Ero sivun ”Oran” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
60 merkkiä lisätty ,  10 vuotta sitten
Fixailua
p (Botti: ar:وهران on suositeltu artikkeli)
(Fixailua)
}}
'''Oran''' on noin 700 000 asukkaan kaupunki Luoteis-[[Algeria]]ssa. Se on samannimisen [[Oranin maakunta|maakuntansa]] pääkaupunki.
"''Oran''"”Oran” tarkoittaa berberin kielellä "kahta”kahta leijonaa"leijonaa”.
 
==Maantiede==
 
==Historia==
Oran perustettiin [[900-luku|900-luvulla]]. [[Espanja]]laiset valloittivat sen vuonna [[1509]]. Vuosina [[1708]]-[[1732]] ja [[1791]]-[[1831]] Oran oli osa [[OttomaanitOsmanien valtakunta|ottomaanien]] valtakuntaa]]. Vuonna 1831 Oran kuitenkin siirtyi [[Ranska]]n haltuun. Santa Cruzin linna sijaitsee Murdjadjo-vuoren rinteellä. Linna rakennettiin 1500-luvulla.
Santa Cruzin linna sijaitsee Murdjadjo-vuoren rinteellä. Linna rakennettiin 1500-luvulla.
 
Kaupungille antoi nimen Sidi Maakoud Al Mahaji, joka oli leijonanmetsästäjä. Hän metsästi leijonia vuorella Oranissa, sanotaan että on ollut leijonia Oranin vuoressa "La”La Montagne des Lions"Lions”, Kaupungintalon symbolina on kaksi isoa leijonaa, jotka voi nähdä kaupungintalon pääoven edessä.
 
Sidi El Houarissa on vanha lyseo Saint Louis, vanha Pacha-moskeija 1600-luvulta, Sidi El Houarin mausoleumi, joka on pystytetty 1793. Historiassa Sidi El Houari on ensimmäinen alue Oranin keskustasta, siellä on elänyt monta sivilisaatiota, arabialaisen, turkkilaisen, espanjalaisen ja ranskalaisen sivilisaatiot. Sidi el Houari sijaitsee Murdjadjoun itärinteen ja Vanhan sataman välissä. Vanha kaupungintalo sijaitsee myös Sidi El Houarissa, Stalingradin Bulevardissa, Sidi El Houarissa on myös merkkejä espanjalaisvallan ajalta 1500-luvulla ja ennen kaikkea Oranin Bey Palatsi.
 
==Kaupunkikuva==
Nykyään Oran on merkittävä satamakaupunki ja kauppakeskus. Siellä on muun muassa [[yliopisto]], "Es”Es Senia"Senia” yliopisto ja USTO:n yliopisto ovat tärkeitä Länsi-Algeriassa, "Es”Es Senia"Senia” lentokenttä, uusi viiden tähden hotelli "Sheraton”Sheraton Oran"Oran”, "Les”Les Andaluses"Andaluses”, "Ain”Ain el Turk"Turk” ja "Kristel"”Kristel” rannat.
 
Oranin keskustassa on myös kaksi pitkää bulevardia: La Rue Mohamed Khemisti ja La Rue d'Arzewd’Arzew -tai-La Rue Larbi ben Mhidi.
 
Oranin osat:
 
==Urheilu==
 
Jalkapallon tärkeät klubit ovat:
* ASM Oran
 
==Kulttuuri==
Oranissa voi nähdä Oranin teatteri "Abdelkader”Abdelkader Alloula"Alloula” ja kaupungintalon, jotka sijaitsevat molemmat Place d'Armesissad’Armesissa, Oranin keskustassa, katedraali joka on nyt muuttunut kirjastoksi, synagoga joka on nyt moskeija. Oranin rautatieasema, La Grande Poste (Iso Posti), "Front”Front de Mer"Mer” -bulevardi ja "Ahmed”Ahmed Zabana" -museo.
Oranissa on myös "Medina”Medina Jedida"Jedida” joka tarkoittaa uusi kaupunki, siellä on iso Souk (kauppatori) ja myös "Sidi”Sidi Blel Mosole"Mosole”, Sidi el Houari on kaunis ja vanha alue Oranissa, Sidi el Houari oli vanha keskusta, ja kaupungintalo oli siellä ennen kuin se muutti Place d'Armesiind’Armesiin.
[[Rai (musiikki)|Rai-musiikki]] on saanut alkunsa Oranista. Se on hyvin suosittua, tunnetuimpina tähtinään [[Khaled]]. Khaled on algerialainen muusikko. Häntä on useasti nimitetty rai-musiikin kuninkaaksi. Khaled on jo vuosia asunut Ranskassa. Yksi hänen tunnetuimmista kappaleistaan on Aïcha, josta monet eri artistit ovat tehneet eri versioita.
Khaled on algerialainen muusikko. Häntä on useasti nimitetty rai-musiikin kuninkaaksi. Khaled on jo vuosia asunut Ranskassa. Yksi hänen tunnetuimmista kappaleistaan on Aïcha, josta monet eri artistit ovat tehneet eri versioita.
 
[[Cheb Hasni]] oli algerialainen rai-musiikin esittäjä, jota on nimitetty rai-musiikin prinssiksi. Hasni äänitti kesällä 1987 Chaba Zahouanian kanssa laulun "Beraka"”Beraka”, joka toi heille heti menestystä. Hasni eli yhä pääasiassa Oranissa, vaikka muulla perheellä oli asumus Ranskassa.
 
Rai-festivaali on iso, vuosittainen tapahtuma, joka järjestetään Oranissa joka vuosi elokuun alussa.
 
===Oran muussa kulttuurissa===
Rutto ({{k-fr|La Peste}}) on Albert Camus'nCamus’n romaani vuodelta 1947. Teos kertoo ihmisten taistelusta ruttoepidemiaa vastaan algerialaisessa Oranin kaupungissa.
 
Miguel de Cervantes'nCervantes’n komedia "''El Gallardo Español"'' (1615) kertoo dramaattisen historian espanjalaisen Oranista vasta turkkilaisia ja berberiläisiä.
 
Miguel de Cervantes'n komedia "El Gallardo Español" (1615) kertoo dramaattisen historian espanjalaisen Oranista vasta turkkilaisia ja berberiläisiä
{{Commonscat|Oran}}
{{coor title d|35.6969|N|0.6331|W|type:city&title=Oran}}
31 771

muokkausta

Navigointivalikko