Ero sivun ”Tapahtumahorisontti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: hi:घटना क्षितिज
RedBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.2) (Botti muokkasi: ro:Orizont de evenimente
Rivi 43: Rivi 43:
[[pl:Horyzont zdarzeń]]
[[pl:Horyzont zdarzeń]]
[[pt:Horizonte de eventos]]
[[pt:Horizonte de eventos]]
[[ro:Orizontul de evenimente]]
[[ro:Orizont de evenimente]]
[[ru:Горизонт событий]]
[[ru:Горизонт событий]]
[[simple:Event horizon]]
[[simple:Event horizon]]

Versio 30. huhtikuuta 2012 kello 14.10

Tapahtumahorisontti on aika-avaruuden rajapinta, jonka takaa ulkopuolisen tarkkailijan ei ole mahdollista saada minkäänlaista informaatiota. Tunnetuin esimerkki on musta aukko, joka kaukaisen ja paikallaan pysyvän tarkkailijan näkökulmasta on tapahtumahorisontin ympäröimä. Rajapinnassa pakonopeus vastaa valon nopeutta. Koska minkään kappaleen nopeus ei nouse yli valon nopeuden, ei rajapinnan ulkopuolelle voi päästä yksikään hiukkanen. Rajapinnan sisäpuolella pakonopeus kasvaa valon nopeutta suuremmaksi, joten edes valo ei pääse karkaamaan tapahtumahorisontin ulkopuolelle. Ulkopuolella pakonopeus on valon nopeutta pienempi, jolloin pakeneminen on vielä mahdollista. Täten, vaikka musta aukko on täysin pimeä, siihen putoava aine loistaa kirkkaasti niin kauan kuin sitä on jäljellä, mutta vain tapahtumahorisontin ulkopuolella.

Tapahtumahorisontti on matemaattinen rakennelma, eikä fyysinen kappale tai ihminen, joka ohittaisi tapahtumahorisontin, havaitsisi mitään outoa. Ulkopuolisen tarkkailijan näkökulmasta tapahtumahorisontin ohittanut kappale näkyy punertavampana ja himmeämpänä ja näyttää hidastuvan paikalleen lähestyessään tapahtumahorisonttia. Mustaan aukkoon putoava aine ei itse koe ikinä osumista singulariteettipisteeseen kokemansa ajan hidastumisen vuoksi.

Tapahtumahorisontti oli aiemmin tärkeä teoreettinen rakennelma, koska uskottiin että mustaan aukkoon putoavien hiukkasten informaatio säilyisi tapahtumahorisontin pinnassa. Sittemmin Stephen Hawking pyörsi kantansa ja on sitä mieltä, että mustan aukon massa voi palata universumiin vain tunnistamattomassa muodossa.

Katso myös