Ero sivun ”Xi’an” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
WikitanvirBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti muokkasi: sk:Si-an
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: hi:शिआन
Rivi 141: Rivi 141:
[[gan:西安]]
[[gan:西安]]
[[ko:시안 시]]
[[ko:시안 시]]
[[hi:शिआन]]
[[hr:Xi'an]]
[[hr:Xi'an]]
[[it:Xi'an]]
[[it:Xi'an]]

Versio 29. joulukuuta 2011 kello 19.00

Xi'an
(Chang'an)
西安
Ilmakuvaa Xi'anista
Ilmakuvaa Xi'anista
Xi'anin sijainti Kiinassa
Xi'anin sijainti Kiinassa
Valtio Kiina
Maakunta Shaanxi
Perustettu 202 eaa.
Väkiluku (2005) 3 959 127
 – Metropolialue 7 500 000










Xi'an (kiinaksi: 西安, pinyin: Xī'ān) on Shaanxin provinssin pääkaupunki Kiinassa. Xi'an on yksi Kiinan historian merkittävimpiä kaupunkeja, sillä se on mm. ollut 13 eri dynastian pääkaupunkina. Kaupunki oli myös silkkitien päätepiste. Xi'ania kutsuttiin aikaisemmin nimellä Chang'an (yksink.: 长安, perint.: 長安, pinyin: Cháng'ān).

Maantiede ja väestö

Xi'an sijaitsee Kiinan keskiosassa. Kaupunkia rajaavat Qinling-vuoristo etelässä ja Wei-joki pohjoisessa. Varsinaisen kaupungin alueella on 3 959 127 (2005) asukasta ja metropolialueella noin 7,5 miljoonaa.lähde?

Historia

Porttitorni kaupunginmuurissa

Kaupungin perustamisaikana pidetään vuotta 202 eaa., kun Han-dynastian hallitsija Liu Bang perusti Chang'anin pääkaupungikseen. Tätä ennen alueella olivat sijainneet myös Zhou- ja Qin-dynastian pääkaupungit. Vuonna 194 eaa. alettiin rakentaa kaupungin ensimmäistä muuria. Tämä saatiin valmiiksi neljän vuoden kuluttua.

Vuonna 582 Sui-dynastian hallitsija käski rakentaa uuden pääkaupungin (Daxing, 大興) hieman kaakkoon vanhasta Han-dynastian aikaisesta sijainnista. Uuden kaupungin pinta-ala oli 84 km² ja pääkatu oli 155 metriä leveä ja se olikin aikansa suurin kaupunki maailmassa. Kaupungin nimi vaihdettiin Chang'aniksi Tang-dynastian aikana.

Tang-dynastian lopulla vuonna 904 kaupunki tuhoutui suurimmalta osaltaan ja asukkaat pakotettiin muuttamaan uuteen pääkaupunkiin Luoyangiin. Vain pieni osa kaupungista jäi asutuksi. Ming-dynastia rakensi uuden muurin Chang'anin vain 12 km² peittäneen alueen ympärille.

Nähtävyydet

Terrakotta-armeijaa

Xi'anin alueen kuuluisin nähtävyys on ehdottomasti esikaupungista 40 kilometriä itään sijaitseva terrakotta-armeija. Yhdistyneen Kiinan ensimmäinen keisari Qin Shi Huangdi rakennutti itselleen mausoleumin ja tätä vartioimaan 8 099 hahmon armeijan.

Muita nähtävyyksiä ovat kaupungin muslimiosassa sijaitseva Xi'anin suuri moskeija. Ison ja pienen villin hanhen pagodat ovat yli tuhat vuotta vanhoja torneja, jotka ovat säilyneet monista maanjäristyksistä.

Talous

Metso Paper Oy:llä on Xianin kaupungissa Valmet-Xian-niminen yhteisyritys kiinalaisen kumppanin kanssa.

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Xi'an.