Ero sivun ”Finanssivalvonta” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
ChuispastonBot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 51: Rivi 51:
[[Luokka:Arvopaperioikeus]]
[[Luokka:Arvopaperioikeus]]
[[Luokka:Suomen viranomaiset]]
[[Luokka:Suomen viranomaiset]]

[[en:Finnish Financial Supervisory Authority]]

Versio 27. huhtikuuta 2012 kello 18.42

Finanssivalvonta (Fiva) on suomalainen eläke-, luotto- ja vakuutuslaitoksia valvova viranomainen, joka toiminnallaan turvaa vakuutettujen edut ja pitää yllä yleistä luottamusta rahoitus- ja vakuutusmarkkinoilla. Finanssivalvonta aloitti toimintansa vuoden 2009 alussa, jolloin Vakuutusvalvontaviraston (VVV[1]) ja Rahoitustarkastuksen (Rata) toiminnot yhdistettiin[2]. Syynä toimintojen yhdistämiseen oli sekä rahoitus- että vakuutustoimintaa suorittavien konsernien kasvanut merkitys, muissa Euroopan maissa tapahtunut viranomaisvalvonnan yhdistäminen sekä Euroopan unionin rahoitus- ja vakuutussäädösten lähentyminen.

Valvottavat rahoittavat Finanssivalvonnan toiminnan 95-prosenttisesti, ja jäljelle jäävä viisi prosenttia rahoituksesta tulee Suomen Pankilta.[3] Finanssivalvonta toimii hallinnollisesti Suomen Pankin yhteydessä, mutta on päätöksenteossaan itsenäinen. Toimipaikkoja on kaksi – molemmat sijaitsevat Helsingissä. Henkilöstöä Fivalla on noin 210.[3]

Hallinto

Finanssivalvonta toimii Suomen Pankin yhteydessä ja valtioneuvostossa sitä koskevat asiat käsittelee valtiovarainministeriö. Sen toiminnan ohjauksesta huolehtii viisijäseninen johtokunta, joka valitaan kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Jäsenien ja varajäsenien tulee olla hyvin perehtyneitä finanssimarkkinoiden toimintaan. Valtiovarainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö sekä Suomen Pankki saavat kukin ehdottaa yhden johtokunnan jäsenen, itse valinnan suorittaa eduskunnan pankkivaltuusto.

Finanssivalvonnan johtaja toimii viraston päällikkönä. Hänen virkakautensa kestää viisi vuotta ja hänet nimittää virkaansa eduskunnan pankkivaltuusto.

Johtokunta

  • Pentti Hakkarainen, puheenjohtaja, Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja (Suomen Pankki), varajäsen osastopäällikkö Kimmo Virolainen.
  • Martti Hetemäki, varapuheenjohtaja, alivaltiosihteeri (valtiovarainministeriö), varajäsen lainsäädäntöneuvos Tuija Taos.
  • Outi Antila, ylijohtaja (sosiaali- ja terveysministeriö), varajäsen johtaja Erkki Rajaniemi
  • Pirkko Juntti, varatuomari (riippumaton)
  • Paavo Pitkänen, fil. kand. (riippumaton)

Riippumattomilla jäsenillä ei ole varajäseniä.[3]

Johtoryhmä

  • Anneli Tuominen, johtaja, puheenjohtaja
  • Jukka Vesala, apulaisjohtaja, riskienvalvonta
  • Marja Nykänen, osastopäällikkö, instituutiovalvonta
  • Erkki Kontkanen, johtava neuvonantaja, johdon sihteeristö
  • Jarmo Parkkonen, osastopäällikkö, markkinavalvonta
  • Erja Rautanen, osastopäällikkö, menettelytapavalvonta
  • Hely Salomaa, johtava neuvonantaja, riskienvalvonta
  • Pirjo Kyyrönen, johtava lakimies, johtoryhmän sihteeri

[3]

Hallinnolliset seuraamukset ja kustannusten kattaminen

Säännösten noudattamista tehostavia seuraamuksia ovat Finanssivalvonnan määräämä uhkasakko, rikemaksu (ihmisille 50–1 000 euroa, oikeushenkilöille 500–10 000 euroa), julkinen huomautus, julkinen varoitus ja seuraamusmaksu (ihmisille 100–10 000 euroa, oikeushenkilöille 500–200 000 euroa).

Finanssivalvonnalla on myös oikeus peruuttaa valvottavan toimilupa, rajoittaa toimiluvan mukaista toimintaa, rajoittaa enintään viideksi vuodeksi valvottavan ylimmän johdon toimintaa, asettaa asiamies valvomaan valvottavan toimintaa ja rajoittaa valvottavan varojen jakamista muuhun kuin vakavaraisuuden vahvistamiseen.

Finanssivalvonnan toiminnasta aiheutuneet kustannukset katetaan pääosin valvottavilta kerättävillä toimenpidemaksuilla ja veronluonteisilla valvontamaksuilla.

Lähteet

Viitteet

  1. Rata ja VVV yhdistyvät Fivaksi Taloussanomat. 31.12.2008. Viitattu 31.12.2008.
  2. Uusi virasto valvomaan finanssialaa YLE Uutiset. 31.12.2008. Viitattu 31.12.2008.
  3. a b c d Tietoa Finanssivalvonnasta Finanssivalvonta. Viitattu 31.12.2008.

Aiheesta muualla