Ero sivun ”Konfirmaatio” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Käyttäjän 82.128.140.139 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän SeppVei tekemään versioon.
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 33: Rivi 33:
* [[Rippikoulu]]
* [[Rippikoulu]]
* [[Mirhavoitelu]] (Ortodoksinen)
* [[Mirhavoitelu]] (Ortodoksinen)
== Muualla verkossa ==

[http://www.evl.fi/kirkkokasikirja/ Kirkollisten toimitusten kirja]
{{Tynkä/Kristinusko}}
{{Tynkä/Kristinusko}}



Versio 21. maaliskuuta 2012 kello 15.44

Konfirmaatio Karjasillan kirkossa Oulussa

Konfirmaatio on kirkollinen toimitus, joka järjestetään useimmiten rippikoulun päättyessä. Suomalaisessa kulttuurissa konfirmaatio on myös aikuistumisriitti. Konfirmaation juuret ovat kastetapahtumassa. Rippikoulussa annettavan kasteopetuksen jälkeen voi tulla konfirmoiduksi, jolloin kastettu tunnustautuu kristityksi ja seurakunta rukoilee uskon vahvistusta.

"Konfirmaatio" -sanan juuret ovat latinan kielen sanassa "confirmare", joka tarkoittaa vahvistamista. Usein vahvistaminen ymmärretään vastoin luterilaista käsitystä kasteen vahvistamiseksi, mutta siinä on kysymys kastetun vahvistamisesta.

Konfirmaatio evankelis-luterilaisessa kirkossa

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa konfirmaatio mielletään rippikoulun päätösjuhlaksi, vaikka rippikoulun voikin käydä myös osallistumatta konfirmaatioon. Rippikoulussa valmistaudutaan konfirmaatioon, joka useimmiten toimitetaan seurakunnan messun yhteydessä. Luterilaisessa kirkossa on perinteisesti korostettu konfirmaation ja ehtoolliselle osallistumisen yhteenkuuluvuutta. Aikuisrippikoulun käyneen ei tarvitse erikseen osallistua konfirmaatioon [1]

Konfirmaation antamat oikeudet

  • Oikeus toimia kummina [2]
  • Oikeus osallistua ehtoolliselle itsenäisesti [3]
  • Vaalikelpoisuus seurakuntavaaleissa, kun konfirmoitu jäsen on tullut täysi-ikäiseksi [4]

Kirkollinen avioliittoon vihkiminen ei edellytä konfirmaatiota, vaan siihen riittää rippikoulun käyminen.


Luterilainen kirkko otti 1960-luvun alussa käyttöön alban konfirmoitavien asuna. Sitä ennen käytössä oli tytöillä valkoinen leninki tai jakkupuku, pojilla mustat housut, valkoinen paita ja musta tai valkoinen solmio tai solmuke. Joissakin seurakunnissa tämä tapa säilyi vielä 1970-luvulla. lähde?

Konfirmaation kaava on virsikirjan liiteosassa ja Kirkollisten toimitusten kirjassa. [5]

Konfirmaatio muissa kirkoissa

Roomalais-katolisessa kirkossa konfirmaatio on sakramentti.

Ortodoksisessa kirkossa konfirmaatio on kaksiosainen: kasteen yhteydessä suoritetaan mirhavoitelu ja kun lapsi on täyttänyt 40 päivää suoritetaan liturgian yhteydessä seurakuntaan ottaminen. Nämä kaikki voidaan myös suorittaa peräkkäin: näin tehdään alkukirkon perintöä mukailevassa kasteliturgiassa, jonka kehitti amerikkalainen oppinut, isä professori Alexander Schmemann ja Suomeen toi isä arkkipiispa Paavali. lähde?

Lähteet

Katso myös

Muualla verkossa

Kirkollisten toimitusten kirja

Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.