Ero sivun ”Suojärven piiri” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 56: Rivi 56:


==Aiheesta muualla==
==Aiheesta muualla==
*[http://suojarvi.ru/ Suojärven piirin sivusto] {{ru}}
*[http://www.gov.karelia.ru/Regions/Info/suoyarvi_nac_f.html Lyhyesti Suojдrven hallintopiirin historiallisista, kansallisista ja kulttuurierikoisuuksista]. Karjalan tasavalta. Valtiovaltaelinten virallinen palvelin. {{fi}}
*[http://www.gov.karelia.ru/Regions/Info/suoyarvi_nac_f.html Lyhyesti Suojдrven hallintopiirin historiallisista, kansallisista ja kulttuurierikoisuuksista]. Karjalan tasavalta. Valtiovaltaelinten virallinen palvelin. {{fi}}



Versio 8. tammikuuta 2012 kello 12.58

Tila vaakunalle Sijainti Karjalan tasavallassa


Perustiedot
Sijainti: ° ' N ° ' E
Kartta: Jandex-karttapalvelu
Pinta-ala: 13 739 km²
Väestö: 21 600 (vuonna 2008)
Asukastiheys koko pinta-alalla: 17,5 / km²
Korkeus: n/a m merenpinnasta
Postinumero:
Suuntanumero: +7 81457
Piirin johtaja:
Verkkosivut: http://suojarvi.ru/

Suojärven piiri on hallintoalue Karjalan tasavallan länsiosassa. Piiri rajoittuu pohjoisessa Muujärven piiriin, koillisessa Karhumäen piiriin, idässä Kontupohjan piiriin, kaakossa Prääsän piiriin, etelässä Pitkärannan piiriin, lounaassa Sortavalan piiriin ja lännessä Suomeen kuuluvaan Pohjois-Karjalan maakuntaan. Suojärven piirin keskuksena on Suojärven kaupunki. Piirin pinta-ala on 13 739 km² ja vuonna 2008 piirissä oli noin 21 600 asukasta.

Kuntajako

Piiriin kuuluu yksi kaupunkikunta ja neljä maalaiskuntaa:

Näissä on yhteensä 25 asutuskeskusta (vuonna 2008)

Historia

Suojärven piiri muodostettiin 9. heinäkuuta 1940. Se käsitti suunnilleen Suomen Moskovan rauhassa 12. maaliskuuta 1940 kokonaan luovuttamat Suojärven, Suistamon ja Soanlahden kunnat sekä Korpiselän ja Ilomantsin kuntien luovutetut osat. Alueen suomalainen väestö evakuoitiin joko sodan aikana tai rauhan tultua ja niinpä Neuvostoliitto siirsi alueelle uutta väestöä.

Jatkosodassa Suomi valloitti alueen takaisin elokuussa 1941 ja muualle Suomeen evakuoitu väestö pääsi palaamaan kotiseudulleen. Moskovan välirauhassa 19. syyskuuta 1944 alue jouduttiin toistamiseen luovuttamaan Neuvostoliitolle, jossa alue muodosti jälleen Suojärven piirin.

Suojärven piiriin liitettiin vuonna 1957 Petrovskin piirin länsiosa.

Piirin nykyinen kuntajako on vuodelta 2006, jolloin Venäjällä tehtiin kunnallishallintouudistus. Ennen tätä piirissä oli yksi kaupunkialue (Suojärvi), kaksi asutushallintoaluetta (Porajärvi ja Naistenjärvi) sekä kuusi kylähallintoaluetta (Leppäsyrjä, Loimola, Piitsjoki, Suojoki, Vegarus ja Veskelys). Kylähallintoalueisiin kuului yhteensä 34 kylää.

Lähteet

Aiheesta muualla