Ero sivun ”Koodi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
6 merkkiä lisätty ,  9 vuotta sitten
p
(vaihtoeht. merk.:t)
p (→‎Koodit ja viestintä teknisillä välineillä: sananvalinta: syy po. tarkoitus)
Viestinnässä koodi tarkoittaa sääntöä, jonka avulla [[informaatio]] (kuten [[kirjain]], [[sana]] tai [[fraasi]]) muunnetaan toiseen esitysmuotoon, joka ei välttämättä ole lähtömuodon kanssa samaa tyyppiä. Tietojenkäsittelyssä ja viestinnässä [[koodaus]] tarkoittaa prosessia, jossa lähettäjä (lähettävä järjestelmä) muuntaa informaation [[data]]ksi, joka lähetetään vastaanottajalle (vastaanottavalle järjestelmälle). [[Dekoodaus]] eli koodin purku on päinvastainen prosessi, jossa vastaanotettu data muunnetaan vastaanottajan kannalta ymmärrettäväksi informaatioksi. Koodauksen ja dekoodauksen suorittavaa järjestelmää kutsutaan nimellä [[koodekki]] (codec).
 
Koodauksen eräs syytarkoitus on mahdollistaa viestintä sellaisissa olosuhteissa, joissa normaalin puhutun tai kirjoitetun kielen käyttö on vaikeaa tai mahdotonta. Esimerkiksi [[sähkösanoma|sähkösanomissa]] korvataan sanoja lyhenteillä, jolloin tarvitaan vähemmän merkkejä: lähetys lyhenee ja on halvempi. Viittoiluliput ovat toinen esimerkki koodista: siinä tietty lippujen valikoima ja asento edustaa tiettyä merkkiä.
 
Koodaus ei välttämättä riitä viestin salaamiseen. [[Kryptografia]]ssa käytettiin aiemmin koodeja, mutta nyttemmin tarvitaan [[salakirjoitus]]ta, mahdollisesti matemaattisiin menetelmiin perustuvaa vahvaa [[salaus]]ta.
 
===Koodien käyttö virheiden havaitsemiseen tai korjaamiseen===
Koodeja voidaan luoda suojaamaan lähetettävää tai tallennettavaa sisältöä virheitä vastaan. Niitä käytettäessä sisältöä täydennetään virheenkäsittelyinformaatiolla. Virheenkorjauskoodi (kuten Reed-Solomon-koodi) kykenee sekä tunnistamaan että korjaamaan virheen. Virheen havaitsemiseen tarkoitettu koodi puolestaan on esimerkiksi suomalaisen [[henkilötunnus|henkilötunnuksen]] tarkistusmerkki.
 
==Katso myös==
* [[ASCII]]
22 233

muokkausta

Navigointivalikko