Ero sivun ”Yves Montand” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: pms:Yves Montand
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: az:İv Montan
Rivi 29: Rivi 29:


[[an:Yves Montand]]
[[an:Yves Montand]]
[[az:İv Montan]]
[[id:Yves Montand]]
[[id:Yves Montand]]
[[bs:Yves Montand]]
[[bs:Yves Montand]]

Versio 12. huhtikuuta 2012 kello 00.11

Yves Montand (vasemmalla)

Yves Montand (alk. Ivo Livi, 13. lokakuuta 1921 Monsummano Alto, Toscana Italia9. marraskuuta 1991) oli italialais-ranskalainen näyttelijä ja laulaja.

Lapsuus ja nuoruus

Montandin perhe muutti Italiasta Ranskaan melkein heti hänen syntymänsä jälkeen. Montand kasvoi Marseillessa, jossa hän nuorena miehenä työskenteli siskonsa parturiliikkeessä. Hän aloitti viihdeuransa laulajana. Hänet "löysi" Édith Piaf vuonna 1944 Pariisissa ja hän sai osan Piafin show'sta. Samalla hänestä tuli myös Piafin rakastaja.

Ura

Hänestä tuli nopeasti kansainvälisesti tunnustettu näyttelijä, joka tähditti lukuisia elokuvia. Vuonna 1951 hän meni naimisiin ranskalainen näyttelijättären, Simone Signoretin, kanssa ja he näyttelivät lukuisia kertoja samoissa elokuvissa. Avioliitto oli, kaikkien tietojen mukaan, erittäin harmoninen kestäen Signoretin kuolemaan asti vuonna 1985. Tämä siitäkin huolimatta että Montandilla oli lukuisia kuuluisia rakkaussuhteita muiden kanssa. Niistä kuuluisin oli rakkaussuhde Marilyn Monroen kanssa. Montand näytteli yhdessä Marilynin viimeisistä elokuvista Lemmenloukku (Let's Make Love, 1960).

Uransa aikana Montand näytteli eurooppalaisten elokuvien lisäksi myös lukuisissa amerikkalaisissa elokuvissa sekä Broadwayn teattereissa. Hän voitti uransa aikana kaksi César-palkintoa, jotka ovat ranskalaisen elokuvan vastine Oscarille. Vuonna 1986 hän näytteli arvostelumenestyksessä Rakkauden lähde, joka nosti hänen suosiotaan mm. Yhdysvalloissa.

Yksityiselämä

Montandin sai ainoan lapsensa Valentinin toisen vaimonsa Carole Amielin kanssa vuonna 1988. Sen lisäksi eräs nainen väitti hänen olevan lapsensa isä, mutta väite kumottiin Montandin kuoleman jälkeen DNA-testien avulla. Hän kuoli 70-vuotiaana sydänkohtaukseen.

Aiheesta muualla