Ero sivun ”Constantine Samuel Rafinesque” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p
ei muokkausyhteenvetoa
(AAKKOSTUS + fix)
p
'''Constantine Samuel Rafinesque''' tai Constantine Samuel Rafinesque-Schmaltz ([[22. lokakuuta]] [[1783]] [[Istanbul]] – [[18. syyskuuta]] [[1840]] [[Philadelphia]]) oli [[ranska]]laissyntyinen, [[Yhdysvallat|Yhdysvalloissa]] vaikuttanut kiistelty monitieteilijä, muun muassa [[kasvitiede|kasvi-]] ja [[kielitiede|kielitieteilijä]].
 
Rafinesque syntyi [[Galata]]ssa, [[Konstantinopoli]]n esikaupungissa. Hänen isänsä F. G. Rafinesque oli ranskalainen kauppias [[MarseillesMarseille]]istasta ja äitinsä [[saksa]]lainen mutta Konstantinopolissa syntynyt M. Schmaltz. Constantine vietti nuoruutensa MarseillesissaMarseillessa ja opiskeli pääasiassa omin päin. 12-vuotiaana hän oli oppinut kasvitieteellistä [[latina]]a ja aloittanut [[herbaario]]n keräämisen.
 
Vuonna 1802 hän matkusti Yhdysvaltoihin, missä hän tutustui useimpiin nuoren valtion harvoista botanisteista. 1805 hän palasi Eurooppaan ja asettui [[Sisilia]]n [[Palermo]]on, jossa hän menestyi niin hyvin kaupankäynnillä, että saattoi vetäytyä eläkkeelle 25-vuotiaana ja ryhtyä täysipäiväiseksi luonnontutkijaksi. Jonkin aikaa hän työskenteli Yhdysvaltain konsulin sihteerinä. Sisiliassa hän tutki kasveja ja kaloja ja nimesi useita tieteelle uusia lajeja. Rafinesquen pojan kuoltua 1815 hän itse jätti puolisonsa ja muutti takaisin Yhdysvaltoihin. Hänen laivansa ''Union'' upposi [[Connecticut]]in rannikolla ja hän menetti kaikki kirjansa (50 laatikollista) ja kokoelmansa, muun muassa yli 60 000 simpukan- ja kotilonkuorta.
6 119

muokkausta

Navigointivalikko