Ero sivun ”Semafori (taideteos)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Getro (keskustelu | muokkaukset)
p kielenhuolto
kh w
Rivi 1: Rivi 1:
'''Semafori''' on taiteilija [[Ernst Mether-Borgström|Ernst Mether-Borstömin]] (1917-1996) rakentama taideteos vuodelta 1968. Se on koottu maalatuista metalliosista ja korkeudeltaan se on 193 cm. [[Ateneumin taidemuseo]] osti sen kokoelmiinsa sen valmistumista seuraavana vuonna 1969.
'''Semafori''' on taiteilija [[Ernst Mether-Borgström|Ernst Mether-Borstömin]] teos vuodelta 1968. Se on koottu maalatuista metalliosista ja korkeudeltaan se on 193 cm. [[Ateneumin taidemuseo]] osti sen kokoelmiinsa sen valmistumista seuraavana vuonna 1969.


Ernst Mether-Borgströmin ajatuksena oli saada taide ja arkkitehtuuri yhteiselämään, jolloin Semaforin kaltaiset veistokset olisivat kuin liikennemerkkejä urbaanissa viidakossa. Hän oli luopunut esittävästä taiteesta 1950-luvun lopulla ja hän katsoi, että abstrakti taide edusti hänelle vapautta ja demokratiaa. Semafori-aiheen, semaforihan on merkinantolaite satamissa ja rautateillä, hän oli valinnut ensimmäistä kertaa maalukseensa jo vuonna 1958.
Ernst Mether-Borgströmin ajatuksena oli saada taide ja [[arkkitehtuuri]] yhteiselämään, jolloin ''Semaforin'' kaltaiset veistokset olisivat kuin liikennemerkkejä urbaanissa viidakossa. Hän oli luopunut [[Figuratiivinen taide|esittävästä taiteesta]] 1950-luvun lopulla ja hän katsoi, että [[abstrakti taide]] edusti hänelle vapautta ja demokratiaa. [[Siipiopastin|Semafori]] oli ollut Mether-Borgströmin aiheena jo 1958 maalauksessa.


Mether-Borgström oli sitä mieltä, että taiteen piti syntyä intuition pohjalta. Tämä siitä huolimatta, että hän ajatteli taiteen tehtävä olevan ilmaista ihmisille heille kuuluvaa etuoikeutta valita älyn avulla hyvä pahan asemasta.
Mether-Borgströmin mukaan taiteen piti syntyä [[intuitio]]n pohjalta. Tämä siitä huolimatta, että hän ajatteli taiteen tehtävä olevan ilmaista ihmisille heille kuuluvaa etuoikeutta valita älyn avulla hyvä pahan asemasta.


==Lähteet==
==Lähteet==

Versio 24. huhtikuuta 2012 kello 15.37

Semafori on taiteilija Ernst Mether-Borstömin teos vuodelta 1968. Se on koottu maalatuista metalliosista ja korkeudeltaan se on 193 cm. Ateneumin taidemuseo osti sen kokoelmiinsa sen valmistumista seuraavana vuonna 1969.

Ernst Mether-Borgströmin ajatuksena oli saada taide ja arkkitehtuuri yhteiselämään, jolloin Semaforin kaltaiset veistokset olisivat kuin liikennemerkkejä urbaanissa viidakossa. Hän oli luopunut esittävästä taiteesta 1950-luvun lopulla ja hän katsoi, että abstrakti taide edusti hänelle vapautta ja demokratiaa. Semafori oli ollut Mether-Borgströmin aiheena jo 1958 maalauksessa.

Mether-Borgströmin mukaan taiteen piti syntyä intuition pohjalta. Tämä siitä huolimatta, että hän ajatteli taiteen tehtävä olevan ilmaista ihmisille heille kuuluvaa etuoikeutta valita älyn avulla hyvä pahan asemasta.

Lähteet

Timo Huusko: Ernst Mether-Borgström: Semafori. Teoksessa Ateneum-opas. Toim. Timo Huusko, 2007, s. 122.

Aiheesta muualla