Ero sivun ”Vihreä Lyhty (John Stewart)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rivi 39: Rivi 39:


===Videopelit===
===Videopelit===
*John Stewart on pelattavana hahmona [[Justice League Heroes]] videopelissä, jossa hahmon äänenä toimii [[Michael Jai White]].
*John Stewart on pelattavana hahmona ''[[Justice League: Injustice for All]]'' videopelissä, jossa hän seikkailee Salaman parina.
*John Stewart on pelattavana hahmona vuoden 2006 ''[[Justice League Heroes]]'' videopelissä, jossa hahmon äänenä toimii [[Michael Jai White]].


== Hahmoa näytelleet ==
== Hahmoa näytelleet ==

Versio 26. maaliskuuta 2012 kello 13.00

Vihreä Lyhty
[[Tiedosto:|250px|]]
Luoja(t) Dennis O'Neil
Neal Adams
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Green Lantern (vol. 2) nro 87 (joulukuu 1971)
Henkilötiedot
Oikea nimi John Stewart
Status aktiivinen
Pituus 185 cm
Paino 91 kg
Ryhmäsidokset Vihreän Lyhdyn joukot
Oikeuden Puolustajat
Voimat Voimasormus
Suhteet
Sukulaiset Roy (isoisä; kuollut)
Addie (isoäiti; kuollut)
Loretta (täti)
Damon (veli)
Rose (sisko; kuollut)
Katma-Tui (vaimo; kuollut)

Vihreä Lyhty, oikealta nimeltään John Stewart on DC Comicsin kustantama sarjakuvasankari, jonka loivat Dennis O'Neil ja Neal Adams. Se teki ensiesiintymisensä Green Lantern sarjakuvan toisen osan numerossa 87, vuonna 1971.

Sarjakuvissa

Stewart syntyi Detroitissa, jossa hän vietti huonoa lapsuutta. Hänen isoisänsä oli uhkapeluri, naistenmies ja alkoholisti, joka pahoinpiteli vaimoaan. Myöhemmin Stewartin isoisä tapettiin, kun eräs hänen entisistä naisistaan puukotti miestä rintaan. Myös Stewartin äiti menehtyi syöpään, jonka vuoksi hän muutti tätinsä luokse. Tuona aikana Stewart opiskeli arkkitehdiksi, mutta huomasi tumman ihonvärinsä vuoksi työn saannin olleen vaikeaa.[1]

Väliaikaisesti sektorilla 2814 toiminut Guy Gardnerin loukkaannuttua Hal Jordan sai vartijoilta tehtäväkseen kouluttaa heidän valitsemansa John Stewartin uudeksi Vihreäksi Lyhdyksi. Työttömänä ollut Stewart katsoi aikansa riittävän harjoittelua varten ja hyväksyi tarjouksen. Hän sai voimasormuksen ja Lyhtyjen tunnusasun, mutta ei suostunut ottamaan naamiota, vedoten ettei hänellä ollut mitään salattavaa. Stewart oli varsin taitava voimasormuksen käytössä ja oppi lentämisen vaivatta. Hän oli myöhemmin Jordanin kanssa lentokentällä katsomassa, kun suuri joukko ihmisiä oli odottamassa senaattori Jeremiah Clutcheria. Tilanne muuttui pian uhkaavaksi, kun säliörekka karkasi kohti yleisöjoukkoa. Jordan pelasti ihmiset, kun taas Stewart esti rekan etenemisen. Estämisen aikana hän tarkoituksella lävisti säiliön, jonka myötä se läikytti öljyä senaattorin päälle. Jordan ymmärsi Stewartin mielenosoituksen rasistista senaattoria kohtaan, mutta varoitti häntä käyttäytymästä noin vastuuttomasti tulevaisuudessa. Rangaistukseksi Stewartin täytyi vartijoida senaattoria vierailun aikana. Tuntia myöhemmin senaattori Clutcher piti puheen kaupungin stadionilla, jossa hänet yritettiin salamurhata. Hal Jordan onnistui kuitenkin saamaan tappajan kiinni, joka oli tummaihoinen. Stewart lähti toiseen suuntaan ja nappasi valkoihoisen miehen yrittämässä ampua stadionin parkkipaikalla partiossa olevan poliisin. Stewart kertoi nähneensä molemmat miehet senaattorin kanssa samana iltapäivänä ja tajusi Clutcherin suunnitelleen murhayrityksensä. Puolestaan poliisin murhaaminen parkkipaikalla olisi saanut näyttämään siltä, kuin tummaihoiset olisivat olleet asialla. Tämä suunnitelma olisi edesauttanut Clutcherin valintaa presidentiksi, mutta hän ja kaksi kiinni saatua rikollista pidätettiin.[2]

Seuraavien vuosien aikana Stewart toimi Vihreänä Lyhtynä, kun Hal Jordan oli kykenemätön suojelemaan maaplaneettaa loukkaantumisen vuoksi. Samaan aikaan Stewart liittyi Oikeuden Puolustajiin. Ryhmän vanha vihollinen Avain oli kuolemaisillaan ja toivoi Oikeuden Puolustajien kuolevan ennen häntä. Hän murhasi Joulupukin jouluaattona jättääkseen vihjeen sankareille avaimen muodossa. Stewart ympäröi avaimen smaragdinvihreällä loisteella, joka sai avaimen sykähtelemään mikäli se oli lähellä sopivaa lukkoa. Red Tornado lensi pitkin St. Louisin katuja, kunnes se löysi oikean oven johon avain kävi. Sankarit astuivat murenevan rakennuksen sisälle ja yhtäkkiä putosivat ansoitetun oven läpi kuoleman sokkeloon. Heidän vanha vihollinen Avain oli luonut jälleen kuoleman ansan, jossa ryhmä oli jaettu kahden hengen ryhmiin. Stewart ja Red Tornado joutuivat kahdestaan kohtaamaan suurikokoisen lelusotilaan, jota kumpikaan ei kyennyt voittamaan. Sankareiden onneksi Phantom Stranger saapui paikalle pelastamaan heidät. Avain karkasi paikalta ja jätti rakennuksen aikapommin laskiessa lukuja. Oikeuden Puolustajien täytyi hätyyttää koko St. Lousin naapurusto sillä välin kun John Stewart loi voimasormuksellaan suojakentän rakennuksen ympärille jottei räjähdys leviäisi ja aiheuttaisia suuria vahinkoja. Tapahtuman jälkeen Stewart käytti hyväkseen arkkitehtuurin taitojaan ja voimasormustaan rakentaessaan tuhoutuneet rakennukset kuntoon.[3]

Muissa medioissa

Televisiossa

Justice League

John Stewart Justice Leaguessa.

John Stewart esiintyi ensimmäisen kerran televisiossa Justice Leaguessa, jossa se oli sarjan yksi päähahmoista ja Oikeuden Puolustajien perustajajäsen. Stewartin äänenä toimi Phil LaMarr.

Hahmon luonnehdintaa oli muutettu sarjakuvaversiosta olemalla Yhdysvaltain entinen merijalkaväen sotilas, eikä arkkitehtuuri. Sarjan aikana hän toimi useimmiten Salaman taisteluparina. Lisäksi Stewart oli rakastunut ryhmän toiseen naisjäseneen Haukkatyttöön sarjan toisella tuotantokaudella. Kaksikko lopulta ryhtyi seurustelemaan sarjan viimeisissä jaksoissa, mutta erosi lähes saman tien Haukkatytön paljastuttua olevan Thanagarien vakooja.

Justice League Unlimited

Stewart esiintyi myös Justice Leaguen spin-off sarjassa Justice League Unlimitedissa, jossa hahmon äänenä jatkoi Phil LaMarr. Hahmo koki pieniä ulkoisia muutoksia sen ollessa kalju ja kasvatettuaan pukinparran. Stewart koki sarjan aikana pääosin erinäisiä tilanteita kahden naisen välillä. Stewart seurusteli sarjassa Vixenin kanssa, mutta koki edelleen pieniä tunteita Haukkatyttöä kohtaan, joka oli palannut karkoituksensa jälkeen takaisin Oikeuden Puolustajiin. Siitä huolimatta Stewart käyttäytyi entiseen tapaansa tiukkana sotilaana läpi tehtävien.

Videopelit

Hahmoa näytelleet

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
2001–2006 Phil LaMarr Justice League
Justice League Unlimited
Static Shock
2006 Michael Jai White Justice League Heroes

Lähteet

  1. Green Lantern: Mosaic nro 11
  2. Green Lantern (Vol. 2) nro 87
  3. Justice League of America nro 110