Ero sivun ”Kantoaalto” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
20 merkkiä lisätty ,  9 vuotta sitten
p
toivottavasti selvemmin sanottuna
(w, qam)
p (toivottavasti selvemmin sanottuna)
'''Kantoaalto''' on [[taajuus|vakiotaajuinen]] ja [[amplitudi|vakioamplitudinen]] jaksollinen signaali, jota [[Modulaatio (elektroniikka)|moduloimallamoduloituna]] se saadaankäytetään kuljettamaan [[informaatio]]ta siirtotien yli. Siirrettävän informaation sisältävä modulointisignaali on yleensä matalampitaajuinen kuin kantoaalto. Kantoaallon taajuus ja voimakkuus valitaan niin, että lähetteen etenemisominaisuudet siirtotiellä soveltuvat tarkoitetun signaalin siirtoon. Kantoaalto tuotetaan [[oskillaattori]]lla.
 
Esimerkiksi yleisradiolähetyksissä audiotaajuinen ohjelmasignaali moduloi [[sähkömagneettinen spektri|radiotaajuista]] kantoaaltoa, joka kuljettaa lähetteen radiovastaanottimiin. [[Radio]]aseman taajuus on sen lähettämän kantoaallon perustaajuus. Modulaation vaikutuksesta lähetteen [[spektri]] sisältää kantoaallon lisäksi myös modulaation tuloksena syntyneet sivukaistat, jotka sijaitsevat kantoaallon taajuuden ympärillä. Samalla alueella toimivat radioasemat lähettävät kukin eri taajuudella, jotta niiden signaalit voidaan helposti erottaa toisistaan vastaanottimessa.
Modulointi tapahtuu esimerkiksi kantoaallon [[amplitudi]]n vaihtelulla ([[Amplitudimodulaatio|AM-]]asemat) tai [[taajuus|taajuuden]]vaihtelulla ([[Taajuusmodulaatio|FM-]]asemat). On olemassa myös modulointitapoja ([[SSB]], [[DSB-SC]]), joissa lähetteen spektristä poistetaan alkuperäinen kantoaalto ja lähetetään ainoastaan modulaation tuloksena syntyneet sivukaistat. Tällöin vastaanottimen tulee generoida kantoaalto uudelleen. Digitaalisessa tiedonsiirrossa käytetään yleisesti [[QAM]]-tekniikkaa kantoaallon modulointiin.
 
Vastaanottimessa ohjelmasignaali erotetaan kantoaallosta eli [[ilmaisin|ilmaistaan]]. Yksinkertainen, radiotekniikan aikanaalkuaikana käytetty AM-ilmaisin oli [[kidekone]]essa käytetty kide[[diodi]].
 
{{Tynkä/Tekniikka}}
2 979

muokkausta

Navigointivalikko