Ero sivun ”Alifaattinen yhdiste” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
WikitanvirBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: eo:Alifataj kunmetaĵoj
EmausBot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 35: Rivi 35:
[[it:Composti alifatici]]
[[it:Composti alifatici]]
[[he:אליפטיות]]
[[he:אליפטיות]]
[[kk:Алифатты қосылыстар]]
[[hu:Alifás]]
[[hu:Alifás]]
[[nl:Alifatische verbinding]]
[[nl:Alifatische verbinding]]

Versio 28. joulukuuta 2011 kello 20.16

Sykliset, ei-aromaattiset yhdisteet, kuten kuvan sykloheksaani, ovat IUPAC:n mukaan alifaattisia. Toisen yleisen määritelmän mukaan sykliset yhdisteet eivät ole alifaattisia.

Alifaattinen yhdiste on IUPAC:n määritelmän mukaan orgaaninen yhdiste, joka ei ole aromaattinen[1] eli ei sisällä bentseenirengasta tai muuta vastaavaa rakenneosasta. Alifaattisia yhdisteitä ovat alkaanit, alkeenit, alkyynit ja näiden johdannaiset. Esimerkkejä alifaattisista yhdisteistä ovat etanoli ja sykloheksaani. Eräiden määritelmien mukaan alifaattinen yhdiste ei sisällä mitään rengasmaisia rakenteita.

Toisen, melko yleisen määritelmän mukaan alifaattiset yhdisteet ovat avoketjuisia eli asyklisiä orgaanisia yhdisteitä. Niissä ei siis ole hiilirenkaita, joten sykloheksaani ei ole tämän määritelmän mukaan alifaattinen yhdiste.

Alisyklisessä yhdisteessä on hiilirengas, joka ei ole aromaattinen. Yhdiste on siis sekä alifaattinen että syklinen. Jos renkaassa on hiiliatomien lisäksi jokin muu atomi, yhdistettä sanotaan heterosykliseksi.

Esimerkkejä

Lähteet

  1. Aliphatic compounds IUPAC. Viitattu 15.7.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla