Ero sivun ”Keittiö” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: zh-yue:廚房
ChuispastonBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti muokkasi: ksh:Kösch
Rivi 77: Rivi 77:
[[pnb:رسوئی]]
[[pnb:رسوئی]]
[[pt:Cozinha]]
[[pt:Cozinha]]
[[ksh:Köch]]
[[ksh:Kösch]]
[[ro:Bucătărie (încăpere)]]
[[ro:Bucătărie (încăpere)]]
[[ru:Кухня (помещение)]]
[[ru:Кухня (помещение)]]

Versio 20. helmikuuta 2012 kello 07.54

Keskieurooppalaiseen tapaan varustettu keittiö.
Keskiaikainen saksalainen keittiö kaakeliuunilla (1485/1505).

Keittiö on ruoan valmistukseen tarkoitettu huone tai tila. Nykyaikaisen asunnon keittiöstä löytyy jääkaappi, liesi, mikroaaltouuni, liesituuletin ja juokseva kuuma- ja kylmävesi astioiden pesua ja ruokien puhdistusta varten. Lisäksi yleisiä varusteita keittiöissä ovat astianpesukone, pakastin sekä erilaiset pienkoneet kuten tehosekoitin. Keittiössä on myös kaapistoja ruokailuvälineiden ja astioiden säilytystä ja kuivausta varten.

Varsinkin uudemmissa maalaistaloissa keittiön varustuksena on myös leivinuuni.

Keittiötyypit

Keittiöitä on monenlaisia. Pienimpiin ei mahdu ruokapöytää, jolloin tarvitaan erillinen ruokailutila. Ruokailutilana saattaa olla olohuone tai erillinen ruokasali. Jos keittiöön ei mahdu pöytää, puhutaan keittokomerosta. Pienimmillään keittön toiminnot tapahtuvat keittotilassa, joka yleensä on samassa huonetilassa kuin jokin asuinhuoneista.

Keittiö voi olla I:n, L:n, kahden vastakkaisen I:n, tai U:n muotoinen. Isoissa keittiöissä liesi työpöytineen saattaa sijaita keskellä huonetta saarekkeena.

Baarikeittiön toisella seinällä on ylä- ja alakaapiston välissä avoin tai avattava tila, josta on yhteys ruokailutilaan tai olohuoneeseen. Avattua tilaa voidaan käyttää itse ruokailuun, jolloin keittiön tuolit saattavat olla pitkäjalkaisia baarituoleja.

Tupakeittiössä keittiö ja olohuone sijaitsevat samassa huonetilassa, ilman erottavaa seinää tai kaapistoa.

Toisinaan omakotitaloissa rakennetaan keittiön välittömään läheisyyteen ulko-ovi helpottamaan kulkua pihalle. Tällöin ei tarvitse kiertää koko taloa hakeakseen marjoja, vihanneksia ja yrttejä kasvimaalta, tai tarjotakseen ruokaa pihan puolella, patiolla tai terassilla.

Apukeittiö ei ole keittiö vaan pikemminkin kodinhoitohuone.

Keittiön suunnittelu

Keittiö tulisi suunnitella siten, että liesi, vesipiste ja jääkaappi muodostavat kolmion jossa yhden sivun pituus on sama, ja korkeintaan neljä askelta. Suunnittelussa kannattaa huomioida myös riittävä kaappimäärä, jotta kaikille ruokailuvälineille on oma paikkansa. Kylmäkoneita ja uunia tai liettä ei ole suositeltavaa sijoittaa lähekkäin. Keittiökaappien välitila on yleensä noin 45-55 cm, vanhemmissa keittöissä myös 40 cm. Keittiön materiaaleiksi kannattaa valita helppohoitoisia ja helposti puhtaana pidettäviä materiaaleja.

Nykyään keittiöissä käytetään usein paljon laatikostoja, jotka ovat helppokäyttöisiä ja parantavat kaappien hyötyastetta. Myös nurkkamekanismien käyttäminen on järkevää. Keittiövalmistajilla löytyy useita erilaisia kaappien käyttöä helpottavia mekanismeja.

Kirjallisuutta

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Keittiö.