Ero sivun ”Pargalı Ibrahim pašša” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
VolkovBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.2) (Botti muokkasi: de:Makbul Ibrahim Pascha
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: az:Parqalı İbrahim Paşa
Rivi 11: Rivi 11:
[[Luokka:Osmanien valtakunnan suurvisiirit]]
[[Luokka:Osmanien valtakunnan suurvisiirit]]


[[az:Parqalı İbrahim Paşa]]
[[ca:Pargali Ibrahim Paixà]]
[[ca:Pargali Ibrahim Paixà]]
[[de:Makbul Ibrahim Pascha]]
[[de:Makbul Ibrahim Pascha]]

Versio 3. helmikuuta 2012 kello 01.09

Ibrahim pašša eli Frenk İbrahim pašša (k. 1536) oli Suleiman Suuren ensimmäinen suurvisiiri. Ibrahim syntyi Kreikassa Pargan kaupungissa, ja hänet myytiin lapsena ottomaanien orjaksi. Silloin hän tutustui samanikäiseen Suleimaniin, ja pojat vannoivat ikuista ystävyyttä ja etteivät koskaan surmaa toisiaan. Suleimanin noustua valtaan hän ei unohtanut lapsuudenystäväänsä, vaan antoi hänelle erilaisia tehtäviä, ensimmäisenä palatsin haukkojen kasvattajana. Ibrahim joutui jopa toppuuttelemaan sulttaania tämän huomionosoituksissa, koska pelkäsi kateellisten kostoa.

Ibrahim meni naimisiin Suleimanin sisaren kanssa, mutta ei saanut silti kuninkaallista titteliä. Erotukseksi muista Ibrahmeistä, häntä sanottii Ibrahim pašša Pargalaiseksi tai Ibrahim pašša eurooppalaiseksi (Frenk İbrahim pašša). Hän osasi monia kieliä, ja hoiti Osmanien valtakunnan suhteita länteen. Hän kohosi lopulta armeijan ylipäälliköksi ja sai lähes sulttaanin veroiset oikeudet. Voitettuaan persialaiset hän alkoi kutsua itseään tittelillä, johon sisältyi sana sulttaani. Suleiman koki että hänen on pakko surmauttaa Ibrahim, mutta hän yritti antaa ystävälleen mahdollisuuden paeta maasta, jota Ibrahim ei käyttänyt. Niinpä hänet teloitettiin 1536.

Suleiman suri vuosia äkillistä päätöstään ja ystävänsä menetystä, ja kirjoitti useita tunteellisia runoja tämän muistoksi.

Ibrahim on oleellinen henkilö Mika Waltarin historiallisessa romaanissa Mikael Hakim.

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.