Ero sivun ”Tšeboksaryn piiri” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
EmausBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.6.4) (Botti lisäsi: mhr:Шавашар кундем
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: tt:Чабаксар районы
Rivi 23: Rivi 23:
[[mhr:Шавашар кундем]]
[[mhr:Шавашар кундем]]
[[ru:Чебоксарский район]]
[[ru:Чебоксарский район]]
[[tt:Чабаксар районы]]
[[war:Cheboksarsky (distrito)]]
[[war:Cheboksarsky (distrito)]]

Versio 20. helmikuuta 2012 kello 14.55

Tšeboksaryn piiri (ven. Чебокса́рский райо́н, Tšeboksarski raion, tšuvassiksi Шупашкар районĕ, Šupaškar raionĕ) on paikallinen itsehallintoalue Tšuvassian tasavallassa Venäjällä. Vuonna 1927 perustetun piirin pinta-ala on 1 332 neliökilometriä ja asukkaita on 59 200 henkeä (vuonna 2009).

Piiri sijaitsee Tšuvassian pohjoisosassa. Pohjoisessa se rajoittuu Mari Elin tasavaltaan, idässä Mariinski Posadin piiriiin, etelässä Tsivilskin ja Krasnoarmeiskojen piireihin sekä lännessä Morgaušin piiriin. Hallinnollinen keskus on Kugesin taajama. Piiriin kuuluu 17 maalaiskuntaa.

Seutu kuuluu Tšuvassian tasankoon. Volgan muodostama Tšeboksaryn tekoallas jakaa sen pienempään pohjois- ja suurempaan eteläosaan. Pinta-alasta suurin osa on maatalousmaata. Metsää on noin 30 %, Volgan takaisessa osassa 67 %.

Piirin kautta kulkee Kanašin ja Tšeboksaryn välinen rautatie, Nižni Novgorodin, Tšeboksaryn ja Kazanin välinen M7-valtatie sekä Tšeboksaryn ja Uljanovskin välinen A151-maantie. Piirikeskuksesta on tasavallan pääkaupunkiin matkaa 14 kilometriä.

Väestöstä 92 % on tšuvasseja.

Tärkein elinkeino on maatalous, joka on erikoistunut maidon ja lihan tuotantoon, siipikarjan kasvatukseen, viljan, perunan ja vihannesten viljelyyn.

Išakin kylässä toimii kotiseutumuseo ja Kugesissa idäntutkija Nikita Bitšurinille omistettu museo. Piirilehtenä ilmestyy tšuvassin- ja venäjänkielinen Tăvan jen.

Aiheesta muualla