Ero sivun ”Jesidit” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 15: Rivi 15:


== Aiheesta muualla ==
== Aiheesta muualla ==
*[http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/2769990/enkelten-uskonto-vaarassa-irakissa Kansan Uutiset: Enkelten uskonto vaarassa Irakissa]
*[http://www.voima.fi/content/view/full/2234 Artikkeli Kevät Kurdistanissa Voima-lehdessä]
*[http://www.voima.fi/content/view/full/2234 Artikkeli Kevät Kurdistanissa Voima-lehdessä]
*[http://i-cias.com/e.o/uyazidism.htm Yazidism] {{en}}
*[http://i-cias.com/e.o/uyazidism.htm Yazidism] {{en}}

Versio 6. huhtikuuta 2012 kello 14.47

Tiedosto:Melek taus.png
Melek Taus, Riikinkukko -enkeli

Jesidismi eli jesidiläisyys on uskonto, jota harjoittaa noin 700 000 ihmistä, enimmäkseen Irakin, Syyrian ja Kaukasuksen alueella, eniten Irakissa. Uskonnon harjoittajat ovat lähes poikkeuksetta kurdeja.

Kurdien diasporan vuoksi jesidismi on levinnyt myös länsimaihin. Saksalainen europarlamentaarikko Feleknas Uca on jesidi.

Jesidismi on erikoinen yhdistelmä zarathustralaisuutta, manikealaisuutta, juutalaisuutta, kristinuskoa ja islamia. Jesidit uskovat Jumalaan, mutta tämä on heille vain luoja, eikä vaikuta enää maailmassa. Jumalan sijasta uskonnon keskushahmo on yleisesti riikinkukkona kuvattu enkeli Melek Ta'us. Yezidit eivät usko persoonalliseen pahaan, syntiin tai helvettiin. Islamin piirissä "riikinkukkoenkeli" rinnastetaan usein Saatanaan, mikä on tuonut jesideille hiukan pelottavan maineen. Pyhiä kirjoja on kaksi: Kitêba Cilwe ja Mishefa Reş.

Jesidismi on etninen uskonto, johon ei ole mahdollista kääntyä tai josta ei ole mahdollista luopua. Jesidit voivat käydä kauppaa ja harjoittaa sosiaalista kanssakäymistä muiden uskontojen edustajien kanssa, mutta esimerkiksi seurustelu tai avioliitto yhteisön ulkopuolelle ei tule kysymykseen. Pyhäpäivänään jesidit pitävät keskiviikkoa.

Yezidit uutisissa

Huhtikuussa 2007 internetiin levisi kännykkäkameralla kuvattu video, jossa joukko miehiä kivitti kuoliaaksi 17-vuotiaan tytön. Tytön, Du'a Khalil Aswadin, kivitti jesidiyhteisö, sillä hän oli tapaillut muslimipoikaa. Luultavasti kostona kivityksestä 23. huhtikuuta jesidityöläisiä kuljettanut bussi kaapattiin ja 23 matkustajaa ammuttiin.

Elokuussa 2007 Mosulin kaupungin ympäristön jesidikylissä Pohjois-Irakissa räjähti neljä pommia surmaten ainakin 500 ihmistä. Iskuista epäillään Al Qaidaa.

Aiheesta muualla

Malline:Link FA