Koordinaatit: 9°4′N, 7°29′E

Ero sivun ”Abuja” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: cv:Абуджа
Rivi 115: Rivi 115:
[[bg:Абуджа]]
[[bg:Абуджа]]
[[ca:Abuja]]
[[ca:Abuja]]
[[cv:Абуджа]]
[[cs:Abuja]]
[[cs:Abuja]]
[[cy:Abuja]]
[[cy:Abuja]]

Versio 31. joulukuuta 2011 kello 11.08

Abuja

Abuja

Koordinaatit: 9°4′N, 7°29′E

Valtio  Nigeria
Aikavyöhyke UTC+1

















Abuja on Nigerian pääkaupunki ja maan kuudenneksi suurin kaupunki. Vuonna 2005 sen asukasluvuksi arvioitiin 2,5 miljoonaa. Nigeriassa päätettiin vuonna 1976 siirtää pääkaupunki Lagosista keskellä maata sijaitsevaa Abujaan. Virallisesti kaupungista tuli maan pääkaupunki vuonna 1991.[1]

Pääkaupungin paikka valittiin maantieteellisen sekä uskontojen ja heimojen välisen tasapuolisuuden mukaan. Toinen syy siirtoon oli Lagosin hallitsematon kasvu, joka teki entisen pääkaupungin asuin- ja liikenneolot epämiellyttäviksi. Samaan aikaan Brasilia päätti siirtää pääkaupunkinsa Brasíliaan melko samanlaisin perusteluin.

Uuden pääkaupungin asemakaavan ja perusrakenteen suunnitteli japanilainen arkkitehti Kenzō Tange. Kaupungin puolikuun muoto on paikallisen topografian sanelema, mutta siinä on etuja infrastruktuurin kannalta. Muslimit näkevät muodossa myös uskonnollista symboliikkaa.

Kaupungin näkyvin nähtävyys on Aso Rock, 400-metrinen monoliitti, joka kilpailee vaikuttavuudessaan Australian Ulurun kanssa. Toinen suuri kivi on nimeltään Zuru.[1] Muita nähtävyyksiä ovat ekumeeninen katedraali ja suuri moskeija.

Useimmat ulkomaat ovat siirtäneet virallisen lähetystönsä Abujaan, mutta säilyttäneet vanhan lähetystörakennuksen Lagosissa ja perustaneet siihen konsulaatin tai kaupallisen edustuston.

Lähteet

Tämä Afrikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.