Ero sivun ”Toxoplasma gondii” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
548 merkkiä lisätty ,  9 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
p (r2.7.1) (Botti lisäsi: nl:Toxoplasma gondii)
''T. gondii'' kykenee [[Lisääntyminen|suvulliseen lisääntymiseen]] ainoastaan kissoissa, muissa tasalämpöisissä eläimissä se lisääntyy [[Lisääntyminen|suvuttomasti]].
 
Joissakin tapauksissa tartunta muuttaa tartunnan saaneen eläimen käyttäytymistä. Hiirten ja rottien tapauksessa tämä tarkoittaa sitä, että tartunnan saanut yksilö muuttuu aktiivisemmaksi, eikä pelkää saalistajia (esimerkiksi kissoja) kuten terve yksilö. IhmisilläKissan sevirtsan voihajun tehdäon sairastuneestahuomattu impulsiivisemmanlaskevan tartunnan saaneiden rottien aivojen pelkokeskusten aktiivisuutta ja aktivoivan niiden mielihyväkeskuksia, mikä saattaa johtaa itsetuhoiseen käytökseen ja auttaa ''T. gondiin'' pääsyssä takaisin kissaan.
 
Ihmisillä tartunta voi tehdä sairastuneesta impulsiivisemman, nopeammin pitkästyvän ja hitaampirefleksisen, mikä saattaa johtaa riskikäyttäytymiseen esimerkiksi liikenteessä. Tutkimuksissa tartunta on liitetty myös esimerkiksi skitsofreniaan.<ref>http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2012/03/how-your-cat-is-making-you-crazy/8873/</ref>
 
== Lähteet ==
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko