Ero sivun ”Sarasvati” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ei muutosta koossa ,  10 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
p (r2.7.1) (Botti lisäsi: be:Сарасваці)
Ei muokkausyhteenvetoa
'''Sarasvati''' (''Saraswati''; [[devanagari]]: सरस्वती, [[IAST]]: ''Sarasvatī'') on [[Hindulaisuus|hindulainen]] taiteen, oppimisen ja viisauden [[jumalatar]]. Sarasvati tarkoittaa myös "virtaavaa", ja se onkin suuren kuivuneen joen uoma [[Indus]]-joen itäpuolella.
 
SaraswatiSarasvati on ensimmäinen hindujen suurista jumalattarista, toiset kaksi olivat [[Lakshmi]] ja [[Durga]]. SaraswatiSarasvati on luojajumala [[Brahma]]n kumppani.
SaraswatiSarasvati on oppimisen ja taiteen (kuten musiikin) jumalatar. Häntä palvotaan myös totuuden ja anteeksiannon jumalattarena. SaraswatiSarasvati symboloi myös hedelmällisyyttä ja menestystä, sekä aitoutta ja luovuutta, erityisesti kommunikaation (kuten kirjallisuuden ja puheen) alueella. SaraswatiSarasvati on ainut jumalatar, jota kaikki kolme suurta jumalaa (Brahma, [[Vishnu]] ja [[Shiva]]) kunnioittivat.
 
SaraswatiSarasvati kuvataan usein kauniina, vaaleana, valkoisiin pukeutuneena naisena, joka istuu valkoisella lootuksen kukalla joen äärellä. Hän ei käytä koruja tai kultaa kuten Lakshmi, vaan pukeutuu vaatimattomasti. Saraswatilla on neljä kättä, jotka edustavat oppimisen neljää ominaisuutta: ajatusta, älykkyyttä, valppautta ja omanarvontuntoa.
 
Hän pitää kädessään kirjaa, joka sisältää pyhiä kirjoituksia, helminauhaa kuvaten meditaation ja hengellisyyden merkitystä, kulhoa pyhää vettä kuvaten puhtauden ja luovuuden voimaa, ja [[vina]]-soitinta kuvaten hänen kiinnostustaan taiteisiin.
91

muokkausta

Navigointivalikko