhtyeen suosio nousi. Vuonna 1985 levytetty "Kuuma kesä" on yksi Popedan tunnetuimmista kappaleista, josta on muodostunut jokavuotinen kesähitti. Vuonna 2005 kappale valittiin myös kaikkien aikojen kesähitiksi.[58]

Suurimman osan Popedan kappaleista on säveltänyt kitaristi Costello Hautamäki ja sanoittanut yhtyeen solisti Pate Mustajärvi. Tekstejä ovat kuitenkin tehneet Paten lisäksi myös mm. Pauli Hanhiniemi (Tahdotko mut tosiaan, Jukeboxin luona) ja Juice Leskinen (Synnyimme lähtemään, Mää ja Tapparan mies). Ennen Costelloa yhtyeen alkuperäinen kitaristi Tapani Mikkonen toimi yhtyeen pääasiallisena säveltäjänä.

Jonne Aaron Negative- yhtyeen solisti on tehnyt Popedalle kappaleen (Elän itselleni).

Yhtyeen uudelle albumille Voitto on tehnyt sanoituksia Pate Mustajärven lisäksi mm. Vexi Salmi, Jouni Hynynen sekä Jukka Takalo.

Jäsenet

Popedan kokoonpanot
Alkuperäinen
(1977-1979)
(1979–1981)
  • Pate Mustajärvi (laulu)
  • Arwo Mikkonen (kitara)
  • Ari "Jatsi" Puukka (kitara)
  • Risto "Eebo" Lehtinen (basso)
  • Kai Holm (rummut)
(3/1981–12/1981)
  • Pate Mustajärvi (laulu)
  • Arwo Mikkonen (kitara)
  • Ari "Jatsi" Puukka (kitara)
  • Jyrki Melartin (basso)
  • Kai Holm (rummut)
(1/1982–4/1982)
  • Pate Mustajärvi (laulu)
  • Arwo Mikkonen (kitara)
  • Jyrki Melartin (basso)
  • Kai Holm (rummut)
(4/1982–12/1982)
  • Pate Mustajärvi (laulu)
  • Arwo Mikkonen (kitara)
  • Costello Hautamäki (kitara)
  • Jyrki Melartin (basso)
  • Kai Holm (rummut)
(1/1983–3/1983)
  • Pate Mustajärvi (laulu)
  • Arwo Mikkonen (kitara)
  • Jyrki Melartin (basso)
  • Eero "Safka" Pekkonen (koskettimet)
  • Kai Holm (rummut)
(3/1983–10/1983)
  • Pate Mustajärvi (laulu)
  • Arwo Mikkonen (kitara)
  • Costello Hautamäki (kitara)
  • Jyrki Melartin (basso)
  • Safka Pekkonen (koskettimet)
  • Kai Holm (rummut)
(10/1983–12/1985)
  • Pate Mustajärvi (laulu)
  • Arwo Mikkonen (kitara)
  • Costello Hautamäki (kitara)
  • Jyrki Melartin (basso)
  • Safka Pekkonen (koskettimet)
  • Kari Holm (rummut)
(1/1986–2/1986)
  • Pate Mustajärvi (laulu)
  • Arwo Mikkonen (kitara)
  • Costello Hautamäki (kitara)
  • Jyrki Melartin (basso)
  • Kari Holm (rummut)
(3/1986–5/1990)
(5/1990–10/1990)
  • Pate Mustajärvi (laulu)
  • Costello Hautamäki (kitara)
  • Jyrki Melartin (basso)
  • Jukkis Järvinen (koskettimet)
  • Kari Holm (rummut)
(1990–1995)
  • Pate Mustajärvi (laulu)
  • Costello Hautamäki (kitara)
  • Markku Petander (basso)
  • Jukkis Järvinen (koskettimet)
  • Kari Holm (rummut)
(1995–2000)
  • Pate Mustajärvi (laulu)
  • Costello Hautamäki (kitara)
  • Jyrki Melartin (basso)
  • Jukkis Järvinen (koskettimet)
  • Kari Holm (rummut)

(2001–2007)
Nykyinen
(2008-)

Diskografia

Studioalbumit

Livealbumit

Kokoelmat

DVD:t

Singlet

  • Hei mies / Mönkiäislaulu PIS 006, 1978
  • Erkki ja Leena / Sammakkalaulu PIS 008, 1978
  • Suuret setelit / Lauri Lutavuori PIS 022, 1979
  • Huummetta / Kouluun PIS 033, 1979
  • Mörrimöykky / Bebobbahobbin PIS 057, 1980
  • Minä elän / Silimiklasikyy (live) / Luvattu maa (live) PIS 084-12, 1981
  • Kalteriblues / Onnellinen mies PIS 103, 1982
  • Yö / Maailma palaa PIS 109, 1982
  • Delilah / Yks kystä kimma PIS 115, 1983
  • Kaasua, komisario Peppone / Viimeinen mohikaani AUTOM 5, 1983
  • Kaasua, komisario Peppone PEPPONE 1, 1983
  • Matkalla Alabamaan / Nyrkki-Kyllikki PIS 129, 1984
  • Matkalla Alabamaan (remix) / Sielun Veljet: Aina nälkä PROMO 12-1, 1984
  • Sukset (vaikeata tämä hiihtäminen) / Raz, Dva, Tri PIS 140, 1984
  • Palle And The Boys / Hjulapata PIS 152, 1985
  • Palle And The Boys / Hjulapata / Sukset (vaikeata tämä hiihtäminen) (4x10 km:n viestihiihtomixaus) PIS 152-12, 1985
  • Kuuma kesä / Tuomas parka PIS 158, 1985
  • Tää on se yö / Mikä vika mussa on PIS 176, 1986
  • Eläinten vallankumous / Omia ollaan PIS 191, 1986
  • Kellot lyö / Potkurilakkirock PIS 195, 1986
  • Maailmankaikkeuden suvijenkka / Ranttalitytön tärinät PIS 214, 1987
  • Bandiittipolkka / Luumäkirock PIS 219, 1987
  • EppuPopedaNormaali: 20 vuotta sikana / Hyvä kankkunen PIS 224, 1987
  • Raaka-Arska & Räp-Popeda: Muumi / Hei mies -räp PIS 229, 1987
  • Optinen O / Valkoisessa huoneessa PIS 231, 1988
  • Sä lähdit taas / Kovan pojan blues PIS 253, 1988
  • Sä lähdit taas / 4711 AUTOM 19, 1989
  • Paulin taikakaulin / Heavy lutaa PIS 262, 1989
  • Lilli Kupponen / Nysse tulee / Kuuma kokardi PROMOCD 2, 1990
  • Enkeliblues / Nysse tulee AUTOM 21, 1990
  • Punaista ja makeaa / Kotiin PIS 290, 1991
  • Kirje / Irmeli PIS 303, 1991
  • Kersantti Karoliina / Mää ja Tapparan mies PROMOCD 5, 1992
  • Kersantti Karoliina / Mää ja Tapparan mies PIS 308, 1992
  • Repe ja Lissu / Sen kunniaksi PIS 314, 1992
  • Hjulapata / Omia ollaan / Kovan pojan blues PSCD 30, 1993
  • Siankorvaa ja raanavettä PROMOCD 8, 1994
  • Oodi makkaralle PROMOCD 9, 1994
  • Siankorvaa ja raanavettä AUTOM 24, 1994
  • Tahdotko mut tosiaan / Pelkosenniemen poika PSCD 47, 1994
  • Mustameri ja mies / Mannaa mammonaa PROMOCD 26, 1997
  • Paperitähdet / Mayday Mayday PSCD 127, 1999
  • Mustaa / No niin tottakai PSCD 133, 1999
  • Beibin kanssa Irlantiin / Entisestä pois PSCD 173, 2001
  • Tohtori Mustajärvi PSCD 177, 2001
  • Hilipatipippaa / Onko vielä aikaa PSCD 184, 2001
  • Kakskytä centtiä / Pakko saada BMW PSCD 200, 2002
  • Ei lasten käsiin PSCD 237, 2004
  • Ikurin mimmi PSCD 259, 2005
  • Katsastuslaulu (Popeda) / Tango Pelargonia (Trio Mukavat) PSCD 268, 2006
  • Reino PSCD 288, 2007
  • Kuutamohullu PSCD 295, 2008
  • Onhan päivä vielä huomennakin PSCD 301, 2008
  • Elän itselleni PSCD 304, 2008
  • Hääkellot soi PSCD 307, 2011
  • Bermudan kolmio, 2012

Muut

  • Suomirokkia kotikaraoke: Popeda - 15 Popedan hittiä karaokeversioina (DVD, 2008)
    Kaasua Komisaario Peppone | Matkalla Alabamaan | Kersantti Karoliina | Tahdotko mut tosiaan | Kakskytä centtiä | Kuuma kesä | Kellot lyö | Reino | Palle & the boys | Punaista ja makeaa | John Holmes | Mää ja Tapparan mies | Repe ja Lissu | Yö | Sukset
  • Eri esittäjiä: Da Da (Kuulat sekaisin) (2008) (tribuuttialbumi)

Kirjallisuutta

Mukana levyillä

Katso myös

Lähteet

Viitteet

  1. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: ”Popedan perustaminen”, Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 29. Like Kustannus, 2008.
  2. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: ”Popedan perustaminen”, Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 110-111. Like Kustannus, 2008.
  3. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 29. Like Kustannus, 2008.
  4. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 31. Like Kustannus, 2008.
  5. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 34. Like Kustannus, 2008.
  6. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 42. Like Kustannus, 2008.
  7. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 42. Like Kustannus, 2008.
  8. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 45. Like Kustannus, 2008.
  9. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 53. Like Kustannus, 2008.
  10. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 60. Like Kustannus, 2008.
  11. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 431. Like Kustannus, 2008.
  12. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 62. Like Kustannus, 2008.
  13. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 62 Sivut =. Like Kustannus, 2008.
  14. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 75-76. Like Kustannus, 2008.
  15. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 81. Like Kustannus, 2008.
  16. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 84. Like Kustannus, 2008.
  17. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 88. Like Kustannus, 2008.
  18. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 92. Like Kustannus, 2008.
  19. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 98. Like Kustannus, 2008.
  20. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 103. Like Kustannus, 2008.
  21. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 109. Like Kustannus, 2008.
  22. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 110. Like Kustannus, 2008.
  23. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 111. Like Kustannus, 2008.
  24. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 118. Like Kustannus, 2008.
  25. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 110-111. Like Kustannus, 2008.
  26. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 130. Like Kustannus, 2008.
  27. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 134. Like Kustannus, 2008.
  28. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 132. Like Kustannus, 2008.
  29. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 137. Like Kustannus, 2008.
  30. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 139. Like Kustannus, 2008.
  31. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 140. Like Kustannus, 2008.
  32. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 149. Like Kustannus, 2008.
  33. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 153. Like Kustannus, 2008.
  34. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 194. Like Kustannus, 2008.
  35. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 431. Like Kustannus, 2008.
  36. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 188. Like Kustannus, 2008.
  37. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 192. Like Kustannus, 2008.
  38. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 200. Like Kustannus, 2008.
  39. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 205. Like Kustannus, 2008.
  40. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 206. Like Kustannus, 2008.
  41. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 211. Like Kustannus, 2008.
  42. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 218. Like Kustannus, 2008.
  43. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 221. Like Kustannus, 2008.
  44. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 221. Like Kustannus, 2008.
  45. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 231. Like Kustannus, 2008.
  46. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 431. Like Kustannus, 2008.
  47. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 241. Like Kustannus, 2008.
  48. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 242. Like Kustannus, 2008.
  49. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 240. Like Kustannus, 2008.
  50. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 244. Like Kustannus, 2008.
  51. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 241. Like Kustannus, 2008.
  52. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 246. Like Kustannus, 2008.
  53. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 247. Like Kustannus, 2008.
  54. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 247. Like Kustannus, 2008.
  55. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 247. Like Kustannus, 2008.
  56. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 251. Like Kustannus, 2008.
  57. Kontiainen, Vesa ja Starck, Kjell: Popeda - Ilikeesti kiitää, s. 251. Like Kustannus, 2008.
  58. Mesta.net

Aiheesta muualla