Ero sivun ”Yhdistyneiden kansakuntien kehitysohjelma” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 16: Rivi 16:
| päätöksentekoelin=
| päätöksentekoelin=
| kattojärjestö = [[Yhdistyneet kansakunnat]]
| kattojärjestö = [[Yhdistyneet kansakunnat]]
| kotisivu = [http://www.unep.org www.UNHCR.org]
| kotisivu = [http://www.undp.org]
| huomautukset =
| huomautukset =
}}
}}

Versio 19. maaliskuuta 2012 kello 12.00

United Nations Development Programme
Tiedosto:Logo UNDP.gif
Perustettu 1965
Tyyppi YK:n ohjelma
Toimiala kehitysapu
Päämaja Yhdysvallat New York, Yhdysvallat
pääsihteeri Helen Clark( Uusi-Seelanti)
Kattojärjestö Yhdistyneet kansakunnat
Aiheesta muualla
[1]

Yhdistyneiden kansakuntien kehitysohjelma eli UNDP (United Nations Development Programme) on YK:n maailmanlaajuinen kehitysapuverkosto ja maailman suurin maailman suurin monenkeskinen kehitysyhteistyöjärjestö. UNDP:n pääkonttori sijaitsee New Yorkissa, ja se toimii 177 maassa ja alueella etsien paikallisia ratkaisuja globaaleihin ja kansallisiin haasteisiin yhteistyössä hallitusten ja kansalaisten kanssa.

UNDP auttaa yhteistyökumppaneitaan kehittämään ja välittämään ratkaisuja demokraattisen hallinnon, köyhyyden vähentämisen, kriisien ennaltaehkäisyn ja jälleenrakennuksen, energiaturvallisuuden ja ympäristönsuojelun sekä HIV/AIDS:in haasteisiin. UNDP pyrkii kaikessa toiminnassaan edistämään naisten asemaa ja suojelemaan ihmisoikeuksia.

Vuonna 2000 maailman johtajat sitoutuivat YK:n vuosituhattavoitteisiin ja eritoten äärimmäisen köyhyyden puolittamiseen vuoteen 2015 mennessä. UNDP koordinoi ja tukee kansallisia ponnisteluja näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Järjestö myös seuraa maiden edistystä ja johtaa maailmanlaajuista vuosituhatkampanjaa.

UNDP julkaisee vuosittain Inhimillisen kehityksen raportin, jossa on tilastoja ja analyysejä ajankohtaisista aiheista jotka liittyvät terveyteen, koulutukseen ja tulotasoon eri maissa. Yli sadassa maassa ilmestyvä raportti luotaa koko maailmaa koskevia ajankohtaisia kehityskysymyksiä inhimillisen kehityksen näkökulmasta. Raportti tarjoaa huippuasiantuntijoiden näkökulmia ja suosituksia sekä kattavia tilastoja inhimillisestä kehityksestä maailmalla.

UNDP koordinoi YK-järjestöjen kehitysyhteistyötä kentällä. UNDP:n pääjohtaja Helen Clark puolestaan toimii YK:n operatiivisten kehitysjärjestöjen yhteistyöelimen UNDG:n puheenjohtajana. Paremman koordinoinnin avulla YK pyrkii turvaamaan sekä omien voimavarojensa että kansainvälisen kehitysavun johdonmukaisen ja tehokkaan käytön.

UNDP saa rahoituksensa YK:n jäsenmaiden vapaaehtoisista lahjoituksista. Budjetti on noin 5 miljardia Yhdysvaltain dollaria (2008). Suurimmat lahjoittajat ovat Alankomaat, Norja ja Yhdysvallat.

Lähteitä


Aiheesta muualla

Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.