Ero sivun ”Antiautoritarismi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ism (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Antiautoritarianismi''' tai anti-autoritarismi on [[autoritarismi]]n vastakohta: sosiaalinen organisaatio, joka ei halua alistua auktoriteettien valtaan. Sen perusperiaatteita ovat täydellinen tasavertaisuus lain edessä ja vahvat kansalaisoikeudet. Usein termiä käytetään liki synonyymina [[anarkismi]]lle, joka kieltää valtion ja muiden hierarkkisten valtarakenteiden oikeuden olemassaoloon.
'''Antiautoritarianismi''' tai anti-autoritarismi on [[autoritarismi]]n vastakohta: haluttomuus alistua auktoriteettien valtaan. Siihen liittyvät myös ajatukset ihmisten täydellisestä tasavertaisuudesta lain edessä ja vahvat kansalaisoikeudet. Usein termiä käytetään liki synonyymina [[anarkismi]]lle, joka kieltää valtion ja muiden hierarkkisten valtarakenteiden oikeuden olemassaoloon.


Toisen maailmansodan jälkeen Euroopassa vallitsi voimakas antiautoritaarinen mieliala, joka oli sidoksissa antifasismin ja antinatsimin suosioon sekä suurvaltojen välisen kylmän sodan nousuun.
Toisen maailmansodan jälkeen Euroopassa vallitsi voimakas antiautoritaarinen mieliala, joka oli sidoksissa antifasismin ja antinatsimin suosioon sekä suurvaltojen välisen kylmän sodan nousuun.

Versio 19. maaliskuuta 2012 kello 01.43

Antiautoritarianismi tai anti-autoritarismi on autoritarismin vastakohta: haluttomuus alistua auktoriteettien valtaan. Siihen liittyvät myös ajatukset ihmisten täydellisestä tasavertaisuudesta lain edessä ja vahvat kansalaisoikeudet. Usein termiä käytetään liki synonyymina anarkismille, joka kieltää valtion ja muiden hierarkkisten valtarakenteiden oikeuden olemassaoloon.

Toisen maailmansodan jälkeen Euroopassa vallitsi voimakas antiautoritaarinen mieliala, joka oli sidoksissa antifasismin ja antinatsimin suosioon sekä suurvaltojen välisen kylmän sodan nousuun. 1960- ja 70-luvuilla antiautoritarismi esiintyi osana hippiliikkeen aatteellista perustaa. 1970-luvun puolivälissä sen nimeen vannoi myös punk-liike.

Katso myös