Ero sivun ”Piko ja Fantasio” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
62 merkkiä lisätty ,  9 vuotta sitten
p
ei muokkausyhteenvetoa
p (l)
p
| seuraava =
}}
'''Piko ja Fantasio''' (''Spirou et Fantasio'') on eräs suosituimmista perinteisistä [[Ranskalais-belgialainen sarjakuva|ranskalais-belgialaisista sarjakuvista]]. Vuodesta 1938 julkaistulla sarjalla on yhteisiä piirteitä muiden eurooppalaisten humorististen seikkailusarjakuvien kuten ''[[Tintin seikkailut|Tintin]]'' ja ''[[Asterix seikkailee|Asterixin]]'' kanssa. Sarjalla on ollut useita tekijöitä, tunnetuimpana [[André Franquin]] vuosina 1947–68. Sarjakuvan päähenkilöinä ovat Piko ja Fantasio -nimiset toimittajat, jotka seikkailevat ympäri maailmaa. Apuna heillä on Pikon lemmikkiorava Spip ja keksijäystävä Sieninevan kreivi.
 
== Historia ==
 
Pikon loi [[ranska]]lainen [[Rob-Vel|Robert Velter]] vuonna 1938 [[belgia]]laisen [[Dupuis]]-kustantamon pyynnöstä. Dupuis alkoi huhtikuussa 1938 julkaista ''Spirou''-sarjakuvalehteä, johon tarvittiin uusia hahmoja. Piko oli alun perin hotellin hissipoika ja esiintyi sarjassa myöhemminkin hotellipojan punaisessa työasussa. [[Toinen maailmansota|Sodanaikaisten]] yleisten ja henkilökohtaisten vaikeuksien vuoksi Velter myi Pikonsarjakuvan oikeudet Dupuis'ille 1943. Se palkkasi Pikon uudeksi piirtäjäksi [[Jijé]]n. Tämä toi sarjaan uuden hahmon Fantasion.
 
Tunnetuin sarjakuvan tekijä ja kuvittaja oli belgialainen [[André Franquin]], joka alkoi tehdä Piko ja Fantasio -seikkailuja vuonna 1947. Franquin kehitti sarjaa lyhyistä tarinoista pitempien juonikokonaisuuksien suuntaan ja toi sarjaan useita pysyviä sivuhahmoja, kuten keksijäkeksijän ja tiedemiestiedemiehen Sieninevan kreivikreivin, hulluhullun tiedemiestiedemiehen ZorbulZorbulin, Fantasion vallanhimoinenvallanhimoisen serkkuserkun SantafioSantafion, toimittaja-Tiinan ja toimittajajännittävän Palombian sademetsistä tuodun eläimen, TiinaMarsupilamin.
 
Vuodesta 1959 alkaen Franquin alkoi työskennellä yhdessä käsikirjoittaja Gregin ja taustoja piirtäneen [[Jidéhem]]in kanssa. 1960-luvulla syntyivät klassiset Zorbul-tarinat. Franquin oli kuitenkin kiinnostuneempi tekemään omaa sarjaansa [[Niilo Pielinen|Niilo Pielistä]] ja jätti Pikon piirtämisen muiden käsiin pitäen itsellään vain Marsupilami-hahmon oikeudet. Franquinin viimeinen Piko-tarina ''Vauvanvaippoja Sieninevassa'' on jo osin sarjan parodiaa.
 
Sarjan päähahmoja ovat etenkin:
* '''Piko''' – sarjan päähenkilö. TutkivaPerinteinen toimittajasankarihahmo, jolla on vahva oikeudentunto.
* '''Fantasio''' – Pikon paras ystävä ja seikkailutoveri, ammatiltaan toimittaja, luonteeltaan herkästi kiihtyvä.
* '''Spip''' – Pikon lemmikkiorava
249

muokkausta

Navigointivalikko