Ero sivun ”Xi’an” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p kuvan vaihto, w
Rivi 117: Rivi 117:
* [http://www.radio86.fi/kaikkea-kiinasta/matkailijan-kiina/9680/xian-ikuinen-kaupunki Radio86.fi: Xi'an, ikuinen kaupunki] {{fi}}
* [http://www.radio86.fi/kaikkea-kiinasta/matkailijan-kiina/9680/xian-ikuinen-kaupunki Radio86.fi: Xi'an, ikuinen kaupunki] {{fi}}


[[Luokka:Kiinan kaupungit]]
[[Luokka:Shaanxin kaupungit]]


[[ace:Xi'an]]
[[ace:Xi'an]]

Versio 29. helmikuuta 2012 kello 23.21

Xi'an
(Chang'an)
西安
Xi'anin sijainti Kiinassa
Xi'anin sijainti Kiinassa

Koordinaatit: 34°16′N, 108°54′E

Valtio Kiina
Maakunta Shaanxi
Perustettu 202 eaa.










Xi'an (kiinaksi: 西安, pinyin: Xī'ān) on Shaanxin maakunnan pääkaupunki Kiinassa. Xi'an on ollut keisarillinen pääkaupunki yli tuhannen vuoden ja 13 dynastian ajan. Kaupungin loiston aika sijoittuu Sui- ja Tang-dynastian ajalle, jolloin Xi'an oli silkkitien symbolinen päätepiste. Xi'an oli maailman suurin kaupunki, rikas ja kulttuuriltaan kansainvälinen.[1] Xi'ania kutsuttiin aikaisemmin nimellä Chang'an (yksink.: 长安, perint.: 長安, pinyin: Cháng'ān).

Maantiede

Xi'an sijaitsee Kiinan keskiosassa. Kaupunkia rajaavat Qinling-vuoristo etelässä ja Wei-joki pohjoisessa.

Historia

Porttitorni kaupunginmuurissa

Kaupungin perustamisaikana pidetään vuotta 202 eaa., kun Han-dynastian hallitsija Liu Bang perusti Chang'anin pääkaupungikseen. Tätä ennen alueella olivat sijainneet myös Zhou- ja Qin-dynastian pääkaupungit. Vuonna 194 eaa. alettiin rakentaa kaupungin ensimmäistä muuria. Tämä saatiin valmiiksi neljän vuoden kuluttua.

Vuonna 582 Sui-dynastian hallitsija käski rakentaa uuden pääkaupungin (Daxing, 大興) hieman kaakkoon vanhasta Han-dynastian aikaisesta sijainnista. Uuden kaupungin pinta-ala oli 84 km² ja pääkatu oli 155 metriä leveä ja se olikin aikansa suurin kaupunki maailmassa. Kaupungin nimi vaihdettiin Chang'aniksi Tang-dynastian aikana.

Tang-dynastian lopulla vuonna 904 kaupunki tuhoutui suurimmalta osaltaan ja asukkaat pakotettiin muuttamaan uuteen pääkaupunkiin Luoyangiin. Vain pieni osa kaupungista jäi asutuksi. Ming-dynastia rakensi uuden muurin Chang'anin vain 12 km² peittäneen alueen ympärille.

Nähtävyydet

Terrakotta-armeijaa

Xi'anin alueen kuuluisin nähtävyys on ehdottomasti esikaupungista 40 kilometriä itään sijaitseva terrakotta-armeija. Yhdistyneen Kiinan ensimmäinen keisari Qin Shi Huangdi rakennutti itselleen mausoleumin ja tätä vartioimaan 8 099 hahmon armeijan.

Muita nähtävyyksiä ovat kaupungin muslimiosassa sijaitseva Xi'anin suuri moskeija. Ison ja pienen villin hanhen pagodat ovat yli tuhat vuotta vanhoja torneja, jotka ovat säilyneet monista maanjäristyksistä.

Liikenne

Xi'anin metron ensimmäinen linja avattiin syyskuussa 2011.

Talous

Metso Paper Oy:llä on Xi'anin kaupungissa Valmet-Xian-niminen yhteisyritys kiinalaisen kumppanin kanssa.lähde?

Lähteet

  1. Bailey, Alison ... [et al.]; Tuomaala, Tuija (suom.): Kiina, s. 108. Helsinki: Tammi Kustannusosakeyhtiö, 2008. ISBN 978-951-31-3958-2.

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Xi’an.