Ero sivun ”Prekessio” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
783 merkkiä lisätty ,  9 vuotta sitten
Käyttäjän KLS Soisuomelan lisäämien poistettujen tekstien palautuksen yhteydessä tekemä lisäys takaisin. Tätä ei ollut Spectrumissa, joten tekstin on kirjoittanut nähtävästi Käyttäjä:KLS
(Käyttäjän Soisuomela tekemät tekstilisäykset poistettu: olivat suoraa kopiota (myöhemmin kieliasua on hyvin vähän muutettu) Spectrumin artikkelista ”presessio ja nutaatio” ja siten tekijänoikeusrike. Osittainen rv.)
(Käyttäjän KLS Soisuomelan lisäämien poistettujen tekstien palautuksen yhteydessä tekemä lisäys takaisin. Tätä ei ollut Spectrumissa, joten tekstin on kirjoittanut nähtävästi Käyttäjä:KLS)
 
[[Tähtitiede|Tähtitieteessä]] prekessiolla tarkoitetaan [[Maa]]n tai muun taivaankappaleen akselin kaltevuussuunnan muuttumista pitkän ajan kuluessa. Maan akseli kiertää hyrrän akselin tavoin ympyrämäistä liikettä 25&nbsp;725 vuoden<ref>Otavan iso Fokus, 5. osa (Mn-Qv), art. Presessio, Otava 1973, ISBN 951-1-01070-0</ref> jaksossa, joka tunnetaan nimellä [[platoninen vuosi]].
 
Prekessiosta seuraa muun muassa se, että pitkällä aikavälillä Maa ei aina ole samalla puolella Aurinkoa samana vuodenaikana suhteessa tähtiin. Ne kohdat Maan radasta, joissa Maa on esimerkiksi [[kevätpäiväntasaus|kevätpäiväntasauksena]], siirtyvät vuodessa noin 50,26" eli yhden asteen noin 72 vuodessa. Samoin on laita sen [[tähtitaivas|tähtitaivaan]] pisteen, [[taivaanekvaattori]]n ja [[ekliptika]]n leikkauspisteen eli [[kevättasauspiste]]en, jonka suunnassa Aurinko tällöin on. Se sijaitsi kaksituhatta vuotta sitten lähellä [[Kalat (tähdistö)|Kalojen]] ja [[Oinas (tähdistö)|Oinaan]] tähdistöjen rajaa, nykyisin lähellä [[Vesimies (tähdistö)|Vesimiehen]] ja Kalojen rajaa. Vasta yhden platonisen vuoden kuluttua nämä ovat entisellä kohdallaan
 
Prekessio johtuu siitä, että Aurinko ja Kuu pyrkivät vetovoimillaan kääntämään litistyneen maapallon [[ekvaattori]]a [[ekliptika]]tason eli ratatason suuntaiseksi. On oletettu, että jos Maalla ei olisi kuuta, maan akseli vaappuisi melko holtittomasti. Prekessioliike aiheuttaa suuria ilmastonmuutoksia ollen eräs [[jääkausi]]en syy. Maan akseli sattuu nyt osoittamaan lähelle [[Pohjantähti|Pohjantähteä]]. Prekession vaikutuksesta [[Lyyra (tähdistö)|Lyyran]] päätähti [[Vega]] siirtyy Pohjantähden sijasta napatähdeksi vuonna 14000. Pienempää maan akselin vaappumista sanotaan [[nutaatio]]ksi.

Navigointivalikko