Ero sivun ”Hotelli Firenzessä” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: sh:A Room with a View (film)
→‎Tarina: uusiksi
Rivi 29: Rivi 29:
== Tarina ==
== Tarina ==
{{juonipaljastus}}
{{juonipaljastus}}
Englannin Windy Cornerin kylästä kotoisin oleva neiti Lucy Honeychurch ([[Helena Bonham Carter]]) on lomalla [[Italia]]ssa paljon vanhemman serkkunsa ja esiliinansa Charlotte Bartlettin ([[Maggie Smith]]) kanssa. Sekä Lucy että Charlotte ovat kummatkin käytökseltään ja ajatusmaailmaltaan hyvin sovinnaisia ja muodostavat selkeän vastakohdan vapaamielisemmille italialaisille. Eräässä pienessä vierasmajassa Lucy tapaa iäkkään herra Emersonin ([[Denhom Elliott]]) ja tämän komean pojan, Georgen ([[Julian Sands]]). Vaikka miehet ovat Lucyn ja Charlotten tapaan englantilaisia, he kuitenkin edustavat sovinnaisuuden sijaan vuosisadan vaihteen edistyksellistä ajattelutapaa ja pyrkivät jättämään taakseen viktoriaanisen Englannin pidättäytyneisyyttä ja varovaisuutta korostavan ajattelumallin. Ensin Emersonit vaikuttavat Lucysta ja Charlottesta oudoilta ja vierailta, mutta Lucyn alkaessa kypsyä kypsyä kohti aikuisuutta hän huomaa tuntevansa vetoa Emersoneihin, erityisesti Georgeen.
Lucy-niminen nainen ([[Helena Bonham Carter]]) asuu Toscanan maaseudulla oppien monia asioita elämästä ja rakkaudesta pohtiessaan valintaansa kahden kosijan Georgen ([[Julian Sands]]) ja Cecilin ([[Daniel Day-Lewis]]) välillä. Lucyllä on seuralaisenaan hänen hassahtanut vanhapiika serkkunsa Charlotte ([[Maggie Smith]]) ja Georgen järkevä isä ([[Denholm Elliott]]), joka saa Lucyn lopulta voittamaan epäilyksensä ja seuraamaan sydämensä ääntä.

Kerran eräällä retkellä Lucy lähestyy Georgea ohrapellolla esittääkseen tälle kysymyksen, jolloin George yllättäen nappaa hänet syliinsä ja suutelee häntä intohimoisesti. Charlotte näkee kaiken ja puuttuu nopeasti asioiden kulkuun. Georgen hillitön intohimo järkyttää Lucya, mutta toisaalta se myös laukaisee salaisen kaipauksen ja rakkauden hänen omassa sydämessään.

Palattuaan [[Englanti]]in Lucy unohtaa koko välikohtauksen. Hän hyväksyy kireän mutta kunniallisen ja varakkaan Cecil-nimisen miehen ([[Daniel Day-Lewis]]) esittämän kosinnan, sillä hän uskoo, ettei näe Georgea enää koskaan. Lucy saa kuitenkin pian kuulla, että George ja tämän isä ovat muuttaneet Windy Corneriin hänen naapureikseen. Georgen ilmaantuminen sotkee Lucyn suunnitelmat ja pakottaa hänet tekemään valinnan Georgen ja Cecilin väliltä.

Jonkin aikaa muuttonsa jälkeen Emersonit päättävät, etteivät he sovi paikallisten joukkoon, vaan alkavat suunnitella muuttoa jonnekin vapaamielisempään paikkaan. Lucy on jo ehtinyt purkaa kihlauksensa Cecilin kanssa ja tuntee voimakasta halua lähteä matkustelemaan. Hän tahtoo kipeästi päästä eroon veljensä Freddyn ([[Rupert Graves]]) kujeista, ystävällisistä mutta rasittavista naapureistaan ja myös omasta äidistään ([[Rosemary Leach]]). Lucy valmistautuu lähtemään Windy Cornerista omalle itsenäiselle seikkailulleen, mutta viime tipassa hän päättää kuitenkin karata Georgen kanssa [[Firenze]]en.
{{Juonipaljastus loppu}}
{{Juonipaljastus loppu}}



Versio 31. joulukuuta 2011 kello 01.33

Hotelli Firenzessä
A Room with a View
Ohjaaja James Ivory
Käsikirjoittaja Ruth Prawer Jhabvala
Romaani: E. M. Forster
Tuottaja Ismail Merchant
Säveltäjä Richard Robbins
Kuvaaja Tony Pierce-Roberts
Leikkaaja Humphrey Dixon
Tuotantosuunnittelija Gianni Quaranta
Pääosat Maggie Smith
Helena Bonham Carter
Denholm Elliott
Julian Sands
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistynyt kuningaskunta
Tuotantoyhtiö Goldcrest Films International
Merchant Ivory Productions
Levittäjä Netflix
Ensi-ilta joulukuu 1985
26. syyskuuta 1986
Kesto 117 min.
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 3 000 000 $
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Hotelli Firenzessä (A Room with a View) on James Ivoryn ohjaama brittiläinen draamaelokuva vuodelta 1986. Monien muiden Ivoryn elokuvien tapaan sen käsikirjoitti Ruth Prawer Jhabvala (E. M. Forsterin romaanista) ja tuotti Ismail Merchant. He olivat tehneet elokuvia yhdessä jo 1960-luvun alusta lähtien, mutta ilman suurempaa menestystä. Hotelli Firenzessä muodostui käännekohdaksi: se oli niin yleisö- kuin arvostelumenestyskin.[1] Elokuva oli myös sekä Helena Bonham Carterin että Julian Sandsin läpimurto.

Tarina

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Englannin Windy Cornerin kylästä kotoisin oleva neiti Lucy Honeychurch (Helena Bonham Carter) on lomalla Italiassa paljon vanhemman serkkunsa ja esiliinansa Charlotte Bartlettin (Maggie Smith) kanssa. Sekä Lucy että Charlotte ovat kummatkin käytökseltään ja ajatusmaailmaltaan hyvin sovinnaisia ja muodostavat selkeän vastakohdan vapaamielisemmille italialaisille. Eräässä pienessä vierasmajassa Lucy tapaa iäkkään herra Emersonin (Denhom Elliott) ja tämän komean pojan, Georgen (Julian Sands). Vaikka miehet ovat Lucyn ja Charlotten tapaan englantilaisia, he kuitenkin edustavat sovinnaisuuden sijaan vuosisadan vaihteen edistyksellistä ajattelutapaa ja pyrkivät jättämään taakseen viktoriaanisen Englannin pidättäytyneisyyttä ja varovaisuutta korostavan ajattelumallin. Ensin Emersonit vaikuttavat Lucysta ja Charlottesta oudoilta ja vierailta, mutta Lucyn alkaessa kypsyä kypsyä kohti aikuisuutta hän huomaa tuntevansa vetoa Emersoneihin, erityisesti Georgeen.

Kerran eräällä retkellä Lucy lähestyy Georgea ohrapellolla esittääkseen tälle kysymyksen, jolloin George yllättäen nappaa hänet syliinsä ja suutelee häntä intohimoisesti. Charlotte näkee kaiken ja puuttuu nopeasti asioiden kulkuun. Georgen hillitön intohimo järkyttää Lucya, mutta toisaalta se myös laukaisee salaisen kaipauksen ja rakkauden hänen omassa sydämessään.

Palattuaan Englantiin Lucy unohtaa koko välikohtauksen. Hän hyväksyy kireän mutta kunniallisen ja varakkaan Cecil-nimisen miehen (Daniel Day-Lewis) esittämän kosinnan, sillä hän uskoo, ettei näe Georgea enää koskaan. Lucy saa kuitenkin pian kuulla, että George ja tämän isä ovat muuttaneet Windy Corneriin hänen naapureikseen. Georgen ilmaantuminen sotkee Lucyn suunnitelmat ja pakottaa hänet tekemään valinnan Georgen ja Cecilin väliltä.

Jonkin aikaa muuttonsa jälkeen Emersonit päättävät, etteivät he sovi paikallisten joukkoon, vaan alkavat suunnitella muuttoa jonnekin vapaamielisempään paikkaan. Lucy on jo ehtinyt purkaa kihlauksensa Cecilin kanssa ja tuntee voimakasta halua lähteä matkustelemaan. Hän tahtoo kipeästi päästä eroon veljensä Freddyn (Rupert Graves) kujeista, ystävällisistä mutta rasittavista naapureistaan ja myös omasta äidistään (Rosemary Leach). Lucy valmistautuu lähtemään Windy Cornerista omalle itsenäiselle seikkailulleen, mutta viime tipassa hän päättää kuitenkin karata Georgen kanssa Firenzeen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa

Firenzessä:

 Maggie Smith  Charlotte Bartlett  
 Helena Bonham Carter  Lucy Honeychurch  
 Denholm Elliott  Mr. Emerson  
 Julian Sands  George Emerson  
 Simon Callow  Mr. Beebe  
 Patrick Godfrey   Mr. Eager  
 Judi Dench  Eleanor Lavish  
 Fabia Drake  Catharine Alan  
 Joan Henley  Teresa Alan  
 Amanda Walker  Cockney Signora  

Englannissa:

 Daniel Day-Lewis  Cecil Vyse  
 Maria Britneva  Mrs Vyse  
 Rosemary Leach  Mrs Honeychurch  
 Rupert Graves  Freddy Honeychurch  
 Peter Cellier  Sir Harry Otway  
 Mia Fothergill  Minnie Beebe  

Muut näyttelijät:

 Kitty Aldridge  uusi Lucy  
 Brigid Erin Bates  palvelija Windy Cornerissa  
 Isabella Celani  Persephone  
 Luigi Di Fiore  murhattu nuori mies  
 Matyelok Gibbs  uusi Charlotte  
 Mirio Guidelli  Santa Croce -opas  
 Freddy Korner  Mr. Floyd  
 Patricia Lawrence  Mrs. Butterworth  
 Elizabeth Marangoni  Miss Pole  
 Peter Munt  kuski  
 Lucca Rossi  Phaeton  
 Stefano Serboli  tappeleva nuorukainen  
 Phillida Sewell  lady sir Harryn puutarhajuhlissa  
 Margaret Ward  lady sir Harryn puutarhajuhlissa  

Lähteet

  1. Erickson, Hal: A Room with a View www.allmovie.com. Viitattu 17.7.2010. (englanniksi)