Ero sivun ”Lucky Luke” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: lt:Laimingasis Lukas
p +{{Link FA|fr}}
Rivi 55: Rivi 55:
[[Luokka:Sarjakuvahahmot]]
[[Luokka:Sarjakuvahahmot]]


{{Link GA|fr}}
{{Link FA|fr}}


[[ar:لاكي لوك]]
[[ar:لاكي لوك]]

Versio 3. maaliskuuta 2012 kello 02.13

Lucky Luke
[[Tiedosto:|250px|]]
Luoja(t) Morris
Ensiesiintyminen Spirou (7. joulukuuta 1946)
Henkilötiedot
Oikea nimi Lucky Luke
Status aktiivinen
Voimat taitava aseen käsittelijä

Lucky Luke on alun perin belgialaisen Morrisin (oikea nimi Maurice de Bevere) piirtämä ja kirjoittama sarjakuva, joka sijoittuu Villiin Länteen. Myöhemmin kirjoittajana toimi pitkään René Goscinny. Tällä hetkellä sarjakuvaa piirtää ranskalainen taiteilija Achdé.

Lucky Lukesta tuttuja hahmoja ovat sankarin lisäksi hevonen Jolly Jumper, pelokas ja varjoaankin tyhmempi koira Rantanplan sekä Daltonin veljekset (joilla on nimikaimat todellisuudessa).

Lucky Luke ampuu nopeasti ja tarkasti, mutta ei uuteen sarjakuvajakelijaan siirryttyään ole haavoittanut tai tappanut ketään. Hän ampuu varjoaankin nopeammin ja tuhoaa vihollisensa aseistuksen ampumalla pistoolin pois tämän kädestä tai luodin vihollisen aseen piipusta sisään. Joskus Luke tyytyy yksinkertaisempaan metodiin, eli ampuu vihollisen pistooleista iskurit tai nöyryyttää vastustajaansa ampumalla vihollisen henkselit poikki niin että housut tipahtavat kintuille. Sarjakuvan kestokonnat ovat Daltonin veljekset: Joe, William, Jack ja Averell. Jokainen on tässä järjestyksessä toistaan päätään pidempi. Averellilla on aina nälkä ja Joe on nelikon aggressiivisin. Albumien lopussa Lucky Luke poistuu auringonlaskuun laulaen "I'm a poor lonesome cowboy, and a long way from home...".

Ensimmäinen albumi Arizona / La mine d'or de Dick Digger julkaistiin Ranskassa 1947. Ensimmäisissä albumeissa näkyi Disneyn vaikutus. Kaikki albumit on julkaistu myös suomeksi.

Suomessa lyhyitä Lucky Luke -sarjakuvia on julkaistu albumeiden lisäksi Mustanaamio-sarjakuvalehdessä. Lucky Luke on saanut myös rinnakkaissarjan Rantanplan.

Muissa medioissa

Lucky Lukesta on tehty useita piirrosfilmejä sekä kaksi näyteltyä elokuvaa Lucky Luke ja Lucky Luke 2. Niiden pääosissa esiintyy Terence Hill.

Televisiosarjat

Elokuvat

Katso myös

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lucky Luke.
Tämä sarjakuvaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Malline:Link FA