Ero sivun ”Bernt Balchen” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
138 merkkiä lisätty ,  9 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
'''Bernt Balchen''' (23.10.1899 Tveit (nyk. [[Kristiansand]]) – 17.10.1973 Mount Kisko, [[New_York_(osavaltio)|New York]], USA) oli syntyjään [[Norja|norjalainen]], myöhemmin [[Amerikannorjalaiset|amerikannorjalainen]] lentäjä ja tutkimusmatkailija. Hän otti osaa sekä [[Richard E. Byrd|amiraali Byrdin]] että [[Lincoln Ellsworth]]in etelänaparetkiin. Balchen oli lentäjänä muun muassa kuuluisalla [[Etelänapa|Etelänavan]] ylittäneellä lennolla, joka tehtiin kolmimoottorisella ''Floyd Bennett'' -koneella. Toisen maailmansodan aikana hän toimi [[Yhdysvaltain_ilmavoimat|Yhdysvaltain ilmavoimissa]], auttaen pohjois-eurooppalaisia liittolaismaita. Sodan jälkeen hänestä tuli vaikutusvaltainen johtaja ilmavoimissa, kuin myös menestyksekäs yrittäjä omissa liiketoimissaan.
 
Balchenin elämässä oli useampia kiinnekohtia Suomeen. Hän ilmoittautui 1918 vapaaehtoiseksi valenimellä "Karl Nilson" valkoisten puolelle Suomen sisällissodassa. Väitetään,Hän ettäosallistui jossainTampereen taistelussavaltaukseen hänenja hevosensavielä ammuttiinKarjalan hänen altasotatoimiin. PalattuaanSuomen Norjaan,talvisodan alkupäivänä 30.11.1939 hän kouluttautuisattui sielläolemaan sotilaslentäjäksiIlmavoimien jaeskunnassa Helsingissä. Hänen sanotaan aktiivisesti edesauttaneen Yhdysvaltojen nopeaa päätösta myydä hänenSuomelle kansainvälinenBrewstwer-hävittäjäkoneita lentouransajo saitalvisodan alkunsaaikana.
Myöhemmin, syksyllä 1944, hänBalchen organisoi Ruotsissa koulutettujen norjalaisten poliisijoukkojen lentokuljetuksen Luulajasta Suomen yli Kirkkoniemeen ja muualle Norjaan. Amerikkalaiset C-47 kuljetuskoneet lensivät, ylittäen Kemin laskeutumatta, näitä useamman kuukauden ajan.
Suomen talvisodan alkupäivänä 30.11.1939 hän oli Helsingissä kauppaamassa amerikkalaisia hävittäjäkoneita Suomeen.
Hänen sanotaan käyneen Kemissä henkilökohtaisesti kiitämässä yhteistyöstä hemikuussa 1945.
Myöhemmin, syksyllä 1944, hän organisoi Ruotsissa koulutettujen poliisijoukkojen lentokuljetuksen Suomen yli Kirkkoniemeen ja muualle Norjaan.
Amerikkalaiset C-47 koneet lensivät Kemin yli suomalaisten luvalla, Balchenin käytyä itse sopimassa järjestelyistä.
 
 
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko