Ero sivun ”Andamaanit ja Nikobaarit” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
ChuispastonBot (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
{{Intian osavaltio
{{Intian osavaltio
| osavaltion nimi = Andamaanit ja Nikobaarit
| osavaltion nimi = Andamaanit ja Nikobaarit
| kartta = Andaman and Nicobar Islands in India (disputed hatched).svg
| kartta = IndiaAndamanNicobar.png
| pääkaupunki = [[Port Blair]]
| pääkaupunki = [[Port Blair]]
| suurin kaupunki = Port Blair
| suurin kaupunki = Port Blair

Versio 6. tammikuuta 2012 kello 15.36

Andamaanit ja Nikobaarit
Intian osavaltiot ja territoriot
Sijainti
Sijainti
Valtio Intia
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Port Blair
 – suurin kaupunki Port Blair
Pinta-ala 8 293 km² (27.)
Väkiluku 278 000 (32.)
Lyhenteet
 – ISO 3166 IN-AN

Andamaanit ja Nikobaarit on Intian liittovaltion alue Intian valtameressä Bengalinlahden eteläosassa. Alue muodostuu 321 saaresta. 10. leveyspiiri erottaa saaret toisistaan: Andamaanit ovat sen pohjoispuolella ja Nikobaarit eteläpuolella. Alueen pääkaupunki on Port Blair.

Alueen pinta-ala on 8 293 km² ja asukkaita on noin 278 000.lähde? Pääkielet ovat paikallisten heimokielten lisäksi hindi, tamil ja bengali.

Nimi Andamaanit tulee malaijin kielen sanasta Handuman, joka tarkoittaa erästä hindu-jumalaa. Sana nikobaari tulee malaijin alastonta tarkoittavasta sanasta.lähde?

Hallitessaan Intiaa britit lähettivät näille saarille muun muassa intialaisia itsenäisyysliikkeen jäseniä sisäiseen karkotukseen.

Saarilla on trooppinen ilmasto, monsuuni tuo sadekaudet touko-syyskuussa ja marras-joulukuussa. Kasvillisuus on rehevää sademetsää. Puutavara sekä kookos- ja aruca-pähkinät ovat vientituotteita, myös kalastus on merkittävä elinkeino. Valkoiset korallihiekkarannat ja huojuvat palmut ovat tehneet saarista houkuttelevan lomakohteen.

Andamaanien saariryhmän suurin saari on Suur-Andamaani (Great Andaman). Ehkä mielenkiintoisin saari on kuitenkin nyttemmin viranomaispäätöksellä täysin eristetty Pohjois-Sentinel.

Luonnonkatastrofeja alueella

Saaret kärsivät pahoin joulukuun 2004 tsunamista, jonka aiheutti Intian valtameren alla tapahtunut 9,1 Richterin maanjäristys.


Kielet harvenevat

Saarilla on useita muinaisia kieliä ja sitä kutsutaankin antropologien unelmaksi monipuolisen kielialueensa vuoksi. Osa kielistä on yli 70000 vuotta vanhoja, uskotaan periytyvän Afrikasta ja yksi vanhimmista kielistä kuoli 85 vuotiaan Boa Sr -nimisen naisen mukana. Hän oli ainoa maailmassa yli 30 vuoden ajan joka osasi muinasta Bonin kieltä vanhempiensa kuoltua. Hän kuului suur-andamaanien ryhmään, joiden alaheimot puhuvat ainakin neljää eri kieltä. Boa Sr joutui opettelemaan myös Andamaanien version hindistä, koska ei olisi kyennyt muuten kommunikoimaan ihmisten kanssa. Hän tunsi itsensä hyvin yksinäiseksi. Kolmen kuukauden aikana on kuollut kaksi kieltä.

Lisäksi paikallisia Suur-andamaaneja vaivaa alkoholismi ja köyhyys muutenkin pienilukuisessa väestömäärässä. Tutkijat ovat hyvin huolestuneita heidän kohtalostaan, koska Intian valtion avustukset on heidän ensisijainen tulonlähteensä.[1]

Saarten kartta
Saarten kartta


Lähteet

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Andamaanit ja Nikobaarit.
  1. Määritä nimeke! www.yle.fi. Viitattu 4. helmikuuta 2010. (suomeksi)
Tämä Aasiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Malline:Link FA Malline:Link FA Malline:Link GA