Ero sivun ”Kanadan kuninkaalliset ilmavoimat” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Korjattava-malline
SilvonenBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti: es:Real Fuerza Aérea Canadiense on hyvä artikkeli
Rivi 110: Rivi 110:


[[Luokka:Kanadan ilmavoimat]]
[[Luokka:Kanadan ilmavoimat]]
{{Link GA|es}}


[[br:Royal Canadian Air Force]]
[[br:Royal Canadian Air Force]]

Versio 12. huhtikuuta 2012 kello 08.49

Kanadan ilmavoimat (käytetään myös nimeä Kuninkaalliset Kanadan ilmavoimat) on osa Kanadan asevoimia. Siitä käytetään usein lyhennettä RCAF (Royal Canadian Air Forces). Kantahenkilökuntaa on noin 14 500 ja lentäjiä noin 2 500. Kanadan ilmavoimat on perustettu vuonna 1920.[1] Kanadan ilmavoimilla on arviolta 391 ilma-alusta, joka on kolmanneksi suurin määrä Amerikassa Yhdysvaltain ja Brasilian ilmavoimien jälkeen. Kanadan ilmavoimat nimettiin uudelleen Kuninkaallisiksi Ilmavoimiksi vuonna 2011.[2]

Kanadan kuninkaalliset Ilmavoimat vastaa kaikista operaatioista, ja valvoo Kanadan ilmatilan turvallisuutta ja antaa ilmatukea Kanadan kuninkaalliselle laivastolle ja Kanadan armeijalle. RCAF on yhteistyössä Yhdysvaltain ilmavoimien kanssa valvomassa mantereen ilmatilassa muodostaen North American Aerospace Defense Command (NORAD) -puolustusyksikön. RCAF:illa on kaikki tärkeimmät ilmanpuolustus resurssit kansallisen Search and Rescue Program-ohjelman puitteissa.

Historia

Kanadan ilmavoimat (CAF) perustettiin vuonna 1920 ensimmäisen maailmansodan Euroopassa toimineiden ilmavoimien lyhytaikaisen kahden laivueen seuraajaksi. Uudet ilmavoimat, oli pitkälti keskittynyt siviilioperaatioiden kuten metsätalous, maanmittaus -ja salakuljetuksen vastaiseen partiotoimintaan. Vuonna 1923, ilmavoimat yhdistetttiin Maanpuolustuskorkeakoulun kanssa, ja vuotta myöhemmin, CAF myönnettiin kuninkaallinen nimi Royal Kanadan ilmavoimien (RCAF). 1920-luvun lopulla ilmavoimista kehittyi enemmän sotilaallinen järjestö. RCAF kärsi määrärahojen puutteesta 1930-luvun alussa, mutta kehittyi vuosikymmenen jälkipuolella. Kuitenkin 1930-luvun lopulla RCAF:ia ei pidetty suurena asevoimana. Toisen maailmansodan aikana RCAF oli huomattavasti laajentunut neljänneksi suurimmaksi liittoutuneiden ilmavoimiksi. Sodan aikana RCAF oli mukana taistelutoiminnassa Isossa-Britanniassa, Luoteis-Euroopassa, Pohjois-Atlantilla, Egyptissä, Italiassa, Sisiliassa, Maltalla, Ceylonilla, Intiassa, Burmassa ja kotimaan puolustuksessa.

Sodan jälkeen RCAF vähensi sen vahvuuttaan. Koska Neuvostoliiton nousu uhkasi Euroopan turvallisuutta, Kanada liittyi Natoon vuonna 1949, ja RCAF perusti laivueita Ranskaan ja Länsi-Saksaan. Vuonna 1950 RCAF tuli mukaan joukkojen ja tarvikkeiden kuljetuksen tueksi Korean sotaan. Samaan aikaan, Mäntypuu Line, Keski-Kanadan Line ja DEW Line tutka-asemat, pitkälti RCAF:n hoitamina, rakennettiin Kanadassa kasvavaa Neuvostoliiton ydinaseiden uhkaa vastaan. Vuonna 1957 Kanadassa ja Yhdysvalloissa luotiin yhteinen North American Aerospace Defense Command (NORAD). Rannikon puolustus ja rauhanturva tulivat tehtäviksi vuonna 1950.

Vuonna 1968 RCAF oli yhdistynyt Kanadan kuninkaallisen laivaston ja Kanadan armeijan osana Kanadan muodostaen Kanadan puolustusvoimat . Ilmayksiköiden Kanadan uudet joukot jaettiin useaan erityisyksiköihin: Air Pääesikunta (torjuntahävittäjistä) koostuvista joukoista, Air Transport Command (ilmakuljetukset, etsintä- ja pelastustehtäviin keskittyvistä yksiköistä), Force Mobile Command (taktinen hävittäjiä, helikoptereita) sisältävästä yksiköstä, meripuolustusalueelle (sukellusveneiden vastaisen sodankäynnin, merivalvontalentokoneiden) keskittyvästä yksiköstä sekä koulutus Command-yksiköstä.

Vuonna 1975 kaikki lentoliikenteen yksiköt fuusioitiin ja perustettiin uusi lennostoyksikkö AIRCOM. Lennosto sai nimekseen ”Royal Kanadan ilmavoimien” elokuussa 2011. Kanadan kuninkaallinen Air Force on toiminut toisessa maailmansodassa, osallistunut Korean sotaan, ja ensimmäiseen Persianlahden sotaan ja useisiin YK:n rauhanturvaoperaatioihin ja Naton toimintaan. Lisäksi Naton jäsenenä pitänyt voimatasapainoa läsnäolollaan Euroopassa kylmän sodan aikana.

CF-18 off Hawaii
CC-177 Globemaster III

Arvomerkit

Ylipäällikkö

Canada Ylipäällikkö
Insignia
Title Ylipäällikkö
Abbreviation C-in-C

Upseeriston arvomerkit

NATO Code Student Officer OF-1 OF-1 OF-2 OF-3 OF-4 OF-5 OF-6 OF-7 OF-8 OF-9 OF-10
Insignia No Equivalent
Title Upseeri
Kadetti
Toinen
Luutnantti
Luutnantti Kapteeni Majuri Luutnantti
eversti
Eversti Prikaatin
kenraali
Majuri
kenraali
Luutnantti
kenraali
Kenraali
Abbreviation OCdt 2Lt Lt Capt Maj LCol Col BGen MGen LGen Gen

Aliupseeriston arvomerkit

NATO Code OR-1 OR-2 OR-3 OR-4 OR-5 OR-6 OR-7 OR-8 OR-9
Insignia Tiedosto:Air Force sleeve CWO.png
Title Private
(Recruit)
Private
(Basic)
Private
(Trained)
Korpaali Alikersantti Kersantti Toimistoupseeri Mestarivääpeli Päällikkövääpeli
Abbreviation Pte(R) Pte(B) Pte(T) Cpl MCpl Sgt WO MWO CWO

Lähteet

  1. Berthiaume, Lee. "Air force's new name got lost in translation, documents show." Postmedia News, 29 November 2011.
  2. "Canadian Forces name." CBC. Retrieved: 26 September 2011
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Royal Canadian Air Force

Malline:Link GA