Ero sivun ”Hermes” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: an:Hermes
Rivi 25: Rivi 25:
[[af:Hermes]]
[[af:Hermes]]
[[ar:هيرميز]]
[[ar:هيرميز]]
[[an:Hermes]]
[[az:Hermes]]
[[az:Hermes]]
[[id:Hermes]]
[[id:Hermes]]

Versio 26. tammikuuta 2012 kello 12.38

Tämä artikkeli käsittelee jumalaa. Katso muita merkityksiä Hermes (täsmennyssivu).

Hermes (m.kreik. Ἑρμῆς) oli kreikkalaisessa mytologiassa alkujaan luonnon ja paimenten jumala. Myöhemmin hän oli jumalten sanansaattaja. Hermestä palvotaan muun muassa matkustajien, paimenten, kirjallisuuden, runoilijoiden, urheilijoiden, kauppiaiden ja varkaiden suojelijana sekä jumalten viestinviejänä. Hermestä vastasi roomalaisessa mytologiassa Mercurius. Hermes oli Zeuksen ja Maia-nymfin poika.

Hermeellä oli kultaiset siivekkäät sandaalit, joiden avulla hän kuljetti viestejä jumalilta toisille. Vain hänen oli lupa kulkea tämän maailman ja manalan välillä. Toinen tunnusmerkki on hänen valtikkansa, jota hän kantaa mukanaan. Koska Hermes oli matkustavaisten suojelija, hänet esitettiin usein matkahattu päässään. Hermeen äly oli vertaansa vailla: hän keksi mm. aakkoset, tähtitieteen, sävelasteikon, noppa- ja korttipelit, mitat sekä tulevaisuuden ennustamisen. Tässä suhteessa Hermes oli saanut piirteitä egyptiläiseltä Thot-jumalalta (kreikkalaisten Hermes Trismegistos), joka vastasi viisaudesta.

Hermes on nyky-Kreikan postilaitoksen symboli.

Brittiläinen kirjailija Terry Pratchett käyttää laajasti hyväkseen Hermeeseen liittyvää tarustoa romaanissaan Going Postal.

Katso myös

Lähteet

Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Malline:Link FA